509
Ο πάπας Φραγκίσκος κατά την άφιξή του στην Βαγδάτη δέχεται ανθοδέσμη από κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές. Δίπλα στον Ποντίφικα ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπαρχάμ Σάλεχ | REUTERS/Yara Nardi

«Ας σιγήσουν τα όπλα!» το μήνυμα ειρήνης του Πάπα στο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 19:44
Ο πάπας Φραγκίσκος κατά την άφιξή του στην Βαγδάτη δέχεται ανθοδέσμη από κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές. Δίπλα στον Ποντίφικα ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπαρχάμ Σάλεχ
| REUTERS/Yara Nardi

«Ας σιγήσουν τα όπλα!» το μήνυμα ειρήνης του Πάπα στο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 19:44

Υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας και παρά την πανδημία έφτασε την Παρασκευή στο Ιράκ ο πάπας Φραγκίσκος, όπου θα υποστηρίξει μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από τις συγκρούσεις και τις διώξεις.

«Ας σιγήσουν τα όπλα!» ήταν η έκκληση που απηύθυνε. «Αρκετά με τη βία, τον εξτρεμισμό, τη μισαλλοδοξία», τόνισε και πρόσθεσε: «αρκετά με τη διαφθορά» κατά της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωναν επί μήνες στο τέλος του 2019.

Αναφερόμενος στην «αρχαία παρουσία των χριστιανών σε αυτήν την γη», όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Αβραάμ, ζήτησε «την συμμετοχή τους στην δημόσια ζωή, ως πολιτών που απολαύουν πλήρων δικαιωμάτων, ελευθερίας και υποχρεώσεων».

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τις «αδιανόητες βαρβαρότητες» του Ισλαμικού Κράτους κατά της μειονότητας των Γιαζίντι το 2014, όταν χιλιάδες γυναίκες της εθνότητας αιχμαλωτίστηκαν και μετατράπηκαν σε σεξουαλικές σκλάβες.

«Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους Γιαζίντι, αθώα θύματα αδιανόητης και απάνθρωπης βαρβαρότητας, που διώχθηκαν εξαιτίας της θρησκευτικής τους πίστης και των οποίων απειλήθηκε η ταυτότητα, ακόμη και η επιβίωση», είπε κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους της ιρακινής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ, ο οποίος και του απηύθυνε την πρόσκληση να επισκεφθεί το Ιράκ.

Ο πάπας Φραγκίσκος με «ελληνόρυθμους» μοναχούς (του καθολικού Πατριαρχείου της Αντιόχειας) στον καθεδρικό τους ναό της «Κυρίας της Σωτηρίας» | Vatican Media/Handout via REUTERS

Ο 84χρονος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κάνει την πρώτη στην ιστορία παπική επίσκεψη στο Ιράκ ως «προσκυνητής της ειρήνης», θα τείνει το χέρι στους μουσουλμάνους σιίτες.

Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον μεγάλο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, τον ανώτατο ηγέτη για τους σιίτες του Ιράκ και του κόσμου, έναν 90χρονο που δεν έχει ποτέ εμφανιστεί δημόσια.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, ο πάπας θα κυκλοφορήσει μόνος σε έρημους λόγω του lockdown δρόμους, που ανακατασκευάστηκαν για την περίσταση.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του 1,3 δισ. καθολικών στον κόσμο, θα μετακινηθεί με θωρακισμένο όχημα, ελικόπτερο και αεροπλάνο, πετώντας ορισμένες φορές και επάνω από εδάφη που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Ο πάπας δεν θα έχει επαφή με το πλήθος, καθώς οι Ιρακινοί θα παρακολουθήσουν την επίσκεψη από τις τηλεοράσεις τους.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι φιλόδοξο. Από τη Βαγδάτη, στη Νατζάφ, την Ουρ και τη Μοσούλη, ο Φραγκίσκος ως τη Δευτέρα θα διατρέξει 1.445 χιλιόμετρα σε μία χώρα που δεν είναι και η πιο ήρεμη στον κόσμο.

Οπως δήλωσε ο καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι, ο επικεφαλής της Συνέλευσης των Ανατολικών Εκκλησιών στο Βατικανό, που συνοδεύει τον πάπα, «μία Μέση Ανατολή χωρίς τους χριστιανούς, είναι μία Μέση Ανατολή που έχει το αλεύρι, αλλά όχι την μαγιά και το αλάτι». Για τον λόγο αυτό ο πάπας Φραγκίσκος θα τους καλέσει να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο Ιράκ, όπου αριθμούν 400.000, έναντι 1,5 εκατομμυρίου πριν από είκοσι χρόνια.

«Αθώα θύματα αδιανόητης και απάνθρωπης βαρβαρότητας, που διώχθηκαν εξαιτίας της θρησκευτικής τους πίστης», χαρακτήρισε τους Γιαζίντι ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους της ιρακινής ηγεσίας | Vatican Media Handout via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...