335
Τραμπ για Ερντογάν από τον Λευκό Οίκο: «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό»... | REUTERS/Tom Brenner

Ο Ερντογάν βρήκε πολύ «φιλικό» τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 20:28
Τραμπ για Ερντογάν από τον Λευκό Οίκο: «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό»...
|REUTERS/Tom Brenner

Ο Ερντογάν βρήκε πολύ «φιλικό» τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 20:28

Ηταν απόγευμα της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου στην Αθήνα όταν ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο έναν «παλιό καλό φίλο του»: τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ακριβή δήλωσή του, αυτός και ο Ερντογάν είναι «πολύ καλοί φίλοι»: «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό» είπε ο αμερικανός πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του τον Ερντογάν, μέσα στο Οβάλ Γραφείο. «Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου» συμπλήρωσε.

Οσον αφορά το «ψητό» ο Τραμπ δήλωσε στον Τύπο ότι «η εκεχειρία στη Συρία εφαρμόζεται πολύ καλά», ότι «οι Κούρδοι δείχνουν ικανοποιημένοι» και ότι «ο  πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένα ιδιαίτερα σεβαστό πρόσωπο στην περιοχή». Υπογράμμισε κιόλας ότι η Τουρκία «αιχμαλώτισε περισσότερους από 100 μαχητές του ISIS».

Για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, ο Τραμπ επανέλαβε τη θέση ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Οι δύο πρόεδροι, ο Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας, με τις συζύγους τους, Μελάνια και Εμινέ, φωτογραφημένοι έξω από τον Λευκό Οίκο (REUTERS/Tom Brenner)

Στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο προέδρων περιλαμβάνονται, όπως ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος είπε, το ακανθώδες ζήτημα του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και το, σχετιζόμενο με το προηγούμενο, των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F35.

Δεν αποκλείεται και να συμφωνηθεί εμπορικό deal ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Εύγλωττη φωτογραφία από το καθιστικό του Οβάλ Γραφείου όπου συναντήθηκαν δύο «παλιοί καλοί φίλοι» και οι γυναίκες τους (REUTERS/Tom Brenner)

Το πνεύμα της υποδοχής που επιφύλαξε ο Τραμπ στον «σουλτάνο» αποδίδει η φράση του πρώτου: «Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι καλές».

O αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από τους ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου και για τις ακροάσεις που την ίδια ημέρα με την επίσκεψη Ερντογάν άρχισαν στο Κογκρέσο και αφορούν το «ουκρανικό σκάνδαλο» και, ουσιαστικά, την παραπομπή του ιδίου. Απάντησε, παρουσία του Ερντογάν ως εξής: «Είμαι πολύ απασχολημένος για να τις παρακολουθήσω». Και με την ευκαιρία κατήγγειλε ξανά το εις βάρος του «κυνήγι μαγισσών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...