581
Το αμερικανικό ναυτικό συνέλλεξε τμήματα του κινεζικού μπαλονιού από τον βυθό | Mass Communication Specialist 1st Class Ryan Seelbach/U.S. Navy/Handout via Reuters

ΗΠΑ – Καναδάς: Συνεχίζεται το μυστήριο με τα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2023, 11:11
Το αμερικανικό ναυτικό συνέλλεξε τμήματα του κινεζικού μπαλονιού από τον βυθό
|Mass Communication Specialist 1st Class Ryan Seelbach/U.S. Navy/Handout via Reuters

ΗΠΑ – Καναδάς: Συνεχίζεται το μυστήριο με τα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2023, 11:11

Μεγάλο τμήμα του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού, το οποίο είχε καταρρίψει αμερικανικό μαχητικό, ανέκτησαν οι Αμερικανοί ύστερα από πολυήμερες έρευνες στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν, μεταξύ άλλων, αισθητήρες και άλλον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και μεγάλο τμήμα του σκελετού του.

Το αερόστατο, το οποίο κατέπεσε στις 4 Φεβρουαρίου κοντά στις ακτές της Νότιας Καρολίνας, ήταν το πρώτο από μια σειρά μυστηριωδών αντικειμένων που καταρρίφθηκαν από τον αμερικανικό στρατό σε διάστημα οκτώ ημερών στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής.

Ωστόσο, το πρόγραμμα παρακολούθησης της Κίνας, σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, χρονολογείται τουλάχιστον από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν το γνώριζε.

«Τα μελετάμε προσεκτικά για να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε. Γνωρίζουμε ότι τα κινεζικά μπαλόνια επιτήρησης έχουν διασχίσει δεκάδες χώρες σε πολλές ηπείρους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους στενότερους συμμάχους και εταίρους μας», δήλωσε.

Αμερικανός ναύτης συμμετέχει στις έρευνες για το κινεζικό μπαλόνι – Mass Communication Specialist 1st Class Ryan Seelbach/U.S. Navy/Handout via Reuters

Το πρωί της Τρίτης ήταν προγραμματισμένη η απόρρητη ενημέρωση όλων των γερουσιαστών στο Καπιτώλιο, ενώ το γραφείο Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Λευκού Οίκου θα ενημέρωνε τον Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, οι ιαπωνικές αρχές αποφάνθηκαν ότι το αντικείμενο που πέταξε πάνω από ιαπωνικά ύδατα κοντά στη νοτιοδυτική περιοχή Κιούσου τον Ιανουάριο του 2022, ήταν πιθανότατα παρόμοιο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο Κίρμπι, είχε διευθύνει μια διυπηρεσιακή ομάδα «για να μελετήσει τις ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις για τον εντοπισμό, την ανάλυση και τον σκοπό των μη αναγνωρισμένων εναέριων αντικειμένων που θέτουν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας».

Δύο από τους δύτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην έρευνα, στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας – Mass Communication Specialist 1st Class Ryan Seelbach/U.S. Navy/Handout via REUTERS

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι οι αρχές θα ξέρουν περισσότερα για τα τρία άλλα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν, μόλις ανακτηθούν τα συντρίμμια από τις απομακρυσμένες περιοχές και αναλυθούν. Πάντως, και τα τρία ήταν πολύ μικρότερα και σε χαμηλότερο υψόμετρο από το κατασκοπευτικό μπαλόνι, αλλά η προέλευση, η σύνθεση και ο σκοπός τους παραμένουν άγνωστοι. Ειδικότερα, αυτό που καταρρίφθηκε πάνω από τη Λίμνη Χιούρον, ήταν οκταγωνικού σχήματος.

«Αξιολογήσαμε αν αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος, αν έστελναν μηνύματα επικοινωνίας και αν διέθεταν κάποιο σύστημα πρόωσης», πρόσθεσε ο Κίρμπι. Η απάντηση σε όλα ήταν αρνητική. Αποτελούσαν όμως κίνδυνο για τα αεροσκάφη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε τη Δευτέρα ότι τα αντικείμενα παρακολουθούσαν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της για λογαριασμό της Κίνας και της Ρωσίας.

Ενας διοικητής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός είχε εντοπίσει κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια στη Μέση Ανατολή στο «πρόσφατο παρελθόν».

Ο Μάρκο Ρούμπιο, αντιπρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Αμερικανικής Γερουσίας, επισήμανε ότι τα μη ταυτοποιημένα αντικείμενα πετούν «συστηματικά» πάνω από τον αμερικανικό εναέριο χώρο εδώ και χρόνια.

«Γι’ αυτό και ίδρυσα μια μόνιμη ομάδα εργασίας για τα άγνωστα εναέρια αντικείμενα πριν από δύο χρόνια», είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ανώτερος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας ανέφερε ότι δεν μπορεί να εξαλείψει την πιθανότητα εξωγήινης δραστηριότητας. «Αυτό θα το ανακαλύψουν οι υπηρεσίες πληροφοριών. Δεν έχω αποκλείσει τίποτα σε αυτό το σημείο,» δήλωσε ο στρατηγός Γκλεν ΒανΧέρκ, επικεφαλής της βορειοαμερικανικής διοίκησης άμυνας του εναέριου χώρου (Norad).

Την επόμενη ημέρα όμως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη για εξωγήινη προέλευση των αντικειμένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...