264
|

Η τήρηση των δεσμεύσεων θα φέρει και αναβάθμιση, το μήνυμα της Moody’s

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 21:10

Η τήρηση των δεσμεύσεων θα φέρει και αναβάθμιση, το μήνυμα της Moody’s

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 21:10

Ενα σαφές μήνυμα ότι στο κοντινό μέλλον ενδέχεται να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στέλνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s που επισημαίνει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας θα μπορούσε να βελτιωθεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.

Ο οίκος θεωρεί ότι το βάρος του χρέους είναι πλέον σημαντικά πιο βιώσιμο τώρα, δεδομένης της εκτεταμένης ελάφρυνσής του από την Ευρωζώνη, αλλά θα παραμείνει υψηλό για πολλά χρόνια.

Εξηγεί ακόμη ότι η συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και μία συνετή στάση δημοσιονομικής πολιτικής είναι αυτά που απαιτούνται για να διατηρηθεί η στήριξη των πιστωτών της Ευρωζώνης και η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περιορίζεται σήμερα, κατά τη Moody’s, από το αυξημένο βάρος του χρέους της,  -μέτριες μόνο- προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα. Προσθέτει ότι η νέα κυβέρνηση έχει κάνει την προεκλογική εκστρατεία της σε μία πλατφόρμα αύξησης των επενδύσεων και μείωσης του υψηλού φορολογικού βάρους, που θα μπορούσαν πράγματι να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, στα ισχυρά σημεία της Ελλάδας περιλαμβάνονται ο σχετικά πλούσιος πληθυσμός της, το ευνοϊκό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία (παρά το βάρος του χρέους) και η σημαντική στήριξη από την Ευρωζώνη. Ο τραπεζικός τομέας είναι σε τάση βελτίωσης, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειώνονται, αν και από ένα πολύ υψηλό επίπεδο.

Ο οίκος αναφέρει, τέλος, ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμισθεί, αν η νέα κυβέρνηση συνέχιζε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγούσαν σε ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα εύρωστα δημόσια οικονομικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...