471
Η Γιούλια Ναβάλναγια μιλά στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη | REUTERS/Johanna Geron

Η Ναβάλναγια στο Ευρωκοινοβούλιο: Πολεμήστε τον Πούτιν όπως θα κάνατε με έναν αρχιμαφιόζο

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2024, 16:03
Η Γιούλια Ναβάλναγια μιλά στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη
|REUTERS/Johanna Geron

Η Ναβάλναγια στο Ευρωκοινοβούλιο: Πολεμήστε τον Πούτιν όπως θα κάνατε με έναν αρχιμαφιόζο

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2024, 16:03

Η Γιούλια Ναβάλναγια, προέτρεψε την Τετάρτη τους ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους να ερευνήσουν τις χρηματοοικονομικές ροές στη Δύση που συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τους συμμάχους του.

Η σύζυγος του Ναβάλνι μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, 12 ημέρες μετά τον αιφνίδιο θάνατό του στη φυλακή.

Οι ευρωβουλευτές και οι αξιωματούχοι της ΕΕ την υποδέχθηκαν όρθιοι με παρατεταμένο χειροκρότημα.

«Ο Πούτιν είναι ο αρχηγός μιας οργανωμένης εγκληματικής συμμορίας, η οποία περιλαμβάνει δολοφόνους, αλλά αυτοί είναι απλώς μαριονέτες. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν, οι φίλοι, οι συνεργάτες του και αυτοί που κρατούν τα ταμεία της μαφίας», τόνισε στην ομιλία της.

«Εσείς και όλοι μας, πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την εγκληματική συμμορία. Και η πολιτική καινοτομία εδώ είναι η εφαρμογή των μεθόδων καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και όχι του πολιτικού ανταγωνισμού. Οχι απλά με δηλώσεις ανησυχίας, αλλά με την αναζήτηση συνεργατών της μαφίας στις χώρες σας, δικηγόρων και χρηματοδοτών που βοηθούν τον Πούτιν και τους φίλους του να κρύψουν χρήματα», πρόσθεσε.

Η Ναβάλναγια είπε χαρακτηριστικά στους ευρωβουλευτές: «Η στρατηγική της Δύσης για την αντιμετώπιση της Ρωσίας δεν απέδωσε. Δεν μπορείς να βλάψεις τον Πούτιν με ένα ακόμα ψήφισμα ή μια ακόμα σειρά κυρώσεων που δεν διαφέρουν από τις προηγούμενες».

Η ίδια προέτρεψε τους πολιτικούς «να εμπνευστούν» από τον εκλιπόντα σύζυγό της, έναν «εφευρέτη που είχε πάντα νέες ιδέες για τα πάντα, αλλά ειδικά για την πολιτική. Πρέπει να σταματήσετε να είστε βαρετοί», κατέληξε.

Φον ντερ Λάιεν: Να αγοράσουμε όπλα για την Ουκρανία με τα λεφτά των Ρώσων

Στο ίδιο πνεύμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε νωρίτερα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την χρησιμοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την χρηματοδότηση του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να συζητάμε την χρησιμοποίηση των αποδόσεων των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της.

Ο τρόπος χρησιμοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους που δεσμεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 αποτελεί αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων και εγείρει νομικά ζητήματα.

Η επιλογή της κατάσχεσής τους συναντά δισταγμούς στο εσωτερικό της Ενωσης, αλλά οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τρόπους για την χρησιμοποίηση των αποδόσεων που προέρχονται από τα περιουσιακά αυτά στοιχεία.

«Με ή χωρίς την υποστήριξη των εταίρων μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ρωσία να κερδίσει», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενη ευρύτερα στην κατάσταση της Ενωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας που σημαίνει «να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη όσων είναι ζωτικής, έως υπαρξιακής, σημασίας για εμάς».

«Η απειλή ενός πολέμου δεν είναι ίσως επικείμενη, αλλά δεν είναι και απίθανη… Οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υπερτιμηθούν, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι».

Η πρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη επίσης την Σουηδία για την προσεχή ένταξή της στο ΝΑΤΟ, «ένα ιστορικό βήμα για την χώρα και για την κοινή μας ασφάλεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...