601
H ιστορική παμπ μετά τη φωτιά, στις 7 Αυγούστου του 2023 | Jacob King/PA Images via Getty Images

Βρετανία: Εντολή σε επενδυτές που γκρέμισαν ιστορική παμπ να την ξαναχτίσουν

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2024, 15:34
H ιστορική παμπ μετά τη φωτιά, στις 7 Αυγούστου του 2023
|Jacob King/PA Images via Getty Images

Βρετανία: Εντολή σε επενδυτές που γκρέμισαν ιστορική παμπ να την ξαναχτίσουν

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2024, 15:34

Το περίφημο Crooked House, μια ιστορική αγγλική παμπ στην επαρχία Γουέστ Μίντλαντς,που κατεδαφίστηκε πέρυσι χωρίς άδεια μετά από μια ύποπτη πυρκαγιά, πρέπει να χτισθεί ξανά με εντολή των βρετανικών αρχών, οι οποίες δείχνουν πως δεν ανέχονται την καταστροφή μνημείων της χώρας.

Οι ιδιοκτήτες της έλαβαν εντολή να αποκαταστήσουν την παμπ στην παλιά της αίγλη.

Η παμπ -διάσημη στη Βρετανία, αλλά και διεθνώς, λόγω των λοξών της τοίχων, που θυμίζουν τον Πύργο της Πίζας- πουλήθηκε σε έναν ιδιώτη επενδυτή τον Ιούλιο του 2023.

Δύο εβδομάδες αργότερα, το κτίριο πήρε φωτιά και η αστυνομία υποπτεύται εμπρησμό.

Οι νέοι της ιδιοκτήτες έφεραν αμέσως τις μπουλντόζες και την γκρέμισαν, προκαλώντας την οργή των κατοίκων και των θαμώνων.

Με την υποστήριξη ντόπιων πολιτικών, ξεκίνησαν μια δημόσια εκστρατεία για να χτισθεί ξανά το «Στραβό Σπίτι» και να λογοδοτήσουν αυτοί που το κατέστρεψαν.

Πλέον, όπως γράφουν οι New York Times, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους τους.

Το τοπικό συμβούλιο του Σάουθ Στάφορντσαϊρ, αρμόδιο για την περιοχή όπου βρισκόταν η παμπ, διέταξε την Τρίτη τους ιδιοκτήτες της να την ξαναχτίσουν μέσα σε τρία χρόνια, χρησιμοποιώντας αυθεντικά υλικά και διατηρώντας τον αρχικό της χαρακτήρα.

Το συμβούλιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες μετά την κατεδάφιση, αλλά πλέον έφτασε η ώρα που η επίσημη δράση θεωρείται απαραίτητη».

Μια προσπάθεια επικοινωνίας του συμβουλίου με τους ιδιοκτήτες μέσω τηλεφώνου και email ήταν ανεπιτυχής.

Δυστυχώς η παμπ, που βρίσκεται στο Χίμλεϊ, ένα μικρό χωριό δυτικά του Ντάντλεϊ, δεν ήταν διατηρητέα, κάτι που θα της παρείχε νομική προστασία.

Ωστόσο, θεωρήθηκε «περιουσιακό στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς» και καταχωρήθηκε στο Αρχείο Ιστορικού Περιβάλλοντος ως κτίριο τοπικής σημασίας, σύμφωνα με το συμβούλιο.

Ο Ρότζερ Λις, πρόεδρος του συμβουλίου, δήλωσε ότι είχαν αφιερώσει «πολύ χρόνο και πόρους» για τη διερεύνηση της μη εξουσιοδοτημένης κατεδάφισης της παμπ και μελέτησαν εκτενώς την υπόθεση πριν εκδώσουν την εντολή ανοικοδόμησης.

«Αλλά πιστεύουμε ότι είναι σωστό να υποχρεώσουμε τους ιδιοκτήτες, που κατεδάφισαν το κτίριο χωρίς άδεια, να λογοδοτήσουν», είπε. «Και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξαναχτίσουμε το Crooked House».

Το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1765 ως αγροικία, άρχισε να γέρνει τον 19ο αιώνα λόγω της εξόρυξης άνθρακα κάτω από τα θεμέλιά του.

Για δεκαετίες, τα κουφώματά του ήταν λοξά και οι τοίχοι του έμοιαζαν να γέρνουν σε γωνία που σχεδόν αψηφούσε τη βαρύτητα, εντυπωσιάζοντας θαμώνες και περαστικούς.

Παρά την εμφάνισή του, το κτίριο ήταν δομικά ασφαλές αφού στηρίχθηκε από χαλύβδινες ράβδους και άλλα στηρίγματα. Όμως, η μοίρα του είχε γίνει τόσο επισφαλής όσο και η εμφάνισή του.

Τα τελευταία χρόνια, η παμπ είχε αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες όπως τόσες άλλες σε ολόκληρη τη Βρετανία στον απόηχο της πανδημίας και εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής.

Οι επενδυτές που αγόρασαν το κτίριο σχεδίαζαν να το μετατρέψουν για «εναλλακτικές χρήσεις», δήλωσαν τότε οι τοπικές αρχές.

Ομως, τον περασμένο Αύγουστο, μια ύποπτη φωτιά ξέσπασε ένα Σάββατο βράδυ καταστρέφοντας μερικώς το κτίριο. Πριν καλά καλά κρυώσουν οι τοίχοι του, ισοπεδώθηκε.

Η τοπική αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα ως ύποπτα για συνωμοσία για εμπρησμό, αλλά δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και είναι ελεύθεροι με εγγύηση.

Ο Μάρκο Λόνγκι, μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου που εκπροσωπεί την περιοχή της παμπ, είπε ότι η κατεδάφισή της «ταρακούνησε την κοινότητά μας για αυτό και είναι φανταστική η είδηση ότι επιδόθηκε στους ιδιοκτήτες ειδοποίηση για την ανοικοδόμησή της».

Πρόσθεσε ότι «δεν θα ησυχάσω μέχρι να χτιστεί το Crooked House τούβλο-τούβλο. Αυτό ας χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για όποιον θέλει να καταστρέψει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς μας -δεν θα σας περάσει».

Όσοι συμμετείχαν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης, ήταν αισιόδοξοι αλλά ρεαλιστές ότι θα χρειαζόταν ακόμη αρκετός καιρός μέχρι να αποκατασταθεί η παμπ.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ασκήσουν έφεση εντός 30 ημερών και αν απορριφθεί, έχουν τρία χρόνια για να την ξαναχτίσουν, αλλιώς θα διωχθούν ποινικά, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...