456
| AAP Image/Dan Himbrechts via REUTERS

Η AstraZeneca ανέστειλε τις δοκιμές για το εμβόλιο της Οξφόρδης – Ανεξήγητη ασθένεια σε εθελοντή

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/09/2020, 11:33
|AAP Image/Dan Himbrechts via REUTERS

Η AstraZeneca ανέστειλε τις δοκιμές για το εμβόλιο της Οξφόρδης – Ανεξήγητη ασθένεια σε εθελοντή

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2020, 09:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/09/2020, 11:33

Είναι μια κακή εξέλιξη στον αγώνα με τον χρόνο για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιό της κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.

Το εμβόλιο αυτό έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέχρι στιγμής θεωρείται ένα από πιο ελπιδοφόρα υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.

Είναι όμως σαφές ότι η αναστολή των δοκιμών καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική μιας ενδεχόμενης διάθεσής του στα τέλη του χρόνου.

Για αυτό το εμβόλιο είχε μιλήσει πριν από τρεις εβδομάδες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (εδώ), ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα έχουμε 700.000 δόσεις τον προσεχή Δεκέμβριο, εφόσον όλα πάνε καλά.

Οπως επεσήμανε η γαλλική Le Monde, αυτή η εξέλιξη ανατρέπει και τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς ο μεγιστάνας έχει βασίσει μέρος της εκστρατείας του για να επανεκλεγεί στην υπόσχεση ότι θα υπάρχει εμβόλιο πριν από τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου. Ο αγώνας των επιστημόνων και των φαρμακευτικών είναι και ένας αγώνας απέναντι στο ρολόι του πολιτικού κόσμου, ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σε άρθρο τους οι New York Times απέδωσαν αυτή τη διακοπή σε εγκάρσια μυελίτιδα που παρατηρήθηκε σε έναν από τους εθελοντές. Δεν έχει αποσαφηνισθεί αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με το Stat News, ο ασθενής αναμένεται να αναρρώσει.

Το πειραματικό εμβόλιο AZD1222 βρίσκεται στα τελευταία στάδια των κλινικών δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ επιπλέον δοκιμές προγραμματίζονται στην Ιαπωνία και την Ρωσία. Οι δοκιμές θα περιλάβουν συνολικά 50.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως.

«Αποτελεί ολοφάνερα μια πρόκληση σε αυτή τη συγκεκριμένη δοκιμή εμβολίου» παραδέχτηκε για τη διακοπή των ερευνών ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκονκ, ο οποίος ωστόσο προσέθεσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στο εμβόλιο της Οξφόρδης».

Ερωτηθείς αν αυτό θα προκαλέσει μια οπισθοδρόμηση στην διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου, ο Χάνκοκ απάντησε: «Οχι απαραίτητα, αυτό εξαρτάται από το τι θα βρουν όταν θα κάνουν την έρευνα».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές εθελοντικά, προκειμένου να μελετήσει δεδομένα ασφάλειας, από μία ανεξάρτητη επιτροπή, ενώ εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών.

Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών. «Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές», επανέλαβε η AstraZeneca, η οποία είδε τη μετοχή της να καταγράφει απώλειες 2% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (κατά 12% υποχώρησε η μετοχή της ινδικής θυγατρικής της AstraZeneca Pharma India Ltd).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...