1198
Τα ΜΑΤ ανάμεσα στους καπνούς και τα δακρυγόνα. Στο βάθος το άγαλμα του Βενιζέλου | SOOC

Γιατί έπνιξαν το συλλαλητήριο στα δακρυγόνα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 10:51
Τα ΜΑΤ ανάμεσα στους καπνούς και τα δακρυγόνα. Στο βάθος το άγαλμα του Βενιζέλου
|SOOC

Γιατί έπνιξαν το συλλαλητήριο στα δακρυγόνα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 10:51

Μόλις επτά συλλήψεις, περισσότεροι από 50 τραυματίες (ανάμεσά τους 24 αστυνομικοί), χιλιάδες πολίτες που θέλησαν να διαδηλώσουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, να τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν από τα (ληγμένα) χημικά και δακρυγόνα της ΕΛ.ΑΣ.

Ο απολογισμός των επεισοδίων στη μεγάλη συγκέντρωση του Συντάγματος (μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών) μόνο θλίψη προκαλεί. Αντί για την εικόνα του πλήθους των 200.000 και πλέον πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κατέβηκαν να διαδηλώσουν για την Μακεδονία, έμειναν οι μάχες σώμα με σώμα περίπου 300 ακραίων με τους άνδρες των ΜΑΤ.

Η Αστυνομία, για να τους απωθήσει, επέλεξε να κάνει χρήση χημικών και μέσα σε λίγα λεπτά έπνιξε στα δακρυγόνα ολόκληρη την περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Πολίτες όλων των ηλικιών, ηλικιωμένοι, παιδιά άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι καθώς δεν μπορούσαν να πάρουν αναπνοή. Κάποιοι βρήκαν καταφύγιο  μέσα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, άλλοι υποχώρησαν στην Καραγιώργη Σερβίας, άλλοι έφθασαν μέχρι το Κολωνάκι για να γλιτώσουν. Ακόμα και εκεί όμως, η οσμή των χημικών ήταν έντονη και τα μάτια δάκρυζαν.

Παρά το υποτιθέμενο οργανωμένο σχέδιο αστυνόμευσης για την ημέρα του συλλαλητηρίου, με τους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας αποκλεισμένους ώρες πριν αρχίσει να μαζεύεται ο κόσμος και τους σταθμούς του Μετρό κλειστούς, η ΕΛ.ΑΣ. περιορίστηκε τελικά στο γνωστό ξύλο στα σκαλοπάτια της Βουλής και στη συμβολή Αμαλίας και Βασ. Σοφίας, που τελικά οδήγησε στην εκτεταμένη χρήση -ληγμένων σύμφωνα με καταγγελίες- χημικών.

Η αστυνομία είχε πνίξει στα δακρυγόνα το συλλαλητήριο και η εικόνα στην «πάνω πλατεία» θύμιζε πια πεδίο μάχης. Η «προφητεία» του Πρωθυπουργού ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν τη συγκέντρωση, είχε επαληθευτεί…

Οι ομάδες που επιτίθονταν στους αστυνομικούς ήταν προετοιμασμένες και καλά εξοπλισμένες. Καδρόνια, ρόπαλα, βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες ευθείας βολής, μπογιές, και άφθονο «πολεμικό υλικό» από τα πεζοδρόμια και τα μάρμαρα της Λ. Αμαλίας.

Η απάντηση που είχε η ΕΛ.ΑΣ. ήταν μία, και χωρίς δεύτερη σκέψη άρχισαν οι ρίψεις των δακρυγόνων.

«Η αστυνομία τήρησε αμυντική στάση και έκανε την απολύτως απαραίτητη χρήση χημικών για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων. Οι άνδρες των ΜΑΤ δέχονταν σφοδρές επιθέσεις με πέτρες, μάρμαρα, εκρηκτικές βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες ευθείας βολής. Εάν δεν γινόταν χρήση χημικών, οι αστυνομικοί θα έπρεπε να κυνηγήσουν τους ταραξίες μέσα στο πλήθος κάτι που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες», εξηγούσαν ανώτατες πηγές της ΕΛ.ΑΣ. .

Στο ερώτημα πώς ήταν δυνατόν να μην υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των ταραξιών ώστε να απομονωθούν από το υπόλοιπο πλήθος των ειρηνικών διαδηλωτών, στέλεχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι οι κουκουλοφόροι μετά από κάθε επίθεση που εξαπέλυαν κατά των αστυνομικών έμπαιναν μέσα στο πλήθος και επομένως ήταν αδύνατο να καταδιωχθούν και να συλληφθούν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι ομάδες των ακροδεξιών που προκαλούσαν τα επεισόδια δεν κινήθηκαν συντεταγμένα προς το Σύνταγμα ούτως ώστε να εντοπιστούν και να απομονωθούν πριν παρεισφρήσουν στη διαδήλωση. «Ομαδοποιήθηκαν τη στιγμή που έφτασαν στο συλλαλητήριο» υποστήριξε.

Ανάλογη και η εξήγηση που έδωσαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «μόνη εναλλακτική λύση θα ήταν τα ΜΑΤ να καταδιώξουν μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος τους ταραξίες. Κάτι τέτοιο όμως, θα προκαλούσε πανικό και περαιτέρω ένταση, με απρόβλεπτη κατάληξη».

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο επιμένει ότι την ευθύνη για όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα δεν έχει η Αστυνομία αλλά οι ομάδες των ακροδεξιών κουκουλοφόρων που προκάλεσαν τα επεισόδια.

Η άποψη ωστόσο όσων συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και έζησαν τις στιγμές πανικού από την ανεξέλεγκτη χρήση χημικών, είναι τελείως διαφορετική.

«Μας έπνιξαν στα χημικά για να διαλύσουν το συλλαλητήριο» καταγγέλλουν, με κάποιους να δείχνουν στις κάμερες (φωτογραφία κάτω) τις συσκευασίες από τα ληγμένα χημικά (από τον Ιανουάριο του 2017), με την προειδοποίηση: «Προσοχή: Επικίνδυνο εάν χρησιμοποιηθεί μετά την ενδεδειγμένη ημερομηνία».

Εκατοντάδες λύγισαν μη μπορώντας να πάρουν ανάσα. Το συλλαλητήριο διαλύθηκε.

Τελικός απολογισμός: πάνω από 50 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 24 αστυνομικοί που διακομίστηκαν στο 401 Σρατιωτικό Νοσοκομείο, ο φωτορεπόρτερ που ξυλοκοπήθηκε άγρια από μαυροντυμένους ακροδεξιούς, ο 45χρονος που μαχαιρώθηκε έντεκα φορές στη Σόλωνος, στο ύψος της Ασκληπιού, και τέσσερα άτομα που μεταφέρθηκαν στο Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.

Από το ΕΚΑΒ διαψεύστηκαν οι πληροφορίες περί βρέφους που μεταφέρθηκε από τον χώρο του συλλαλητηρίου με αναπνευστικά προβλήματα σε παιδιατρικό νοσοκομείο.

Η Αστυνομία πάντως επέμεινε ότι τα στελέχη της έδρασαν με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο και τις υπηρεσιακές εντολές που είχαν δοθεί.

Ομοίως και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, ξέχασε για λίγο τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση ληγμένων χημικών από την ΕΛ.ΑΣ. σε παλαιότερες διαδηλώσεις (όταν το κυβερνών σήμερα κόμμα «πολεμούσε» στο πεζοδρόμιο από τη θέση της αντιπολίτευσης) και υπεραμύνθηκε της ανεξέλεγκτης χρήσης δακρυγόνων κατά μικρών παιδιών και ηλικιωμένων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν στο Σύνταγμα και ζήτησε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Απαντώντας το Μαξίμου τού καταλόγισε υποκρισία, ανευθυνότητα και συμπόρευση με την άκρα Δεξιά, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα για να καταδικάσει τη βίαιη επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων που επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή και έστειλαν δεκάδες αστυνομικούς στο νοσοκομείο».

Η προβοκάτσια και η συμμετοχή

Εκτός από τον καβγά περί προβοκάτσιας ώστε να διαλυθεί το συλλαλητήριο και για το ποιος ευθύνεται για τα θλιβερά επεισόδια που στιγμάτισαν τη συγκέντρωση και την ανεύθυνη αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. με την ανεξέλεγκτη ρίψη δακρυγόνων στο Σύνταγμα, κόντρα ξέσπασε ακόμα και για το μέγεθος του συλλαλητηρίου. Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. γινόταν λόγος για 60.000 κόσμου, με τους διοργανωτές (αλλά και τον ξένο Τύπο) να μιλούν για πάνω από 200.000 διαδηλωτές.

Υπό τον τίτλο «200.000 διαδηλώνουν στην Αθήνα καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κλυδωνίζεται για το Μακεδονικό», οι Sunday Times αναφέρθηκαν στη «μαζική λαϊκή διαμαρτυρία κατά της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που θα βοηθούσε να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η βρετανική  εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από τους διοργανωτές, αναφέρει ότι το συλλαλητήριο συγκέντρωσε περισσότερους από 200.000 διαδηλωτές από όλη την χώρα, αλλά λίγο μετά την έναρξή του, και καθώς συνεχιζόταν η εισροή και άλλων διαδηλωτών στην Αθήνα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν ομάδα που προσπάθησε να σπάσει την περίμετρο ασφαλείας και να εισβάλει στο κοινοβούλιο.

Ο Guardian εκτιμά ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πάνω από 100.000 διαδηλωτές.

Με τίτλο «Χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν για την αλλαγή ονομασίας της Μακεδονίας» και υπότιτλο «Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η συμφωνία για την ονομασία δεν επαρκεί για να προστατεύσει την περίοδο του αρχαίου ελληνικού βασιλείου», εξηγεί ότι η Αθήνα εδώ και καιρό υποστήριζε ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της δικής της βόρειας επαρχίας της Μακεδονίας, αλλά με τη συμφωνία (των Πρεσπών) η βαλκανική Δημοκρατία θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία για να επιλυθεί μια διένεξη που ξεκίνησε με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πριν από περίπου 30 χρόνια.

Ειδική αναφορά κάνει o Guardian στους χιλιάδες διαδηλωτές που ταξίδεψαν στην Αθήνα με λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία – ανάμεσα τους Έλληνες της διασποράς που έφτασαν ακόμη και από τις ΗΠΑ αλλά και μοναχοί από το Άγιον Όρος – και συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα μπροστά στο κοινοβούλιο φωνάζοντας «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Αναφέρεται στις συγκρούσεις και στα σχόλια του έλληνα πρωθυπουργού που αποδίδει τις συγκρούσεις σε «εξτρεμιστικά στοιχεία» του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει μισητή και ότι διαδοχικές έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 70% των Ελλήνων αντιτίθεται σε αυτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...