274
Γάλλοι γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομείο του Παρισιού | ΑΠΕ-ΕΡΑ

Γαλλία: Ιστορικές αυξήσεις 8 δισ. ευρώ στους εργαζόμενους στη δημόσια Υγεία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 17:57
Γάλλοι γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομείο του Παρισιού
|ΑΠΕ-ΕΡΑ

Γαλλία: Ιστορικές αυξήσεις 8 δισ. ευρώ στους εργαζόμενους στη δημόσια Υγεία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 17:57

Η γαλλική κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα πακέτο αυξήσεων για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ύψους 8 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμήθηκε η μάχη που έδωσαν στην αντιμετώπιση του κορoνοϊού.

Όπως μεταδίδει το BBC, μετά από επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων η συμφωνία με τα συνδικάτα υπογράφτηκε τη Δευτέρα και ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας χαρακτηρίστηκαν ως ήρωες κατά τη διάρκεια της πανδημίας με συχνές εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης από τους πολίτες.

Αλλά, νοσηλευτές, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι του τομέα υγείας, ήθελαν κάτι περισσότερο από την δημόσια αναγνώριση και πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες για να απαιτήσουν αύξηση των αποδοχών και καλύτερη χρηματοδότηση για νοσοκομεία.

Τελικά η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για τις αμοιβές των εργαζομένων στον τομέα της υγείας με τους μισθούς να αυξάνονται κατά μέσο όρο 183 ευρώ το μήνα.

Τη συμφωνία, την οποία έχουν υπογράψει τα περισσότερα συνδικάτα, χαιρέτισε ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, ως «ιστορική στιγμή για το σύστημα υγείας μας».

«Αυτό είναι κυρίως αναγνώριση για όσους ήταν στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση αυτής της επιδημίας», δήλωσε ο Καστέξ κατά την τελετή υπογραφής.

Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου αύξησης των αποδοχών θα καλύπτει τους μισθούς των νοσηλευτών, των εργαζομένων στη φροντίδα και του μη ιατρικού προσωπικού. Περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για γιατρούς που εργάζονται αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα.

Η κίνηση αύξησης των μισθών έρχεται μια μέρα πριν από την Ημέρα της Βαστίλης, μια εθνική αργία κατά την οποία θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες που έκαναν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Στην παρέλαση που θα γίνει στην Place de la Concorde του Παρισιού περίπου 1.400 νοσηλευτές και γιατροί θα παρευρεθούν ως τιμώμενοι θεατές.

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί πάνω από 200.000 κρούσματα κορονοϊού ενώ έχουν σημειωθεί πάνω από 30.000 θάνατοι.