602
Εμανουέλ και Μπριζίτ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές | Reuters

Μπριζίτ Μακρόν: Δεν είμαι η Πρώτη Κυρία, είμαι απλά η σύζυγος του προέδρου

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 17:55
Εμανουέλ και Μπριζίτ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές
|Reuters

Μπριζίτ Μακρόν: Δεν είμαι η Πρώτη Κυρία, είμαι απλά η σύζυγος του προέδρου

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 17:55

«L’état, c’est moi».

Για μηχανορραφίες… βυζαντινού επιπέδου κατηγορούν πολλοί τον τελευταίο καιρό στη Γαλλία την Μπριζίτ Μακρόν, αποδίδοντας της ρόλο και ανάμειξη μέχρι και στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Μάλιστα, μετά από σειρά δημοσιευμάτων για την ανάμειξή της και τις συμβουλές που δίνει στον γάλλο πρόεδρο, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να της αποδώσουν την περίφημη ατάκα του βασιλιά Λουδοβίκου 14ου ότι «το κράτος είμαι εγώ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στο France Ιnfo, η Μακρόν τα αρνήθηκε όλα αυτά κατηγορηματικά.

Ζήτησε να μην την αποκαλούν «Πρώτη Κυρία», αφού, όπως τόνισε, αισθάνεται απλώς «η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας» και όχι κάτι περισσότερο -σίγουρα πάντως, όχι… έμπιστος μυστικοσύμβουλος του ανώτατου πολιτικού άρχοντα της χώρας.

«Ο ρόλος ο δικός μου είναι σε πεδία μη πολιτικά. Κρατάω απόσταση από την πολιτική», πρόσθεσε.

«Όταν με ρωτούν τι επιρροή ασκώ πάνω του, είναι η επιρροή που έχει κάποιος σε ένα ζευγάρι, την ίδια που έχει και εκείνος πάνω μου, μπορώ να την έχω κι εγώ», είπε η Μακρόν.

Αλλά, όπως επεσήμανε, «προφανώς, ποτέ δεν του δίνω πολιτικές συμβουλές. Με ποια δικαιοδοσία να το κάνω αυτό άλλωστε;».

Όπως εξήγησε, δεν έκανε σχόλια και δεν έδωσε την γνώμη της για τον πρόσφατο ανασχηματισμό που πραγματοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο εκδίωξε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τοποθέτησε στη θέση του τον Ζαν Καστέξ.

«Θα ήταν εξαιρετικά ανάρμοστο να το κάνω αυτό [σ.σ: να του δίνει συμβουλές]. Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι γύρω του γι’ αυτό το λόγο, των οποίων τις απόψεις μοιράζομαι και εγώ, δεν σας κρύβω. Όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις ανθρώπων, που μεγεθύνονται από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης -πράγματα που όταν λέγονται δημοσίως μπορούν να γίνουν ισχυρότερα από την ίδια την αλήθεια», είπε.

«Όταν είσαι σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχεις υποχρεώσεις απέναντι στους γάλλους πολίτες. Ο,τι κάνω, το κάνω με την καρδιά μου. Αν γίνονται λάθη, ζητώ συγγνώμη», τόνισε με νόημα.

Όσον αφορά το κατά πόσο της αρέσει η ζωή και η καθημερινότητα ως σύζυγος του προέδρου τα τελευταία τρία χρόνια, ξεκαθαρίζει πως είναι… ένα ποτήρι που πρέπει να το πιει θέλει δεν θέλει.

«Προσπαθούμε να το ζούμε όλο αυτό με τον τρόπο μας και όπως το θέλουμε εμείς. Έχουμε το ιδιωτικό μας διαμέρισμα στο Ελιζέ -και είναι όντως ιδιωτικό, καθώς κανείς δεν μπαίνει σε αυτό το διαμέρισμα, μόνο εμείς οι δυο. Έτσι έχουμε τη ζωή μας ως παντρεμένο ζευγάρι. Δεν κυκλοφορούμε συνεχώς στα υψηλά σαλόνια», προσθέτει.

Όπως ισχυρίζεται, και η ίδια αναρωτιέται αν τα τρία αυτά χρόνια την άλλαξαν ως προσωπικότητα και χαρακτήρα.

«Δεν είμαι σίγουρη γι’ αυτό. Πάντως όλοι όσοι με γνωρίζουν θεωρούν πως όλο αυτό το πράγμα δεν με έχει ακουμπήσει καν. Και εγώ θεωρώ πως έχω τον ίδιο χαρακτήρα με παλιά. Εξασκώ την ελευθερία μου υπό κάποια συγκεκριμένη πίεση λόγω ειδικού ρόλου. Κοιτάξτε, κατά βάθος είμαι μια πολύ ελεύθερη γυναίκα. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω να περιορίζομαι, αλλά βαθιά μέσα μου παραμένω αυτή που ήμουν πάντα. Γιατί δεν ξέρω πώς να είμαι διαφορετικά», επισημαίνει.

Τέλος, για το κατά πόσο φοβάται για το πώς θα είναι η ζωή της μετά το Ελιζέ, αυτό δεν είναι κάτι που την απασχολεί.

«Το μέλλον πάντα θα μας προξενεί κάποιου είδους προβλήματα. Μπορούμε να καταφύγουμε λοιπόν στο παρελθόν γιατί μας προσφέρει παρηγοριά. Οπότε έχω αποφασίσει να ζω με αποφασιστικότητα στο παρόν. Ναι, το παρελθόν είναι αυτό που μας συγκροτεί. Λέει κάτι για εμάς, ακόμα κι αν είναι κάτι που δεν μας αρέσει. Είναι πολύ σημαντικό να μην αρνηθούμε το παρελθόν μας. Ως άνθρωποι όμως, είμαστε το άθροισμα των ενεργειών μας. Προφανώς, το μέλλον μπορεί να είναι ανησυχητικό. Αλλά το μέλλον με τον Εμανουέλ δεν είναι ανησυχητικό. Είναι ένας ακέραιος άνθρωπος, εξαιρετικά καθησυχαστικός και εξαιρετικά ευγενικός. Είμαι πολύ τυχερή που παντρεύτηκα με έναν άντρα σαν και αυτόν», καταλήγει με νόημα η Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...