395
Η Ολιβιά Φορτάν, στο μέσο με την ανθοδέσμη, με πολίτες κατά την προεκλογική εκστρατεία. «Ψηφίστε την ελπίδα» γράφουν τα πλακάτ | Facebook

Πώς οι «αντιμακρονιστές» κεντροαριστεροί νίκησαν στη Μασσαλία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 20:54
Η Ολιβιά Φορτάν, στο μέσο με την ανθοδέσμη, με πολίτες κατά την προεκλογική εκστρατεία. «Ψηφίστε την ελπίδα» γράφουν τα πλακάτ
|Facebook

Πώς οι «αντιμακρονιστές» κεντροαριστεροί νίκησαν στη Μασσαλία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 20:54

Αναμέτρηση με ανατροπές σε ιστορικούς δήμους-κάστρα για τη συντηρητική παράταξη ήταν ο β’ γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία.

Παρατάξεις αδύναμες κοινοβουλευτικά, αλλά με ερείσματα σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων οι Σοσιαλιστές και άλλοι ακόμη πιο αριστερά, κατάφεραν να κερδίσουν μια σειρά μεγάλων δήμων, όπως τη Μασσαλία, ακόμη και το Παρίσι, όπου επικράτησε η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό με τη βοήθεια ψήφων και πέραν από το κόμμα της.

Η Μασσαλία είναι ίσως ενδεικτική περίπτωση της αλλαγής και των νέων προσώπων που αναδείχτηκαν από τη διαδικασία και εστίασαν στην πολιτική «από τα κάτω» για να ανατρέψουν καθιερωμένα πρόσωπα.

Η  Ολιβιά Φορτάν κατάφερε να κερδίσει στο 4ο διαμέρισμα της Μασσαλίας και να γίνει η νέα επικεφαλής του. Ηταν μια αναπάντεχη επιτυχία για την 43χρονη οργανώτρια εκδηλώσεων, γράφει ο Monde, η παράταξη της οποίας, η «Ανοιξη της Μασσαλίας» πρώτευσε στον δήμο.

«Ελεγαν ότι δεν θα κερδίσουμε σε αυτό το διαμέρισμα, μας έδιναν 10% με 20%», είπε στους οπαδούς της η Φορτάν έχοντας στο πλευρό της την επικεφαλής της παράταξης για τον δήμο, τη Μισέλ Ρουμπιρολά. Η πολύ καλή επίδοση της Φορτάν οφείλεται και στις εσωτερικές διαφωνίες στους Ρεπουμπλικανούς που έβλαψαν την υποψηφιότητα του αντιπάλου της. Περισσότερο όμως ήταν αποτέλεσμα της δικής της προσπάθειας.

Με παριζιάνικη προφορά που προδίδει χρόνια ζωής στην πρωτεύουσα, η Φορτάν έχει βαθιές ρίζες στην περιοχή. Κατάγεται από επιφανή οικογένεια της Μασσαλίας με δράση τον 19ο αιώνα· πιο πρόσφατα ο παππούς της ήταν επικεφαλής του επιμελητηρίου και ο θείος της ήταν επικεφαλής του 7ου διαμερίσματος της πόλης.

Αυτή η καλή φήμη μάλλον βοήθησε στο να αποκρούσει η Φορτάν τις κατηγορίες της Μαρτίν Βασάλ, της υποψήφιας των συντηρητικών, για «υπεραριστερή υποψηφιότητα» και «κόκκινο κίνδυνο».

Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, η εμπειρία της στον Δήμο του Παρισιού και ένα πτυχίο πολιτικών επιστημών την εξοικείωσαν με την πολιτική.

Με την επιστροφή της στη Μασσαλία, έβαλε μπρος το σχέδιό της για τον δήμο, που περιλάμβανε συγκεντρώσεις με πατάτες, κοτόπουλο και κρασί για να στηθεί με ευρεία συμμαχία πολιτών για την αναγέννηση της Μασσαλίας.  «Mad Mars», η «τρελή Μασσαλία», το ευρηματικό, αγγλογαλλικό όνομα της συμμαχίας με φιλοσοφία που αντλεί από την ταινία «Η γιορτή της Μπαμπέτ»: «Συμφιλιωνόμαστε γύρω από ένα τραπέζι».

Συμφιλίωση σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο με την ευρύτερη Αριστερά (από τους Σοσιαλιστές ως τους Ανυπότακτους του Μελανσόν), αλλά όχι και με το κόμμα του Μακρόν. Αυτή την απόφαση πήρε νωρίς στη μάχη για τον δήμο και μάλλον ήταν η αποτελεσματικότερη από όλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...