1410
O Φοίβος Δεληβοριάς σε φωτογραφία του στα social media. Ζήτησε να αποσυρθεί η εικόνα του | Facebook

Φοίβος Δεληβοριάς, καθυστερημένα: Να βγει η εικόνα μου από το σποτ του Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 10:47
O Φοίβος Δεληβοριάς σε φωτογραφία του στα social media. Ζήτησε να αποσυρθεί η εικόνα του
|Facebook

Φοίβος Δεληβοριάς, καθυστερημένα: Να βγει η εικόνα μου από το σποτ του Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 10:47

Τα θαύματα κρατούν τρεις ημέρες, οι καλές επικοινωνιακές ιδέες μία. Η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με δέκα εκπροσώπους του ελληνικού πενταγράμμου για τα προβλήματα του ελληνικού τραγουδιού καλωσορίστηκε από πολλούς του χώρου και προσέφερε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια σειρά από όμορφες εικόνες με διάσημους και αγαπητούς ανθρώπους καθώς οδεύουμε προς τις κάλπες (εδώ).

Μόνο που γρήγορα προέκυψαν οι πρώτες ενστάσεις σχετικά με το πώς η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων των ελλήνων δημιουργών χρησιμοποιήθηκε για προεκλογικούς σκοπούς.

Ενστάσεις που διατυπώθηκαν βέβαια κατόπιν εορτής. Και αφού πρώτα το Μαξίμου εξέφρασε με διαφόρους τρόπους τη δυσφορία του για το πώς εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου –που θεωρείται προνομιακό πεδίο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ– έσπευσαν να χαιρετήσουν τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη και να τονίσουν (σε πρώτη ανακοίνωσή τους, η οποία επιχειρήθηκε να αναιρεθεί κατόπιν πιέσεων) ότι τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και η Ολγα Κεφαλογιάννη, τομεάρχης του κόμματος σε θέματα Πολιτισμού, ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένοι για τα κρίσιμα θέματα που συζητήθηκαν.

Χαρακτηριστικές της αμφίσημης στάσης των καλλιτεχνών ήταν οι αναρτήσεις δύο εκ των 10 που συνέφαγαν με τον κ. Μητσοτάκη και την κυρία Κεφαλογιάννη.

Ο Στάθης Δρογώσης είπε ότι η συνάντηση πήγε καλά και ότι οι δύο πολιτικοί είχαν θετική άποψη για το θέμα. Χαιρέτισε δε το γεγονός ότι «στη συνάντηση αυτή καταφέραμε να κερδίσουμε την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω στο πλαίσιο της λύσης που προτείναμε».

Η ανάρτηση του τραγουδοποιού Φοίβου Δεληβοριά είναι αρκετά διαφορετική, ως και επιθετική. Ο κ. Δεληβοριάς μάλιστα ζήτησε να αποσυρθεί η εικόνα του από το βίντεο της συνάντησης που ανήρτησε στα social media η ΝΔ.

«Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δεληβοριάς, ο οποίος εξήγησε κατά τα άλλα ότι είναι εδώ και μια οκταετία στην πρώτη γραμμή του αγώνα των δημιουργών για τα πνευματικά δικαιώματα, τα οποία λυμαινόταν, όπως λέει, επί δεκαετίες η ΑΕΠΙ.

Βέβαια, η κάμερα που κατέγραφε τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους 10 έλληνες μουσικούς, δεν ήταν κρυφή, προφανώς ο κ. Δεληβοριάς γνώριζε ότι καταγράφεται και θα μπορούσε να συμπεράνει ότι η εικόνα του θα χρησιμοποιείτο κάπως από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της Πειραιώς, ιδίως από τη στιγμή που βρισκόμαστε έξι εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Η «προεκλογική» χρήση του βίντεο της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τους έλληνες τραγουδοποιούς (Σαββόπουλο, Πορτοκάλογλου, Νικολόπουλο, Πλιάτσικα κ.ά) προκάλεσε την καθυστερημένη αντίδραση και του σωματείου ΑΣΜΑ 450+  που εξέδωσε ανακοίνωση κατά της προεκλογικής «εκμετάλλευσης», όπως την χαρακτηρίζει, των δημιουργών.

Ωστόσο, νωρίτερα και τα τέσσερα σωματεία (ΑΣΜΑ 450+, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ) που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΝΔ είχαν χαιρετίσει την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, στην οποία εξετέθη και η ολιγωρία της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία έχει αλλάξει τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε τέσσερα χρόνια.

Η πρώτη ανακοίνωση

«Tα 4 Σωματεία των Ελλήνων δημιουργών τραγουδιού (ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ) στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να επικοινωνήσουμε στα πολιτικά κόμματα την κοινή βούληση όλων πλέον των ελληνικών ρεπερτορίων να προχωρήσουμε σύντομα στο νέο εθνικό συνεταιριστικό φορέα συλλογικής διαχείρισης, συναντηθήκαμε χθες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση αυτή, που έγινε σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, παρέστησαν δημιουργοί από όλες τις αποχρώσεις και τα σωματεία του ελληνικού τραγουδιού και συγκεκριμένα παρέστησαν οι Διον. Σαββόπουλος, Χρ. Νικολόπουλος, Φοίβος Τασόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος Δεληβοριάς, Ηλίας Φιλίππου, Ελένη Γιαννατσούλια, Στάθης Δρογώσης και Δήμος Αναστασιάδης.

Στη συζήτηση, που ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προτάξαμε την κοινή μας απόφαση, ο υπό ίδρυση νέος φορέας να ελέγχεται και να διοικείται -όπως παντού στον κόσμο- από τους ίδιους τους δημιουργούς. Και με αυτό το δεδομένο, ύστερα από χρόνια ομηρίας στην «αμαρτωλή» ΑΕΠΙ και μετά από αχρείαστους διχασμούς, απευθύναμε έκκληση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει και εκείνος τη μετεξέλιξη της ΕΥΕΔ σε ένα ακηδεμόνευτο από το κράτος και ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ που συνοδευόταν από στενούς του συνεργάτες και την αρμόδια τομεάρχη κ. Ολγα Κεφαλογιάννη ήταν σε βάθος ενημερωμένος για τα προβλήματα του κλάδου μας και μας διαβεβαίωσε για τη στήριξή του στο ιστορικό αυτό βήμα, δεδομένου ότι η ΕΥΕΔ θα απεξαρτηθεί σύντομα και πλήρως από το κράτος και ότι ο νέος φορέας θα σεβαστεί τους κανόνες του κοινοτικού δικαίου, κάτι που άλλωστε ήταν από την αρχή κι ο δικός μας ξεκάθαρος στόχος.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στο άτυπο αυτό γεύμα, συζητήσαμε και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα του χώρου μας, όπως το ψηφιακό μέλλον της μουσικής, τη φορολόγηση των ζωντανών εμφανίσεων και των μουσικών εκδόσεων, την ανάγκη ενός νέου τρόπου είσπραξης των δικαιωμάτων, την εύλογη αμοιβή των δημιουργών από τα tablets και τους υπολογιστές. Ζητήματα για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα θετικός, και αποφασισμένος όπως είπε να στηρίξει το ελληνικό τραγούδι στην πιο δύσκολη για τη μουσική βιομηχανία και τους ανθρώπους της εποχή.

Το επίπεδο της συζήτησης, αλλά και το πνεύμα «ισχύς εν τη ενώσει» που κυριάρχησε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους δημιουργούς, είναι για όλους μας πολύ ενθαρρυντικά για το μέλλον.

Σε ανάλογα ενθαρρυντικό και ενωτικό κλίμα έγιναν άλλωστε τις τελευταίες μέρες και συναντήσεις δημιουργών με την κ. Φώφη Γεννηματά και την κα Κεφαλίδου του ΚΙΝΑΛ, καθώς και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ».

Ακολούθησε όμως δεύτερη ανακοίνωση, από το ΑΣΜΑ450+, στην οποία το σωματείο επέκρινε το βίντεο της ΝΔ, υποστήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «πολύ επικίνδυνη φράση» του κ. Μητσοτάκη, όταν ο τελευταίος πρότεινε πως «οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν με ένα συμβολικό ποσό το ελληνικό τραγούδι».

«Θέλουμε με την ανακοίνωση αυτήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την συνάντησή μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι αυτή τελικά χρησιμοποιείται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις κανενός από τους δημιουργούς που συμμετείχαν σ’αυτήν.

1.Τον είδαμε με δικό μας αίτημα, και αφού συναντήσαμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά.

2. Στόχος όλων αυτών των συναντήσεων ήταν να ενημερώσουμε όλα τα κόμματα πως τα ελληνικά ρεπερτόρια είναι πλέον ενωμένα στην ΕΥΕΔ- και μέσω αυτής προχωρούν στην ίδρυση νέου ΟΣΔ.

3. Σε όλους επίσης περιγράψαμε καταλεπτώς τη γνωστή ιστορία της κακουργηματικής διαχείρισης Ξανθόπουλου, τον έλεγχο που επιτέλους διέταξε το 2015 ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά και το αίτημά μας –με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο- στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας στηρίξει με τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και αργότερα στη δημιουργία νέου φορέα, αιτήματα που ικανοποιήθηκαν άμεσα.

4. Η ΕΥΕΔ, το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο για να γίνει ο φορέας μας, έχει κριθεί από όλους εξαιρετική ως τώρα, νιώθουμε δε αμέριστη ευγνωμοσύνη προς το επιτελείο της, που πραγματικά αντιμετώπισε για λογαριασμό μας από το παλαιό καθεστώς Ξανθόπουλου μέχρι τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ανταγωνιστικού οργανισμού και αλλοτρίων συμφερόντων εναντίον μας.

5. Επίσης τους είπαμε σε τι τραγική κατάσταση βρισκόμαστε και πόσο το θέμα αυτό απαιτεί εθνική ενότητα και όχι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι ίδιοι οι δημιουργοί με την ενότητά μας, δώσαμε το καλό παράδειγμα. Ξαφνικά λοιπόν –και ενώ οι εντυπώσεις όσων παρέστησαν στην κουβέντα ήταν θετικές από την εξέλιξή της- βλέπουμε τους δημιουργούς πρωταγωνιστές σε ένα βίντεο που

Α) αποκρύπτει τις ευθύνες Ξανθόπουλου και Πολιτείας για το σκάνδαλο ΑΕΠΙ και το χρεώνει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Β) λέει πως θα στηρίξει τον νέο φορέα, ενώ αυτό που έχουμε μεγάλη ανάγκη είναι η εθνική στήριξη στην ΕΥΕΔ, που αυτή τη στιγμή δουλεύει με δική μας εποπτεία και έλεγχο για να ξεκινήσει ομαλά ο φορέας και ήδη εισπράττει ρυθμίζοντας το πρόβλημα με την αγορά.

Γ) λέει πως οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν με ένα συμβολικό ποσό το ελληνικό τραγούδι. Είναι μια φράση πολύ επικίνδυνη γιατί το πνευματικό δικαίωμα δεν είναι επαιτεία, αλλά υποχρέωση όποιου επιχειρηματία χρησιμοποιεί εργασία τρίτων.Επίσης ο τρόπος με τον οποίον αυτό πληρώνεται έχει κατοχυρωθεί με αγώνες ετών και θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Διαχωρίζουμε εντελώς, λοιπόν, τη θέση μας, οι δημιουργοί που εμφανιζόμαστε στο βίντεο αυτό από την ανάγνωση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη και ζητάμε επιτέλους –με όλη την αγωνία στην οποία έχουμε περιέλθει- να μην γίνεται αυτή προεκλογικό παιχνίδι, και εμείς συνεχώς μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα. Δεν αξίζει στην τόσων ετών προσφορά μας»..

Τι άλλαξε και τελικά το ΑΣΜΑ450+ έβγαλε ανακοίνωση κατά της συνάντησης των τραγουδοποιών με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Το εξής απλό. Από το Μαξίμου, συνεργάτες του Πρωθυπουργού άσκησαν εντονότατες πιέσεις σε κάποιους καλλιτέχνες, με συνέπεια ένα από τα τέσσερα Σωματεία τους να υποχρεωθεί να εκδώσει διορθωτική ανακοίνωση καταλογίζοντας εκ των υστέρων στον κ. Μητσοτάκη προεκλογική εκμετάλλευση της συνάντησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...