327
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φοιτητές του ΑΠΘ ζητούν να περάσουν το εξάμηνο χωρίς εξετάσεις λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 17:41
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φοιτητές του ΑΠΘ ζητούν να περάσουν το εξάμηνο χωρίς εξετάσεις λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 17:41

Καθώς το υπουργείο Παιδείας απέδωσε –ως όφειλε, λόγω αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων– την αρμοδιότητα στα ΑΕΙ να σκεφτούν πώς θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για το εαρινό εξάμηνο εν μέσω επιδημίας κορονοϊού, δεν άργησαν να υπάρξουν και οι πρώτες κινητοποιήσεις των φοιτητών κατά των εξετάσεων.

Χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, όπου φοιτητές των ΑΕΙ της πόλης κατήγγειλαν την τηλεκπαίδευση και ζήτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να περάσουν το εξάμηνο χωρίς εξετάσεις, τις οποίες άλλωστε χαρακτήρισαν «σφαγείο».

«Δε φταίμε εμείς για την πανδημία και τις επιπτώσεις της», δήλωσαν οι φοιτητές επικαλούμενοι δυσκολίες πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων (υπολογιστές, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθυστερήσεις στην παραλαβή των συγγραμμάτων, αλλά και «άγχος, φόβο, αγωνία, πίεση περνώντας δύο μήνες σε εγκλεισμό»!

Το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει το πλαίσιο για τον τρόπο και τα μέσα διεξαγωγής εξετάσεων. Οπως έχει εξηγηθεί αρμοδίως, το υπουργείο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προκρίνει τη μία μέθοδο εξέτασης έναντι της άλλης. Υπάρχει το κατοχυρωμένο, από το Σύνταγμα της χώρας, αυτοδιοίκητο, αλλά και οι συνθήκες είναι διαφορετικές από ίδρυμα σε ίδρυμα, αλλά και από σχολή σε σχολή μέσα στο ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα, βάσει νόμου, ο μόνος αρμόδιος για να καθορίσει τον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών σε ένα μάθημα είναι ο διδάσκων του μαθήματος. Αυτός θα επιλέξει αν θα αξιολογήσει με παράδοση εργασιών, προφορική ή γραπτή εξέταση, ή συνδυασμό των ανωτέρω.

Τέθηκε όμως με την Υπουργική Απόφαση το πλαίσιο για τον τρόπο και τα μέσα διεξαγωγής των εξετάσεων. Σε περίπτωση γραπτής ή προφορικής εξ αποστάσεως εξέτασης, η Σύγκλητος του ΑΕΙ οφείλει να λαμβάνει αιτιολογημένη απόφαση με την οποία θα αναφέρονται εκτενώς οι ασφαλιστικές δικλίδες και τα μέσα που εφαρμόζονται ανά περίπτωση προκειμένου να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, το αδιάβλητο της εξέτασης. Σε περίπτωση, δε, που εξετάσεις λάβουν χώρα διά ζώσης, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες της Επιτροπής του ΕΟΔΥ που έχουν κοινοποιηθεί στα πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...