499
Ο Μπόρις Τζόνσον βγαίνει από το εκλογικό τμήμα παρέα με τον Ντίλιν | REUTERS/Hannah McKay

Βρετανία: Ο Τζόνσον πληρώνει το partygate – βαριές απώλειες για τους Τόρις στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 10:19
Ο Μπόρις Τζόνσον βγαίνει από το εκλογικό τμήμα παρέα με τον Ντίλιν
|REUTERS/Hannah McKay

Βρετανία: Ο Τζόνσον πληρώνει το partygate – βαριές απώλειες για τους Τόρις στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 10:19

Το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον έχασε παραδοσιακά προπύργιά του στην περιοχή του Λονδίνου και υπέστη απώλειες και αλλού στις τοπικές εκλογές, υποδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Οι βρετανοί ψηφοφόροι μοιάζουν να τιμώρησαν τη συμπολίτευση εξαιτίας σειράς σκανδάλων, με κορυφαίο το partygate και της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου.

Οι Τόρις ηττήθηκαν στο Γουόντσγουορθ, οχυρό τους από το 1978. Εχασαν επίσης το Μπάρνετ, όπου είχαν κερδίσει όλες τις εκλογές αδιαλείπτως από το 1964 με μόλις δύο εξαιρέσεις.

Το Εργατικό Κόμμα πιστεύει πως κέρδισε –για πρώτη φορά– στο Γουέστμινστερ, τη συνοικία όπου βρίσκεται η έδρα των περισσότερων κυβερνητικών θεσμών.

Ο Ντάνιελ Τόμας, ο απερχόμενος ηγέτης του αυτοδιοικητικού συμβουλίου στην Μπάρνετ, είδε στο αποτέλεσμα «προειδοποιητική βολή από τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών».

Τα πλήρη αποτελέσματα, που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, θα είναι μια πρώτη αντανάκλαση της κοινής γνώμης μετά το 2019, όταν οι Τόρις εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον Μπόρις Τζόνσον, αφότου έγινε ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης στη σύγχρονη βρετανική ιστορία, που παραβίασε τον νόμο. Τον περασμένο μήνα, του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο διότι συμμετείχε σε πάρτι γενεθλίων στο γραφείο του το 2020, παραβιάζοντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που είχαν επιβληθεί για τον κορονοϊό.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχασε 92 έδρες σε αυτοδιοικητικά συμβούλια, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε 23 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 42.

Οι βαριές απώλειες σε τοπικά συμβούλια του Λονδίνου –από τα οποία οι Τόρις διαγράφτηκαν σχεδόν εντελώς– εκτιμάται πως θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση για τον Τζόνσον, που δίνει αγώνα για την πολιτική του επιβίωση τους τελευταίους μήνες και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθούν κι άλλα πρόστιμα από την αστυνομία για παραβιάσεις του lockdown.

Οι εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη κρίνουν 7.000 θέσεις σε τοπικά συμβούλια: του συνόλου τους στο Λονδίνο, στη Σκωτία και στην Ουαλία, και του ενός τρίτου στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Αγγλίας.

Στάρμερ: Σημείο καμπής τα αποτελέσματα

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «σημείο καμπής» για το κόμμα του, χαιρετίζοντας τα οφέλη που αποκόμισε στο Λονδίνο όπου υπέστη απώλειες το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

«Φανταστικό αποτέλεσμα, απολύτως φανταστικό. Πιστέψτε με, αυτό είναι ένα μεγάλο σημείο καμπής για εμάς από τις γενικές εκλογές του 2019», είπε ο Στάρμερ σε υποστηρικτές του κόμματός του στο Λονδίνο.

Τόρις: Οι Εργατικοί δεν μπορούν να γίνουν κυβέρνηση

«Είχαμε κάποια άσχημα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές», παραδέχθηκε ο πρόεδρος των Τόρις, Ολιβερ Ντάουντεν.

«Φυσικά και δέχομαι ότι αυτοί είναι δύσκολοι καιροί και είχαμε κάποια άσχημα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν δέχομαι ότι οι Εργατικοί διαθέτουν την δυναμική για να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε στο Sky News.

Ο Ντάουντεν δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι το κόμμα του μπορεί να υπερασπιστεί την θέση να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε τυχόν μελλοντικό δημοψήφισμα για την ένωσή της με την Ιρλανδία.

«Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την θέση να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο η Βόρεια Ιρλανδία, αν προκύψει ζήτημα, αλλά δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο ακόμη», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...