382
Ο πατέρας του Λουκμάν ενώ προσέρχεται στο δικαστήριο | Intimenews/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

«Εσπασαν» τα ισόβια στο Εφετείο για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 13:39
Ο πατέρας του Λουκμάν ενώ προσέρχεται στο δικαστήριο
|Intimenews/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

«Εσπασαν» τα ισόβια στο Εφετείο για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 13:39

Αν και αναγνώρισε ότι το κίνητρο ήταν ρατσιστικό, το Εφετείο αποφάσισε τη μείωση της ποινής για τους δύο δράστες της δολοφονίας του πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν το 2013 στα Πετράλωνα.

Πρωτόδικα ο Διονύσης Λιακόπουλος και ο Χρήστος Στεργιόπουλος είχαν καταδικαστεί σε ισόβια, ωστόσο το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών επέβαλε σήμερα ποινή κάθειρξης 21 ετών και 5 μηνών, αναγνωρίζοντας κατά πλειοψηφία (6-1) το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η ποινή αφορά τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής.

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε ένταση μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου καθώς συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι πέταξαν μπουκάλια με νερά και φώναζαν «φασίστες, κουφάλες, θέλετε κρεμάλες», πριν τους απομακρύνουν αστυνομικοί.

Ο Λουκμάν είχε δολοφονηθεί στα Πετράλωνα στις 17 Ιανουαρίου 2013, τα ξημερώματα.

Οι δύο δράστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, επέβαιναν σε μηχανάκι και με αυτό έκλεισαν τον δρόμο στον Λουκμάν όταν τον συνάντησαν να πηγαίνει με ποδήλατο στην λαϊκή αγορά όπου δούλευε. Οπως είχε τονίσει ο εισαγγελέας «αντιλήφθηκαν πως ήταν αλλοδαπός για αυτό του έκλεισαν τον δρόμο».

Στην αρχή ο ένας και ακολούθως και ο άλλος, με μαχαίρια τύπου «πεταλούδα» μαχαίρωσαν τον 27χρονο αφήνοντας τον αιμόφυρτο στον δρόμο. Ο εισαγγελέας είχε τονίσει πως έχει πειστεί απόλυτα ότι οι δύο κατηγορούμενοι, που από την αρχή ισχυρίζονται πως είχαν διαπληκτισμό με τον Λουκμάν εκείνο το βράδυ, «είχαν αποφασίσει να βρουν κάποιον αλλοδαπό και λόγω της καταγωγής του να του δείξουν πως δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ».

Είχε τονίσει μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός πως ο νεαρός εργάτης δέχθηκε «αναίτια και απρόκλητη επίθεση» ζητώντας από δικαστές και ενόρκους να μην δεχθούν όσα αναφέρουν οι δύο δράστες.

Το δικαστήριο δεν συνέδεσε πάντως το συγκεκριμένο έγκλημα με τη δράση της Χρυσής Αυγής, αν και αμφότεροι οι κατηγορούμενοι δικάζονται και στη δίκη του νεοναζιστικού κόμματος.

Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων, όταν νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενοχή των κατηγορουμένων, είχαν ζητήσει να διακοπεί η διαδικασία για την επιμέτρηση των ποινών για άλλη δικάσιμο. Υποστήριξαν ότι επειδή αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, η Δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει με τα «νέα δεδομένα».

Οι κατηγορούμενοι είχαν ζητήσει να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ο εισαγγελέας απέρριψε πάντως όλα τα αιτήματα για τη μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...