500
Στιγμιότυπο από εκδήλωση υπέρ του Λουκμάν τον περασμένο Μάρτιο | Nick Paleologos / SOOC

Ενοχοι κρίθηκαν στο Εφετείο οι δολοφόνοι του Λουκμάν – Τι θα γίνει με τις ποινές

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 12:27
Στιγμιότυπο από εκδήλωση υπέρ του Λουκμάν τον περασμένο Μάρτιο
|Nick Paleologos / SOOC

Ενοχοι κρίθηκαν στο Εφετείο οι δολοφόνοι του Λουκμάν – Τι θα γίνει με τις ποινές

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 12:27

Την απόφασή του για τη δολοφονία του 27χρονου πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν το 2013 εξέδωσε τη Δευτέρα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, κηρύσσοντας ομόφωνα ενόχους τους δύο δράστες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Οπως συνέβη και πρωτόδικα, το Εφετείο έκρινε τη δολοφονία σύμφωνα με το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται σε εγκλήματα μίσους λόγω διαφορετικότητας του θύματος. Ετσι η υπόθεση της δολοφονίας είναι πλέον τελεσίδικα το πρώτο έγκλημα κατά ζωής με ρατσιστικό κίνητρο που δικάζεται στη χώρα.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο Διονύσης Λιακόπουλος και ο Χρήστος Στεργιόπουλος σκότωσαν με επτά μαχαιριές τον 27χρονο αλλοδαπό τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα. Μοναδικό κίνητρο, όπως είχε αναφέρει στην πρόταση του ο εισαγγελέας έδρας Αναστάσιος Σκάρας, «μια ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας».

«Η επιλογή του θύματος έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του» τόνισε ο πρόεδρος κατά την ανάγνωση του σκεπτικού του δικαστηρίου για την δολοφονία. Σύμφωνα με την απόφαση επί της ενοχής «το δικαστήριο δεν συνδέει την πράξη των δύο δραστών με την Χρυσή Αυγή, αλλά με το γεγονός πως οι δύο δράστες γνώριζαν πως επιτίθενται σε έναν αλλοδαπό».

Οι δύο κατηγορούμενοι δικάζονται ήδη ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μετά από έξι χρόνια, η δικογραφία που ξεκίνησε ως ένας θάνατος μετά από διαπληκτισμό για ασήμαντη αφορμή, κατέληξε σήμερα ως η πρώτη υπόθεση στυγερού εγκλήματος μίσους που απασχόλησε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό τα ποινικά δικαστήρια.

Οι δύο δράστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, επέβαιναν σε μηχανάκι και με αυτό έκλεισαν τον δρόμο στον Λουκμάν όταν τον συνάντησαν να πηγαίνει με ποδήλατο στην λαϊκή αγορά όπου δούλευε. Οπως είχε τονίσει ο εισαγγελέας «αντιλήφθηκαν πως ήταν αλλοδαπός για αυτό του έκλεισαν τον δρόμο». Στην αρχή ο ένας και ακολούθως και ο άλλος, με μαχαίρια τύπου «πεταλούδα» μαχαίρωσαν τον 27χρονο αφήνοντας τον αιμόφυρτο στον δρόμο.

Ο εισαγγελέας είχε τονίσει πως έχει πειστεί απόλυτα ότι οι δύο κατηγορούμενοι, που από την αρχή ισχυρίζονται πως είχαν διαπληκτισμό με τον Λουκμάν εκείνο το βράδυ, «είχαν αποφασίσει να βρουν κάποιον αλλοδαπό και λόγω της καταγωγής του να του δείξουν πως δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ».

Είχε τονίσει μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός πως ο νεαρός εργάτης δέχθηκε «αναίτια και απρόκλητη επίθεση» ζητώντας από δικαστές και ενόρκους να μην δεχθούν όσα αναφέρουν οι δύο δράστες.

Τι θα γίνει με τις ποινές του Εφετείου

Σε πρώτο βαθμό οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, Το δικαστήριο τότε – ομόφωνα και με ανάλογη εισαγγελική πρόταση- είχε χαρακτηρίσει το έγκλημα ρατσιστικό αν και είχε εισαχθεί ως υπόθεση ανθρωποκτονίας μετά από διαπληκτισμό χωρίς την παραμικρή αναφορά σε ρατσιστικά κίνητρα των δραστών.

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, η υπεράσπιση των δύο προέβαλε αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο, για την επιμέτρηση των ποινών καθώς όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα και επομένως ζήτησαν να επιβληθούν ποινές ανάλογα με τα νέα δεδομένα.

Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας με τον εισαγγελέα να ζητά να απορριφθούν όλα τα αιτήματα τους.