423
Η Αττική μπορεί και να μετρά 40.000 ενεργά κρούσματα - Αυτό είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της | George Vitsaras / SOOC

Ερευνα: Ως και 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική δείχνουν τα αστικά λύματα

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 09:23
Η Αττική μπορεί και να μετρά 40.000 ενεργά κρούσματα - Αυτό είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της
|George Vitsaras / SOOC

Ερευνα: Ως και 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική δείχνουν τα αστικά λύματα

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 09:23

Η έρευνα στα αστικά λύματα –που διέβλεψε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη– έγινε και στην Αττική. Και εκεί, σύμφωνα με «Τα Νέα», τα στοιχεία και τα ποσοστά του κορονοϊού που ανιχνεύτηκαν «δείχνουν» την ύπαρξη 40.000 ενεργών κρουσμάτων! Είναι πολλά; Σίγουρα, με δεδομένο ότι επισήμως ο ΕΟΔΥ κατέγραψε την Πέμπτη μόλις 335 περιστατικά μολύνσεων. Είναι όμως πολλά σε πληθυσμό 4,2 εκατ. ατόμων; Τα 40.000 κρούσματα είναι το 1%, πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το επίσης αρκετά αντιπροσωπευτικό 5% που έδειξαν τα rapid tests που έγιναν στη Θεσσαλονίκη (εδώ).

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών από την επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής είναι ανησυχητική καθώς δείχνει μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, μια «προβολή» για το πόσα κρούσματα θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Για «φαινόμενο του παγόβουνου» έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σχολιάζοντας, το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, τα ευρήματα της έρευνας. Αρνήθηκε ωστόσο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το νούμερο, ούτε να εικάσει τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ», στο ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, που είναι και επικεφαλής της σχετικής έρευνας, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής συνήθως βρίσκεται δύο-τρεις ημέρες «μπροστά» από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Κι αυτό, γιατί στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης φαίνονται καθημερινά και μπορούν να αναλυθούν όλες οι αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο. Κάθε μέρα το εργαστήριο του Θωμαΐδη καταγράφει την εικόνα που εξάγεται από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και τη μελετά για να καταλήξει σε συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα ενεργά κρούσματα στην Αττική έφταναν τις 28.000-40.000. Πολλά από αυτά, μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι αφορούν ασυμπτωματικούς φορείς ή πολίτες που θα εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου της νέας νόσου σε σύγκριση με την εικόνα που είχαν στην προηγούμενη μέτρηση, στις αρχές του δεύτερου δεκαήμερου του Οκτωβρίου.

Οπως εξήγησε ο ίδιος στα «Νέα», όταν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες το πολύ στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών με βάση αυτή τη μέθοδο διαπίστωσαν ότι η διάδοσης της νόσου μεταξύ των πολιτών της Αττικής τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε απότομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...