452
Ανδρουλάκης, Τσίπρας, Μητσοτάκης στην πρόσφατη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/Τα ΝΕΑ /CreativeProtagon

Ερευνα της GPO: Αλλαξε ο χάρτης της Κρήτης – πρώτη η ΝΔ σε τρεις νομούς – άνοδος του ΠΑΣΟΚ, υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 09:29
Ανδρουλάκης, Τσίπρας, Μητσοτάκης στην πρόσφατη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/Τα ΝΕΑ /CreativeProtagon

Ερευνα της GPO: Αλλαξε ο χάρτης της Κρήτης – πρώτη η ΝΔ σε τρεις νομούς – άνοδος του ΠΑΣΟΚ, υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 09:29

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Κρήτη, ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια, δείχνουν οι μετρήσεις της GPO που δημοσιεύονται και αναλύονται στα «Νέα» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. Η περιφέρεια της Κρήτης έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όχι μόνο το 6% του εκλογικού σώματος βρίσκεται εκεί, αλλά και επειδή στους τέσσερις εκλογικές της περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε και πρώτευσε το 2019, παρά τη συντριβή του πανελλαδικά.

Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης τον Ιούνιο του 2012, χωρίς να χάσει έκτοτε το προβάδισμά του. Οπως όμως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της Μυρτώς Λιαλιούτη, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας η ΝΔ φαίνεται ότι κερδίζει τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες, τα Χανιά, το Λασίθι και το Ρέθυμνο, γεγονός που, εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα αποτελέσει μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική παράδοση της Κρήτης, αλλά θα εκπέμψει μηνύματα για τη γαλάζια κυριαρχία. Παράλληλα πάντως είναι ευδιάκριτη και η αυξημένη εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, λόγω της ηγεσίας του (Κρητικού) Νίκου Ανδρουλάκη.

Χαρακτηριστική της μετατόπισης, εφόσον τα στοιχεία της GPΟ επιβεβαιωθούν, είναι η περίπτωση των Χανίων, όπου το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρωτεύσει με 37,35%. Τώρα, όμως, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έρχεται πρώτη με 28,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει αρκετά με 22,6%. Μάλιστα, σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα τον περασμένο Ιανουάριο, η ΝΔ έχει «τσιμπήσει» 1,1% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 0,2%. «Τα Νέα» υπογραμμίζουν τον ρόλο που παίζει στα Χανιά το γεγονός ότι πρόκειται για τη γενέτειρα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και της Ντόρας Μπακογιάννη που πολιτεύεται και εκλέγεται στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Αντίστοιχη αλλαγή περιγράφφεται και για το Ρέθυμνο, όπου το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οριακά πρώτος με 36,99%, αλλά τώρα υπολείπεται της ΝΔ και νιώθει τη δημοσκοπική «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: η ΝΔ λαμβάνει ένα 29,1% (από 28,3% τον Ιανουάριο), ο ΣΥΡΙΖΑ ένα 23,5% (από 22,2%) και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ένα 18,3% (19,6%).

Η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει και στο Λασίθι, πάντα σύμφωνα με την GPO: το κυβερνών κόμμα παίρνει 28,1% (από 27,3% στην αντίστοιχη έρευνα του Ιανουαρίου), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετρήθηκε στο 21,2% (20,4%), ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παλεύει για τη δεύτερη θέση με 20,7% (από 18,8%). Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», το Λασίθι, εκτός από τόπος καταγωγής του κ. Ανδρουλάκη, είναι και η μια κρητική περιφέρεια όπου έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη ποντάρουν πως μπορούν να κερδίσουν τη δεύτερη θέση, ρίχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη.

Η μοναδική περιοχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κρατάει δυνάμεις είναι το Ηράκλειο, το οποίο ωστόσο έχει μια άλλη ιδιαιτερότητα «εντοπιότητας» – είναι ο τόπος όπου μεγάλωσε κ. Ανδρουλάκης. Στην έρευνα της GPO το ΠΑΣΟΚ κοντράρει τους δύο πρώτους εκεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ένα 24% (από 23,7% τον Ιανουάριο), η ΝΔ ανεβαίνει στο 23,7% (από 22,8%) και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 21,1% (από 21,6%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News