504
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά περίμεναν μάταια στο αεροδρόμιο της Τρίπολης αφού η σκάλα του αεροσκάφους του κ. Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ | Υπουργείο Εξωτερικών

Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Παρεξηγήθηκε η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά και ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της!

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 12:41
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά περίμεναν μάταια στο αεροδρόμιο της Τρίπολης αφού η σκάλα του αεροσκάφους του κ. Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ
|Υπουργείο Εξωτερικών

Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Παρεξηγήθηκε η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά και ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της!

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 12:41

Αφού προσπάθησε (εδώ) να παρεμποδίσει την επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη, η φιλότουρκη κυβέρνηση Ντμπεϊμπά στη Λιβύη εμφανίζεται τώρα ως θιγμένη από το διπλωματικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Σε διαδοχικά tweets, μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών – υπό την Νάιλα Μανγκούς – αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και απειλεί με «κατάλληλα διπλωματικά μέτρα».

Ενώ η (λίβυα) υπουργός Εξωτερικών «περίμενε να τον υποδεχθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο ο έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση», αναφέρεται στην περιγραφή που επιχειρεί να «περάσει» η κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Από την άποψη αυτή», τονίζεται, «το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης».

Σε ανοικτή γραμμή με την Αγκυρα, η κυβένηση Ντμπεϊμπά τράβηξε κι άλλο το σχοινί καλώντας για εξηγήσεις τον έλληνα επιτετραμμένο στην Τρίπολη, ενώ ανακάλεσε τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα, με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu να σπεύδει να μεταδώσει πρώτο την είδηση.

Ως προς τα δεδομένα που οδήγησαν τελικά στο διπλωματικό επεισόδιο, σημειώνεται ότι η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη.

Σύμφωνα όμως με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, την παραμονή της επίσκεψης, ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, ζήτησε προσωπικά  να μεταβεί ο ελληνας υπουργός Εξωτερικών και στην Τρίπολη για να συναντηθεί μαζί του.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση ο κ. Δένδιας να δει μόνο τον κ. Μένφι και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε,όταν το αεροσκάφος του κ. Δένδια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, είχε στηθεί να τον περιμένει η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς.

Απόφαση του υπουργού των Εξωτερικών ήταν να ακυρωθεί η επίσκεψή του στην Τρίπολη, ενώ πηγές του περιβάλλοντός του έκαναν λόγο για foul play από τις λιβυκές Αρχές που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση (την υποδοχή Μανγκούς).

«Η επίσκεψή μου στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσω τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε, καθώς το Λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», εξήγησε ο ιδιος ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Δυσαρέσκεια πάντως για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της Τρίπολης φέρεται να υπάρχει και από την πλευρά του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης – ενός εκ των δύο εκλεγμένων οργάνων στη χώρα – Μοχάμεντ Μένφι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αραβικό Τύπο, ο κ. Μένφι εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς της λίβυας ΥΠΕΞ, δεδομένου όπως αναφέρεται, ότι«είχε ζητήσει από την Νάιλα Μανγκούς να μην πάει στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς είχε στείλει δικούς του ανθρώπους να υποδεχθούν τον Νίκο Δένδια και εκείνη δεν το τήρησε».

Το ίδιο άλλωστε ανέφερε στην επίσημη ανακοίνωσή του για το επεισόδιο και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη λίβυα ΥΠΕΞ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...