320
Ο Κέβιν ΜακΚάρθι μιλά στους δημοσιογράφους μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του για προέδρου της Βουλής | REUTERS/Michael A. McCoy

Ουάσινγκτον: Οριακά στους Ρεπουμπλικανούς η Βουλή των Αντιπροσώπων

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 11:55
Ο Κέβιν ΜακΚάρθι μιλά στους δημοσιογράφους μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του για προέδρου της Βουλής
|REUTERS/Michael A. McCoy

Ουάσινγκτον: Οριακά στους Ρεπουμπλικανούς η Βουλή των Αντιπροσώπων

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 11:55

Ο Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, για τη νίκη της παράταξής του στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς το κόμμα του απέκτησε οριακή πλειοψηφία στο Σώμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν 218 έδρες, δηλαδή την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία και οι Δημοκρατικοί 211 σε σύνολο 435.

«Ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να φέρνουμε αποτελέσματα. Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε -Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικανό- είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί μου για να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα» προς όφελος των Αμερικανών, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ετσι πλέον, το Κογκρέσο είναι διαιρεμένο, καθώς η πλειοψηφία στη Γερουσία ανήκει στους Δημοκρατικούς. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν τώρα τη δυνατότητα να εμποδίσουν ακόμα περισσότερο την υλοποίηση του προγράμματος του Μπάιντεν για τα υπόλοιπα δυο χρόνια της θητείας του.

«Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για νέα κατεύθυνση και οι Ρεπουμπλικανοί είναι έτοιμοι να (τους την) παραδώσουν», είπε ο ΜακΚάρθι, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαδεχόμενος τη Νάνσι Πελόζι.

«Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο πρώτης γραμμής στην υποστήριξη του προγράμματος του προέδρου Μπάιντεν», καθώς θα έχουν «ισχυρή επιρροή» με δεδομένη την «αδύναμη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία», απάντησε η Πελόζι, από την οποία ζήτησε να παραμείνει στη Βουλή, ο αμερικανός πρόεδρος.

Παρόλα αυτά, η επίδοση του Τζο Μπάιντεν είναι η καλύτερη αμερικανού προέδρου σε ενδιάμεσες εκλογές τα τελευταία 20 χρόνια. Παραδοσιακά, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία πλήττεται από την ψήφο «τιμωρίας» και διαμαρτυρίας στις αναμετρήσεις αυτές.

Ο αμερικανός προέδρος μπορεί να αξιοποιήσει το μεγάλο του ταλέντο στη διαπραγμάτευση, που απέκτησε στη μακρά καριέρα του στη Γερουσία, για να αποφύγει την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν εξουσία ως προς την επιτήρηση του κυβερνητικού έργου και έχουν διαμηνύσει πως θα κινήσουν έρευνες για τον γιο του, Χάντερ Μπάιντεν και τις δοσοληψίες του στην Ουκρανία και την Κίνα, καθώς και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος την πανδημία και τη χαοτική αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...