470
Η άφιξη των εμβολίων το πρωί της Τρίτης στο «Ελ. Βενιζέλος» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εφτασε στο «Ελ. Βενιζέλος» η παρτίδα 83.850 δόσεων του εμβολίου των Pfizer-Biontech

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 08:56
Η άφιξη των εμβολίων το πρωί της Τρίτης στο «Ελ. Βενιζέλος»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εφτασε στο «Ελ. Βενιζέλος» η παρτίδα 83.850 δόσεων του εμβολίου των Pfizer-Biontech

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 08:56

Τρεις ημέρες μετά την άφιξη των πρώτων εμβολίων των Pfizer και BioNTech –με φορτηγό από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, γεγονός που έκανε την αξιωματική αντιπολίτευση να υποβαθμίσει το γεγονός και να κάνει λόγο για «επικοινωνιακό σόου»– στην Αθήνα έφθασε, στις 8.30 το πρωί της Τρίτης, η μεγάλη παρτίδα των 83.850 δόσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελευθερία» που περιλαμβάνει την σταδιακή προμήθεια των εμβολίων τη διάθεσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα και τον εμβολιασμό των ομάδων πληθυσμού.

Τα εμβόλια έφθασαν με ειδική πτήση της εταιρείας μεταφορών DHL που προσγειώθηκε στον αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρωί της Τρίτης.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν από νωρίς δρακόντεια: κλιμάκια της ΕΛΑΣ, του στρατού και της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονταν στην πίστα και στους γύρω χώρους ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Τα εμβόλια φορτώνονται στα ειδικά φορτηγά σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά. Στον αερολιμένα βρίσκονται και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ωστόσο αποχωρώντας σημείωσε: «Συνεχίζουμε βάσει του επιχειρησιακού μας σχεδίου».

Η παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Έρχεται να προστεθεί στις 9.750 δόσεις που παρέλαβε η Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer και BioNTech που έχει παραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Ελλάδα. Με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα παραδοθούν στη χώρα μας, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer και BioNTech 1.255.800 δόσεις, και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna, το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να λάβει έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (ΕΜΑ) στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από την ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών

Από την Τρίτη αρχίζουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων.

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Παράλληλα, στις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News