418
Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, λίγο πριν από την ψηφοφορία στο Κογκρέσο | REUTERS/Leah Millis

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το βέτο του Τραμπ στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 09:54
Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, λίγο πριν από την ψηφοφορία στο Κογκρέσο
| REUTERS/Leah Millis

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το βέτο του Τραμπ στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 09:54

Ηταν ένα ακόμη ράπισμα στον Ντόναλντ Τραμπ, απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (322-87) υπέρ της απόρριψης του βέτο που είχε ασκήσει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίνεται κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1960 και φέτος, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου το υπερψήφισαν με ευρείες πλειοψηφίες.

Ο Τραμπ όμως σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη διακυβέρνηση του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν, άσκησε βέτο, επικαλούμενος διάφορους λόγους — ανάμεσα σε αυτούς είναι το ότι προβλέπει τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας (της συμμαχίας πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της σκλαβιάς και ηττήθηκε στο Εμφύλιο).

Ο Τραμπ απαίτησε εξάλλου να αλλάξουν διατυπώσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το σχέδιό του να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ή τη Γερμανία. Ενώ αξίωσε ακόμη να συμπεριλάβει διάταξη για να μειωθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν νομική προστασία. Ο Τραμπ κατηγορεί τις εταιρείες αυτές ότι εμφορούνται από προκατάληψη εναντίον του.

Πάνω από τα δύο τρίτα των παρόντων στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκαν υπέρ του προϋπολογισμού αυτού, «παρά τις ενστάσεις του προέδρου», υπήρξε με άλλα λόγια η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείτο για να ανατραπεί το προεδρικό βέτο στον National Defense Authorization Act (NDAA). Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν όχι μόνο 212 Δημοκρατικοί, αλλά και 109 Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, κάτι που χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για τον απερχόμενο πρόεδρο και υπογραμμίζει τον διχασμό στο κόμμα του.

Κανένας αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ασκήσει βέτο στον NDAA πριν από την 23η Δεκεμβρίου, όταν το έκανε ο Τραμπ. Το εάν θα ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο θα το κρίνει η Γερουσία, όπου είναι πιθανό να διεξαχθεί ψηφοφορία ακόμη και σήμερα Τρίτη, αν και δεν έχει προγραμματιστεί αυτό, τουλάχιστον επίσημα.

Δεν αποκλείεται όντως η Γερουσία να μιμηθεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να άρει το βέτο του Τραμπ, μολονότι απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Είχε άλλωστε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία (84-13) το νομοσχέδιο.

Αν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το Κογκρέσο θα παραμερίσει βέτο του Τραμπ, καθώς πλησιάζει πλέον το τέλος της θητείας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει ασκήσει βέτο σε σχέδια νόμου εννέα φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια· το Κογκρέσο δεν μπόρεσε να το ανατρέψει ως τώρα.

Μολονότι ο Τραμπ εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα του παραδώσει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News