442
Εκσκαφείς βγάζουν το χιόνι από την Κόκκινη Πλατεία. Τα στοιχεία για τους νεκρούς δεν θάφτηκαν για πολύ... | REUTERS/Maxim Shemetov

H Ρωσία έλεγε ψέματα για τους νεκρούς από κορονοϊό: Εχουν πεθάνει υπερτριπλάσιοι!

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 10:09
Εκσκαφείς βγάζουν το χιόνι από την Κόκκινη Πλατεία. Τα στοιχεία για τους νεκρούς δεν θάφτηκαν για πολύ...
|REUTERS/Maxim Shemetov

H Ρωσία έλεγε ψέματα για τους νεκρούς από κορονοϊό: Εχουν πεθάνει υπερτριπλάσιοι!

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 10:09

Τόσο καιρό υπήρχαν μεν υποψίες ότι η Μόσχα κάτι κρύβει για τον κορονοϊό, αλλά όσο το Κρεμλίνο επέμενε στα επίσημα στοιχεία που έδειχναν μια εξαιρετική ανταπόκριση των ρωσικών υγειονομικών αρχών στην πανδημία αλλά και μια εντυπωσιακή ανθεκτικότητα των ρώσων πολιτών στον ιό –στοιχεία που υπηρετούσαν και τα σχετικά πολιτικά αφηγήματα περί ανωτερότητας–, δύσκολα μπορούσε να πει κανείς κάτι περισσότερο, παρά μόνο να εκφράσει τον σκεπτικισμό του. Μόνο που οι νεκροί δεν κρύβονται. Η μαύρη αλήθεια αποκαλύφθηκε.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι 186.000 θάνατοι εφέτος οφείλονταν στην νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, δίνοντας έναν απολογισμό πολύ πιο βαρύ από εκείνον που ανακοινώνεται επίσημα και ανεβάζοντας τη Ρωσία ψηλά στον μακαβριο κατάλογο των κρατών με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (ROSSTAT) ενημέρωσε ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο ανήλθε σε 229.700 ανθρώπους, ότι δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 13,8% των θανάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Και «πάνω από το 81%» της αύξησης της θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο «οφειλόταν στην COVID και στις επιπλοκές της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός», με άλλα λόγια λίγοι περισσότεροι από 186.000 θάνατοι, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Τατιάνα Γκαλίκοβα, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδια για θέματα υγείας.

Ο αριθμός αυτός σημαίνει πως η Ρωσία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 333.000 θάνατοι) και τη Βραζιλία (πάνω από 191.000).

Ο απολογισμός είναι υπερτριπλάσιος από τους 55.265 θανάτους για τους οποίους γίνεται λόγος επίσημα στον σχετικό ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο.

Στον αριθμό των 55.265 θανάτων δεν καταχωρίζονται παρά μόνο όσοι που επιβεβαιώνεται με νεκροψία ότι οφείλονταν στην Covid-19. Με βάση αυτόν τον αριθμό η κυβέρνηση Πούτιν καυχιόταν πως αντιμετώπισε με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο την πρόκληση της πανδημίας από πολλές δυτικές χώρες –ένα πολιτικό αφήγημα που μπολιαζόταν με μύθους περί ανωτερότητας των Ρώσων και συνοδευόταν από την ταχύτατη ανάπτυξη του εμβολίου «Sputnik V» (το οποίο βέβαια ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμα).

Σύμφωνα με τη ROSSTAT, μόνο μέσα στον τον Νοέμβριο 25.788 άνθρωποι πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική στατιστική υπηρεσία έδωσε απολογισμό σε μηνιαία βάση, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει στοιχεία για προηγούμενους μήνες.

Η Ρωσία, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, πλήττεται μετά το φθινόπωρο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι ρωσικές αρχές όμως απορρίπτουν την ιδέα να επιβάλλουν δεύτερο lockdown, έπειτα από εκείνο της άνοιξης, για να προστατεύσουν την οικονομία, διαβεβαιώνοντας ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι υψηλό και διαφημίζοντας την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου για τον κορονοϊό, του «Sputnik V».

Η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της Ρωσίας με τη χρήση του εμβολίου αυτού άρχισε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...