310
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δεξιά, με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο κατά τη διάρκεια Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ | Twitter.com/@NikosDendias

Ελλάδα και Ιταλία προχωρούν στην ανακήρυξη ΑΟΖ – Πότε θα επισκεφτεί ο Δένδιας τη Ρώμη

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2019, 10:25
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δεξιά, με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο κατά τη διάρκεια Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
|Twitter.com/@NikosDendias

Ελλάδα και Ιταλία προχωρούν στην ανακήρυξη ΑΟΖ – Πότε θα επισκεφτεί ο Δένδιας τη Ρώμη

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2019, 10:25

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα, με αφορμή και την πρόσφατη αμφισβητούμενου κύρους συμφωνία μεταξύ της Αγκυρας και της Λιβύης για την ΑΟΖ, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

Η Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να αρχίσει συνομιλίες με την Ιταλία για την χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρουν την Παρασκευή «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Φωτάκη.

Τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια του ιταλικού υπουργείου.

Στόχος είναι η επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο. Επιδίωξη της Αθήνας είναι η συμφωνία να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι σήμερα Παρασκευή θα επισκεπτόταν τη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αυτή την εβδομάδα περιόδευσε σε χώρες της Μέσης Ανατολής πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων για την ακύρωση των τουρκολιβυκών συμφώνων. Οπως εξήγησε ο ίδιος σε δηλώσεις του την Πέμπτη «αναβάλαμε τη συνάντησή μας για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα».

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ιταλό ομόλογο του Λουίτζι ντι Μάιο αποφασίστηκε να μετατεθεί για το νέο έτος, μετά τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων.

Οπως σημειώνουν «Τα Νέα», οι ιδιαίτερες σχέσεις της Ιταλίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φαγέζ αλ Σαράζ, ήταν αυτές που τη χαρακτήρισαν ως σύμμαχο – κλειδί για την ελληνική πλευρά.

Η Αθήνα εξαρχής φάνηκε να βρίσκει ευήκοα ώτα στη Ρώμη. Η Ιταλία επέδειξε την άμεση και απόλυτη αλληλεγγύη της στις ελληνικές θέσεις, τόσο στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, όσο και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ η ιταλική κυβέρνηση χαρακτήρισε άκυρες τις τουρκολιβυκές συμφωνίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...