569
Φανάρια σε δρόμο του Φορτ Μάγερς, στη Φλόριντα, «κυματίζουν» καθώς στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι (28/9/2022) | REUTERS/Marco Bello

Στη Φλόριντα ο κυκλώνας Ιαν

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 19:55
Φανάρια σε δρόμο του Φορτ Μάγερς, στη Φλόριντα, «κυματίζουν» καθώς στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι (28/9/2022)
|REUTERS/Marco Bello

Στη Φλόριντα ο κυκλώνας Ιαν

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 19:55

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα των ΗΠΑ, προς τις ακτές της οποίας κινούνταν το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) ο κυκλώνας Ιαν, αφότου έπληξε την Κούβα, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι.

Γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδος) ο κυκλώνας Ιαν βρισκόταν περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πούντα Γκόρντα, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων (155 μίλια) την ώρα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Εκείνη την ώρα ο Ιαν παρέμενε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αφού για να αναβαθμιστεί θα πρέπει η ταχύτητα του ανέμου να φτάνει τουλάχιστον τα 157 μίλια την ώρα, σύμφωνα με διεθνή και τοπικά ΜΜΕ.

Οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν, πάντως, ότι ο τυφώνας θα αποδυναμωθεί όταν φτάσει στην ξηρά και ανέμεναν ότι θα πλήξει την κομητεία Σάρλος, στα βόρεια του Φορτ Μάιερς της Φλόριντα.

Την ίδια ημέρα, οι Αρχές της Πολιτείας προειδοποίησαν τους κατοίκους ότι πλέον είναι πολύ αργά για να φύγουν από την περιοχή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τατους κατοίκους των περιοχών των ΗΠΑ όπου εκτιμήθηκε ότι θα επηρεάσει το φαινόμενο να απομακρυνθούν από τις αρχές της εβδομάδας.

Στη Βένις, μια παραθαλάσσια πόλη 24.000 κατοίκων, ανάμεσα στην Τάμπα και το Φορτ Μάιερς, η βροχή είχε αρχίσει ήδη από το μεσημέρι. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και ο άνεμος λύγιζε τους φοίνικες σε γωνία 45 μοιρών, ενώ ξερίζωσε διαφημιστικές και οδικές πινακίδες.

Παράλληλα, περισσότερα από 200.000 σπίτια και επιχειρήσεις είχαν ήδη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα με τον κυβερνήτη της Ρον ΝτεΣάντις να λέει, πάντως, ότι «αυτό είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό αυτού που θα συμβεί τις επόμενες 24-48 ώρες».

«Είναι ξεκάθαρα ένας πολύ ισχυρός, μεγάλος κυκλώνας που θα πλήξει τη νοτιοδυτική Φλόριντα, αλλά θα συνεχίσει να κινείται στην πολιτεία και θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές με τους πολύ ισχυρούς ανέμους, με την βροχή και με πλημμύρες. Θα είναι δύο πολύ δύσκολες ημέρες», επεσήμανε.

Το Λιμενικό αναζητά 23 κουβανούς μετανάστες

Στο μεταξύ, η αμερικανική ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό 23 μεταναστών που αγνοούνται αφού το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοιχτά της Φλόριντας, την ώρα που πλησίαζε στην πολιτεία ο ισχυρός κυκλώνας.

«Τέσσερις κουβανοί μετανάστες κολύμπησαν μέχρι την όχθη αφού το πλοιάριο βυθίστηκε λόγω της κακοκαιρίας. Η ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τη διάσωση 23 ανθρώπων» ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας του Μαϊάμι, Γουόλτερ Σλόσαρ.

Παρακολουθείστε την εξέλιξη και την εκτιμώμενη πορεία του φαινομένου:

Μπάιντεν: Ο κυκλώνας δεν συνιστά λόγο για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης

Το πέρασμα του κυκλώνα Ιαν από τη Φλόριντα «δεν συνιστά δικαιολογία» για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Μην τον χρησιμοποιήσετε, επαναλαμβάνω, μην τον χρησιμοποιήσετε ως πρόσχημα για να αυξήσετε την τιμή της βενζίνης», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος σε μία αναφορά του προς τις πετρελαϊκές εταιρείες. «Δεν αποτελεί δικαιολογία», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο κυκλώνας θα έχει μόνο περιορισμένες και πρόσκαιρες επιπτώσεις στην παραγωγή αμερικανικού αργού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικρίνει τις πετρελαϊκές εταιρίες, τις οποίες κατηγορεί ότι περνούν αμέσως τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου στις αντλίες των βενζινάδικων αλλά καθυστερούν να την μειώσουν όταν πέφτει η τιμή, σχολίασε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσέθεσε ότι η τιμή της βενζίνης αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον ίδιο, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Εξάλλου, ο Μπάιντεν ανέφερε, κατά την έναρξη ενός συνεδρίου για τη διατροφή, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας και ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...