408
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης | REUTERS/Yves Herman

Νέες κυρώσεις με κόστος 7 δισ. ευρώ για τη Ρωσία πρότεινε η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 18:49
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης
|REUTERS/Yves Herman

Νέες κυρώσεις με κόστος 7 δισ. ευρώ για τη Ρωσία πρότεινε η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 18:49

Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, περαιτέρω εμπορικούς περιορισμούς και νέες καταχωρήσεις ονομάτων στη μαύρη λίστα, πρότεινε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το νέο πακέτο κυρώσεων έρχεται, ως πρώτη αντίδραση του ευρωπαϊκού μπλοκ στη διαταγή Πούτιν για «μερική επιστράτευση», η οποία ελάμβάνεται, μαζί με τις πυρηνικές απειλές της ρωσικής κυβέρνησης προς τη Δύση, ως κλιμάκωση της σύρραξης και στα ψευδή, όπως τα χαρακτήρισε η ΕΕ, δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Μόσχα σε περιοχές της Ουκρανίας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σε δηλώσεις της προς τον Τύπο από τις Βρυξέλλες, η κυρία Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι οι νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων αναμένεται να στερήσουν τη Ρωσία από επιπλέον 7 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε, η Κομισιόν πρότεινε την απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία βασικών ειδών τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για το στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες κ.α..

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτεί στους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών.

«Προτείνουμε ένα νέο πακέτο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει το τίμημα αυτής της περαιτέρω κλιμάκωσης».

Η ίδια υπενθύμισε ότι οι G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

«Ο Πούτιν ακολουθεί την τακτική που έχουμε ήδη δει σε Γεωργία και Κριμαία»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία.

«Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του Διεθνούς Φικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπορέλ προσέθεσε ότι η ΕΕ θα αντιδράσει επεκτείνοντας περαιτέρω τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο, κατά σειρά, πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News