461
O Ραούλ Γκάντι (ο γενειοφόρος, στο μέσον) προσέρχεται για να δικαστεί με τον αποικιακό νόμο περί δυσφήμισης | REUTERS/Stringer

Δύο χρόνια φυλάκιση στον Γκάντι για εξύβριση του Μόντι

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 22:10
O Ραούλ Γκάντι (ο γενειοφόρος, στο μέσον) προσέρχεται για να δικαστεί με τον αποικιακό νόμο περί δυσφήμισης
|REUTERS/Stringer

Δύο χρόνια φυλάκιση στον Γκάντι για εξύβριση του Μόντι

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 22:10

Ινδικό δικαστήριο της ινδικής Πολιτείας από την οποία κατάγεται ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε τον ηγέτη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι σε δύο χρόνια φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση. Βάσει του κατηγορητηρίου, το 2019 και κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ο Γκάντι αποκάλεσε τον Μόντι κλέφτη. Ο διάδοχος της δυναστείας Γκάντι είναι μεν βουλευτής, ωστόσο η βουλευτική ασυλία στην Ινδία ισχύει μόνο για αστικές υποθέσεις, ενώ η δυσφήμηση είναι ποινικό αδίκημα.

Ο Γκάντι δεν θα πάει αμέσως στη φυλακή. Ελαβε εγγύηση 30 ημερών και θα ασκήσει έφεση, όπως ανέφερε το κόμμα του. «Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε» έγραψε στο Twitter το Κόμμα του Κογκρέσου. Ο Γκάντι, ο οποίος παρέστη στη δικαστική αίθουσα, μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει δημόσια την καταδίκη του.

Τι ακριβώς είχε πει ο Γκάντι το 2019; Η Corriere della Sera έγραψε ότι είπε την εξής φράση απευθυνόμενος στους οπαδούς του: «Γιατί όλοι οι κλέφτες έχουν το επίθετο Μόντι; Νιράβ Μόντι, Λαλίτ Μόντι, Ναρέντρα Μόντι». Ο πρώτος από όσους ανέφερε είναι ένας μεγιστάνας των διαμαντιών, ο δεύτερος ένας προπονητής, ο τρίτος είναι ο πρωθυπουργός. Η μήνυση, ωστόσο, υποβλήθηκε από έναν άλλον Μόντι, ονόματι Πουρνές, κάποιον θιγμένο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Οι δικηγόροι του Γκάντι υποστήριξαν ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι κατάλληλες νομικές διαδικασίες στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι ο καταγγέλλων έπρεπε να ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όχι κάποιος βουλευτής του, διότι ο τελευταίος δεν είχε έννομο συμφέρον. Ωστόσο, η υπόθεση κατέληξε στον προαναφερθέντα δικαστικό κολασμό του Γκάντι.

Η εις βάρος του κατηγορία για συκοφαντική δυσφήμιση είναι η τελευταία σε μια αλυσίδα κινήσεων που του ασκούν πίεση. Την περασμένη Κυριακή έκανε έφοδο η αστυνομία στο σπίτι του στο Νέο Δελχί για να τον πιέσει να αποκαλύψει πληροφορίες για άλλη υπόθεση, αν και ο Γκάντι είχε ήδη δηλώσει ότι ήταν διατεθειμένος να τις δώσει εντός δέκα ημερών.

Ο Γκάντι βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο της κυβέρνησης επειδή είπε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Λονδίνο ότι «η δημοκρατία στην Ινδία δέχεται επίθεση». Ετσι, το κυβερνών κόμμα απειλεί τώρα να κινήσει διαδικασία αποβολής του από τη Βουλή με το πρόσχημα της προσβολής της χώρας στο εξωτερικό.

Για τους οπαδούς του, αυτή η πίεση δείχνει ότι η κυβέρνηση Μόντι σείεται από τις ερωτήσεις του σχετικά με τον Γκαουτάμ Αντάνι, τον ινδό Κροίσο. Το κόμμα του Γκάντι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να ερευνήσει το οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε στον όμιλο του Αντάνι.

Η καταδίκη του Γκάντι αναζωπύρωσε, πάντως, τη διαμάχη σχετικά με τον νόμο της Ινδίας που αφορά τη δυσφήμιση, ο οποίος είναι της αποικιακής περιόδου. Οι υποστηρικτές της ελευθερίας λόγου έχουν υποστηρίξει ότι ο συγκεκριμένος νόμος αντίκειται στις αρχές της ελευθερίας και χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς για να φιμώνουν τους επικριτές τους. Το 2016, ορισμένοι πολιτικοί, μαζί τους και ο Γκάντι, υπέβαλαν πρόταση κατάργησής του, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επιβεβαίωσε την ισχύ του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...