344
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους του Παρισιού και την Πέμπτη | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις σε 200 πόλεις – Συγκρούσεις με την αστυνομία στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 19:17
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους του Παρισιού και την Πέμπτη
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις σε 200 πόλεις – Συγκρούσεις με την αστυνομία στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 19:17

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στις διαδηλώσεις της Πέμπτης, της ένατης ημέρας γενικής απεργίας με αίτημα την απόσυρση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν, στη Γαλλία, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT). Στο 1,08 εκατομμύριο υπολόγισε τους διαδηλωτές το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο Παρίσι, όπου η CGT έκανε λόγο για συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών στα συλλαλητήρια και τις πορείες, και το υπουργείο για 119.000, δεν άργησαν να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια: πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 1.000 άτομα που χαρακτηρίζονται ως «ριζοσπαστικά στοιχεία» κατέβηκαν στους δρόμους. Λίγο πριν από τις 17.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) είχαν προσαχθεί 14 άτομα.

Τα συνδικάτα μιλούν για ρεκόρ συμμετοχής στις κινητοποιήσεις σε σειρά πόλεων, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, όπου διαδήλωσαν 280.000 άνθρωποι (16.000 κατά την αστυνομία), όπως ανέφεραν. Στο Μπορντό οι διαδηλωτές ανήλθαν στις 110.000 (επίσης ρεκόρ), στη Ρεν ήταν 35.000 και στη Ναντ 80.000 (22.000 και 25.000 αντίστοιχα, σύμφωνα με την αστυνομία), όπου επίσης σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ μερίδας συγκεντρωμένων και αστυνομικών.

Συνολικά, οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων μιλούν για ογκώδεις διαδηλώσεις, μεγαλύτερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, σε περισσότερες από 200 πόλεις και κωμοπόλεις.

Τον τόνο στις συγκεντρώσεις έδιναν τα συνθήματα κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η γενική απεργία έλαβε άλλωστε χώρα μια ημέρα μετά την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι η αντιδημοφιλής –σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις– ρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους». Ο Μακρόν επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού.

Η αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση δεν κατάφερε να περάσει τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο τα προηγούμενα 24ωρα.

Τα συνδικάτα απηύθυναν προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου.

«Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης», τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...