319
Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «το σχέδιο ήδη εξάπτει τη φαντασία των επενδυτών στην Αθήνα» | REUTERS/Staff/Remote

Οι Γερμανοί βρήκαν την ελληνική εταιρεία που κερδίζει από τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2016, 10:07
Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «το σχέδιο ήδη εξάπτει τη φαντασία των επενδυτών στην Αθήνα»
|REUTERS/Staff/Remote

Οι Γερμανοί βρήκαν την ελληνική εταιρεία που κερδίζει από τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2016, 10:07

Η ελληνική οικονομία, και συγκεκριμένα τα σημάδια ανάκαμψης που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, είναι στο επίκεντρο δημοσιευμάτων στα οικονομικά φύλλα δύο γερμανικών εφημερίδων, της Handelsblatt και της Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Η πρώτη εφημερίδα μάλιστα επισημαίνει τη μοναδική ελληνική μετοχή που ενισχύθηκε μετά τη νίκη Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές! Πρόκειται για τη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν.

 

Η Handelsblatt χαρακτηρίζει την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας «πορεία για γερά νεύρα», σημειώνοντας πως οι μετοχές τα χρόνια πριν από την κρίση προσέφεραν λίγες χαρές στους επενδυτές. «Πλέον, όμως, διαγράφεται μια αξιοσημείωτη αλλαγή, η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και το μέχρι πρότινος στάσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημειώνει προόδους», συνεχίζει.

«Κανείς δεν κάνει πλέον λόγο για Grexit και η νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει τουλάχιστον μία ελληνική μετοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ίδιο δημοσίευμα. «Το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό», εξηγεί η εφημερίδα, «σχέδιο που ήδη εξάπτει τη φαντασία των επενδυτών στην Αθήνα». Η μετοχή της εταιρείας τσιμέντων Titan ενισχύθηκε σημαντικά μετά τις αμερικανικές εκλογές, ξεπερνώντας το 8% – η μοναδική μετοχή που ωφελήθηκε σε τέτοιο βαθμό από την εκλογή του Τραμπ.

Η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Titan America βρίσκεται σε καλό δρόμο, κατά την ανάλυση της εφημερίδας, αν τελικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ενώ οι αναλυτές συνιστούν ήδη την αγορά της μετοχής.

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική ανάπτυξη στην Ελλάδα» -στην οποία συμβάλλει η βελτιωμένη κατάσταση ρευστότητας των εταιρειών- και αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά το καλοκαίρι.

Εξηγεί πως από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε το ΑΕΠ κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατά τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ.

Ετσι αυξάνονται οι πιθανότητες της Ελλάδας να παρουσιάσει μια μικρή ανάπτυξη το 2016, εκτιμούν οι οικονομολόγοι. «Θα μπορούσε να υπάρχει ένα μικρό θετικό πρόσημο στο τέλος του χρόνου», δήλωσε ο ειδικός της τράπεζας Berenberg, Κάρστεν Χέσε. «Κάτι τέτοιο», κατά τη γνώμη του, «θα συνέβαινε για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...