502
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν δύσκολη οικονομικά για την Apple | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ποιος και γιατί «δάγκωσε» την Apple

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2016, 10:13
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν δύσκολη οικονομικά για την Apple
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ποιος και γιατί «δάγκωσε» την Apple

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2016, 10:13

Ηταν μια πώληση που συντάραξε τις αμερικανικές αγορές. Δεν είναι λίγο να «μαζεύει» κάποιος 4,7 δισ. δολάρια ζεστό χρήμα πουλώντας μετοχές και καθόλου λίγο όταν αυτός ο «κάποιος» είναι ο Καρλ Αϊκαν, δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ακτιβιστής που επί χρόνια υπήρξε ένας υμνητής της Apple. O Αϊκαν λοιπόν ανακοίνωσε με συνέντευξή του στο CNBC ότι πούλησε όλο το μερίδιο μετοχών της Apple που κατείχε (συνολικά 45,8 εκατ. μετοχές) – η αξία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ανερχόταν σε πάνω από 4,7 δισ. δολάρια.

Αιτία για αυτήν την απόφαση του Αϊκαν ήταν η πολιτική της Λαϊκής Κίνας, η στάση της οποίας έχει μεγάλη επιρροή στην απόδοση της μετοχής. «Πρέπει να ανησυχεί κανένας λίγο -ή κάτι παραπάνω από λίγο- για την συμπεριφορά της Κίνας», εξήγησε στη συνέντευξη.

Χώρα πάντοτε προστατευτική για τα προϊόντα της, η Κίνα το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να βάζει περιορισμούς στην παρουσία ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της. Μέσα στον Απρίλιο το Πεκίνο αποφάσισε να θέσει τέλος στην πώληση ταινιών από το iTunes και βιβλίων από το iBooks, σε συνέχεια επιβολής περιορισμών που στοχεύουν ειδικά σε ξένες εταιρείες.

Σε ερώτημα για το αν θα αγοράσει στο μέλλον μετοχές της Apple, είπε μεν ότι η μετοχή για πολλούς λόγους εξακολουθεί να είναι πολύ φτηνή, αλλά δεν είναι το θέμα η τιμή της. «Η Κίνα μπορεί να είναι μια σκιά για την μετοχή και πρέπει να το δούμε αυτό», επισήμανε. Ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος, «έκανε μια φανταστική δουλειά. Τού τηλεφώνησα (ενν. για την πώληση) και του το είπα. Προφανώς στενοχωρήθηκε λίγο», πρόσθεσε.

Ο Αϊκαν, 80 ετών, είναι ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Icahn Enterprises, εταιρείας holding με ποικίλες συμμετοχές.

Είχε επενδύσει στην Apple το 2013, ενώ σε δημόσιες τοποθετήσεις του εκφραζόταν με πολύ θετικά λόγια για την εταιρεία. Ελεγε μάλιστα ότι η επένδυση που είχε κάνει ο ίδιος ήταν μια «εντελώς αυτονόητη επιλογή». Τον περασμένο Μάιο σε ανοιχτή επιστολή προς τον Κουκ έγραφε ότι η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να είναι γύρω στα 240 δολάρια, την ώρα που είχε γύρω στα $130. Οπως σημειώνει η Guardian, με μια τιμή μετοχής στα $240 η κεφαλαιοποίηση θα έφτανε τα $1,4 τρισ. δολάρια, η μεγαλύτερη όλων εποχών (σήμερα είναι στα $492 δισ)!

Oσο για την απόδοση της επένδυσης του Αϊκαν, αυτή, εκτιμούν αναλυτές, πρέπει να έφτασε το 50%. Οχι κι άσχημα…

Πέρα όμως από την απεμπλοκή του από την Apple, ο Αϊκαν είχε να κάνει και κάποιες μάλλον δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς των μετοχών στις ΗΠΑ. Ο ίδιος, όπως είπε,  παραμένει «πολύ προσεκτικός» για το μέλλον της, ενώ προβλέπει ότι θα υπάρξει «ημέρα της κρίσεως» αν δεν δοθεί κάποιο πακέτο για την τόνωση της αγοράς.

Οι ανακοινώσεις από τον επενδυτή έφεραν άμεσα ραγδαία πτώση στην τιμή της μετοχής που έφτασε το 3% για να κλείσει στα $94,83. Η πτώση συμπαρέσυρε όλο τον Dow Jones που έκλεισε 210 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Ηταν συνολικά μια εβδομάδα απωλειών για την Apple που είδε την μετοχή της να χάνει 10%. Την Τετάρτη είχε ανακοινώσει εξάλλου την πρώτη πτώση τζίρου από το 2003. Στην Kίνα ειδικότερα οι πωλήσεις μειώθηκαν πάνω από 10%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News