852
Με ανοιχτή επιστολή προς τους καταναλωτές ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ επιχείρησε να αποσαφηνίσει τη θέση της εταιρείας του | REUTERS/Michaela Rehle

Πόλεμος Apple και FBI για το ξεκλείδωμα των iPhone

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2016, 17:13
Με ανοιχτή επιστολή προς τους καταναλωτές ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ επιχείρησε να αποσαφηνίσει τη θέση της εταιρείας του
|REUTERS/Michaela Rehle

Πόλεμος Apple και FBI για το ξεκλείδωμα των iPhone

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2016, 17:13

Την άρνησή της να προχωρήσει μετά από αίτημα του FBI και δικαστική εντολή στο ξεκλείδωμα του iPhone του δράστη τρομοκρατικής επίθεσης εξέφρασε η Apple, με τον επικεφαλής της εταιρείας, τον Τιμ Κουκ, να προειδοποιεί μάλιστα για τις σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση του αιτήματος.

Πρόκειται, επιπλέον, για μια πρωτοφανή απόφαση από αμερικανικό δικαστήριο που υποχρεώνει έναν κατασκευαστή να παρακάμψει ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας, αφήνοντας στην πράξη τις συσκευές του έκθετες στην παρακολούθηση από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η αντιπαράθεση άρχισε όταν ομοσπονδιακό δικαστήριο  στην Καλιφόρνια εξέδωσε πολυσέλιδη απόφαση με την οποία ζητά από την εταιρεία να παράσχει βοήθεια στην κυβέρνηση ώστε να αποκρυπτογραφηθεί το περιεχόμενο ενός iPhone 5C.

Το εν λόγω κινητό ανήκε στον Σιέντ Ριζουάν Φαρούκ ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε σκοτώσει 14 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 22 σε πάρτι στο Σαν Μπερναντίνο. Η υπόθεση, λίγες εβδομάδες μετά τα γεγονότα του Παρισιού, είχε μια πτυχή τρομοκρατίας σε ό,τι αφορά τις διασυνδέσεις του δράστη.

Τιμ Κουκ: «Η κυβέρνηση μας ζητά κάτι που απλά δεν έχουμε και κάτι που θεωρούμε πολύ επικίνδυνο να δημιουργήσουμε: μια κρυφή πρόσβαση στο iPhone»

Το FBI, προσθέτει η Washington Post, έχει εξασφαλίσει από την Apple δεδομένα που είχε αποθηκεύσει ο Φαρούκ στο iCloud αλλά μόνο ως τις 19 Οκτωβρίου 2015. Ηταν η ημερομηνία του τελευταίου backup, περίπου δύο μήνες πριν από την δολοφονική επίθεση. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Φαρούκ είχε επικοινωνία με κάποια από τα θύματά του.

Το εν λόγω κινητό, το οποίο έχει λειτουργικό iOS 9, χρειάζεται κωδικό για να ξεκλειδώσει. Μετά από 10 αποτυχημένες προσπάθειες το τηλέφωνο κλειδώνει εντελώς και διαγράφει τα δεδομένα. Η δικαστική απόφαση ζητά, λοιπόν, από την εταιρεία να παραδώσει ένα αρχείο που θα βοηθήσει τους πράκτορες να παρακάμψουν -κατά μία έννοια- αυτή την προστασία. Στην πράξη ζητά μια ειδική έκδοση του iOS που θα παρακάμπτει (ή μάλλον δεν θα ενεργοποιεί) τα συστήματα ασφαλείας.

Ενδιαφέρον, όπως την καταγράφει το Ars Technica, παρουσιάζει η δικαιολόγηση της δικαστίνας που επικαλείται έναν νόμο του… 1789 (All Writs Act) ο οποίος ουσιαστικά υποχρεώνει ένα πρόσωπο να κάνει αυτό που θα του ζητηθεί από το δικαστήριο.

Η δυσκολία αποκρυπτογράφησης την οποία επικαλείται το FBI υπάρχει από την έκδοση 8 του iOS όταν η Apple εισήγαγε πλήρη κρυπτογράφηση στο περιεχόμενο. Αυτό, κατά την Apple, αποφασίστηκε ώστε να μην είναι τεχνικά εφικτό για την εταιρεία «να απαντά σε κυβερνητικά εντάλματα για εξαγωγή δεδομένων».

Η απάντηση του Τιμ Κουκ

Από την πλευρά της Apple η απάντηση ήρθε με ανοιχτή επιστολή προς τους καταναλωτές από τον διευθύνονταν σύμβουλο, Τιμ Κουκ.

Η Apple αντιτίθεται στη δικαστική εντολή και αυτό είναι κάτι που παίρνει στα σοβαρά, γράφει ο Κουκ και προσθέτει ότι «αισθανόμαστε ότι πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας έναντι σε αυτό που βλέπουμε σαν υπερβολική αντίθεση από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης».

Αφού εξηγήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και εκφράσει τον σεβασμό του για τις καλές, όπως λέει, προθέσεις των πρακτόρων του FBI, ο Κουκ εκφράζεται ανοιχτά κατά του αιτήματος της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση μας ζητά κάτι που απλά δεν έχουμε και κάτι που θεωρούμε πολύ επικίνδυνο να δημιουργήσουμε: Μας ζήτησαν να φτιάξουμε μια κρυφή πρόσβαση (backdoor) στο iPhone». Και προσθέτει ότι «στα λάθος χέρια αυτό το λογισμικό – που δεν υπάρχει σήμερα – θα έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει ένα iPhone» στο οποίο θα έχει κανένας φυσική πρόσβαση.

Ακόμη περισσότερο, με ξεκλείδωτα κινητά η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε απόρρητα προσωπικά στοιχεία όπως αυτά για την υγεία και τις συναλλαγές των χρηστών τους, ή την κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής, αναφέρει ο Τιμ Κουκ.

Η «πυρηνική επιλογή» της κυβέρνησης κινητοποίησε ενώσεις υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων των χρηστών

Βάσει της απόφασης, επισημαίνει η Guardian, η εταιρεία πρέπει να παράσχει στοιχεία για το κόστος αν πιστεύει ότι η υλοποίηση είναι πολύ δαπανηρή. Μπορεί ακόμη να υποδείξει έναν άλλο τρόπο για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Στο παρελθόν η Apple είχε παράσχει βοήθεια στις  Αρχές για την εξαγωγή δεδομένων, όταν αυτό γινόταν με ένταλμα. Ωστόσο η αλλαγή στο iOS 8 απέτρεψε τεχνικά αυτή τη δυνατότητα – πόσο μάλλον όταν η Apple λέει ότι ούτε η ίδια δεν μπορεί να παρακάμψει αυτήν την κωδικοποίηση.

Το «πυρηνικό πλήγμα»

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποχρεώνει ένα μεγάλο κατασκευαστή να συμμορφωθεί με την απαίτησή της για τεχνική βοήθεια αυτού του τύπου. «Πήγαν κατευθείαν στην επιλογή του πυρηνικού πλήγματος» λέει χαρακτηριστικά στο Ars Technica ο Κρις Σογκόιαν της Αμερικανικής Ενωσης για τις Ατομικές Ελευθερίες (ACLU). Υπέρ της Apple τάσσεται και το Electronic Frontier Foundation, το οποίο για πάνω από 20 χρόνια υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών.

Η επιστολή Κουκ δείχνει τώρα ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Οι συνέπειες από αυτήν προχωρούν πέρα από την περίπτωση της Apple. Αν η κυβέρνηση υποχρεώνει την Apple, «δεν θα μπορούσε να υποχρεώσει και το Facebook να της δώσει τα δεδομένα των επισκέψεων για να προβλέψει την εγκληματικότητα μεταξύ των χρηστών;», αναρωτιέται στο Ars Technica ο Αχμέντ Γαπούρ καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Εκεί, όμως, εντοπίζεται από την ACLU και το EFF ο μεγαλύτερος κίνδυνος: ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ – και άλλες φυσικά – δεν μπορεί να γίνουν πιστευτές ότι οι προθέσεις τους θα είναι καλές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...