504
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι, την Παρασκευή | Intimenews

Από το Παρίσι στο Μάτι ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2019, 09:54
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι, την Παρασκευή
|Intimenews

Από το Παρίσι στο Μάτι ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2019, 09:54

Από τα Ηλύσια Πεδία στο Μάτι βρέθηκε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την πολύπαθη περιοχή το πρωί της Παρασκευής επαναλαμβάνοντας την προσωπική του δέσμευση, και της κυβέρνησης ευρύτερα, να γίνει το Μάτι καλύτερο από πριν.

O Κυριάκος Μητσοτάκης επιθεώρησε το οικόπεδο-χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν στην περιοχή επί της Λ. Μαραθώνος, στην Α’ είσοδο του Ν. Βουτζά.

Πρόκειται για το οικόπεδο-βόμβα έκτασης 20 στρεμμάτων, όπου είχαν συσσωρευτεί περίπου 180.000 κυβικά μέτρα καύσιμης ύλης: χιλιάδες καμμένα δένδρα, ξύλα και άλλα απομεινάρια από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας τον περυσινό Ιούλιο. Σε πολλά σημεία τα στοιβαγμένα κλαδιά και κούτσουρα ξεπερνούσαν σε ύψος τα τρία μέτρα.

Ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το οικόπεδο καθαρίστηκε μέσα στις χρονικές προθεσμίες που είχαν τεθεί (σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα), ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε εξάλλου να επισκεφθεί και πάλι τον εν λόγω χώρο, και να τον δει «φυτεμένο με αμπέλι», όπως  χαρακτηριστικά, ανέφερε

«Τελικά ήταν πιο απλό και εύκολο να καθαριστεί, το οικόπεδο-βόμβα αλλά κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί», είπε.

Το οικόπεδο καθαρίστηκε από τρεις κατασκευαστικές εταιρείες, χωρίς ένα ευρώ επιβάρυνση για το Δημόσιο, σημείωσε ο ίδιος, με τις εταιρείες να αναλαμβάνουν το έργο στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης. Η καύσιμη ύλη θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια από βιομηχανίες.

Κατά την άφιξή του στην περιοχή, ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε κατοίκους και τοπικούς παράγοντες, αλλά και τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στο έργο, στους οποίους απέδωσε τα εύσημα για τη δουλειά τους και τους ευχαρίστησε.

«Εχουμε και θέλουμε την ανάμιξη της κοινωνίας των πολιτών», είπε σε άλλο σημείο του διαλόγου που είχε με τον κόσμο, και ζήτησε, το Μάτι να πάρει ζωή, να γίνει καλύτερο από πριν, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά με το σχέδιο της επόμενης ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε το ενδιαφέρον πανεπιστημίων του εξωτερικού να συμβάλουν στη χωρική ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρότυπο οικισμό, με την πρόσθετη επισήμανση, «έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε».

Μιλώντας για αδικαιολόγητη απώλεια ζωών, υπογράμμισε επίσης την πρώτη υποχρέωση που έχει το κράτος έναντι των πολιτών του, που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους.

Ο κ. Μητσοτάκης επεκτάθηκε και στην αντιπυρική-δασική πολιτική, την ανάγκη επανασχεδιασμού της, με έμφαση στην πρόληψη. Παράλληλα, στο σημείο αυτό απέδωσε τα εύσημα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το νέο γραμματέα της για την αποτελεσματικότητά τους.

Το κράτος μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά: τοποθετήσαμε τους κατάλληλους ανθρώπους στις σωστές θέσεις, είπε επίσης, προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση εμφύσησε διαφορετική κουλτούρα λογοδοσίας, ταχύτητας, αποτελεσματικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με κατοίκους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ δέχθηκε αίτημα των εκπροσώπων των κατοίκων να συναντηθούν αλλά, όπως είπε, «μακριά από τις κάμερες».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους εγκαυματίες και πως δεν καλυπτόταν εξ’ολοκλήρου με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ η θεραπεία τους ως τώρα. Το διορθώσαμε, χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος, τόνισε ο Πρωθυπουργός, που έφυγε από τον χώρο, λέγοντας στους κατοίκους, «εις το επανιδείν».

Εικόνα από το οικόπεδο που καθαρίστηκε