1183
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους στο εσωτερικό του Ελιζέ | INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παρίσι: Μήνυμα στην Αγκυρα από τον Μακρόν στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 16:33
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους στο εσωτερικό του Ελιζέ
|INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παρίσι: Μήνυμα στην Αγκυρα από τον Μακρόν στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 16:33

Δεκτός από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έγινε, στις 4.15 το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε στο Παρίσι ξεκινώντας την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία μετά την εκλογή του. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. αλλά το πρόγραμμα καθυστέρησε λίγο εξαιτίας του κρίσιμου ραντεβού που είχε νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον (εδώ).

«Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον έλληνα Πρωθυπουργό στο προαύλιο του Ελιζέ.

Και πρόσθεσε: «Oταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ».

«Σήμερα θέλουμε να κρατήσουμε την συνεργασία να την ενισχύσουμε με πολιτική, στρατιωτική και πολιτισμική συνεργασία» τόνισε ο ίδιος.

Στις δηλώσεις του, ο ηγέτης της Γαλλίας έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα, κάνοντας λόγο για επαγρύπνηση έναντι των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε:

«Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις δηλώσεις τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων – Reuters

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε επίσης, ότι «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας και κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη».

«Με χαρά βρίσκομαι στη Γαλλία, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια μου ως Πρωθυπουργός. Είναι μια χώρα ισχυρή, σημαντική. Και σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, κατά τις κοινές δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο, οι οποίες προηγήθηκαν των συζητήσεων.

«Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει ο φυσικός μας χώρος», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, απηύθυνε πρόσκληση στη γαλλική επιχειρηματικότητα να συμμετάσχει στο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας και τόνισε ότι στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της.

Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός πολιτικής προστασίας, «όπως πρώτος έχει προτείνει ο κ. Μακρόν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη διάρκεια των δηλώσεων, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τον αποκάλεσε «Κυριάκο», ενώ ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε το «πρόεδρε Μακρόν».

Αναλυτικά, η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη Γαλλία, σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα σημαντική, μια σταθερή φίλη της Ελλάδος, όχι μόνο τώρα, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, την τελευταία δεκαετία, που ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο μας στάθηκε η φίλη Γαλλία. Οι σχέσεις μας, όμως, πηγαίνουν πίσω στα βάθη των αιώνων. Μας το θυμίζει, άλλωστε, αυτό και το 2021 που πλησιάζει, μαζί με τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπου και εκεί η συμπαράσταση της Γαλλίας ήταν καθοριστική. Το κοινό μας παρελθόν, λοιπόν, μας δείχνει το δρόμο του μέλλοντος.

Ερχομαι εδώ, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μου, ύστερα από μια πολυετή, μια δεκαετή κρίση, η χώρα μας ξαναμπαίνει σε μια τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί πια την αυτοδύναμη θέση της σε μια Ευρώπη που ήταν -και παραμένει- ο φυσικός της χώρος, γεωγραφικός, οικονομικός, πολιτικός, κοινωνικός, αλλά και πολιτισμικός.

Με τον Πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια, από τον καιρό που ήταν Υπουργός Οικονομικών, εγώ ακόμα Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και έχω μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία μας μέσα από τους νέους μας ρόλους. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, για τον ενιαίο προϋπολογισμό τον οποίον και εμείς υποστηρίζουμε και για όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία θα πρέπει να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης. Ανάπτυξη που θα την κάνει ακόμα πιο ισχυρή στη διεθνή σκακιέρα.

Θα πρέπει να μιλήσουμε -για να δανειστώ μια ορολογία του Προέδρου Μακρόν- για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, μια Ευρώπη που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που δεν εναποθέτει απλώς αυτό το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη επιδεικνύοντας ουσιαστική και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μια Ευρώπη -που χαίρομαι πολύ που το μνημόνευσε ο Πρόεδρος Μακρόν- που συνεργάζεται και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε για να δώσουμε πραγματική σάρκα και οστά σε μια ιδέα την οποία από τους πρώτους ο Πρόεδρος Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Βρίσκεται, ήδη, στο πρώτο του στάδιο. Η Ευρώπη μας υποστήριξε στις μεγάλες φωτιές που είχαμε στην Εύβοια. Πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να επιδεικνύεται έμπρακτα τις στιγμές εκείνες που τα ευρωπαϊκά κράτη την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα είναι μια πρόκληση η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από διακηρύξεις. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω τον παγκόσμιο ρόλο του Προέδρου Μακρόν στην επίτευξη της κλιματικής, στις συμφωνίες για το κλίμα των Παρισίων και να τολμήσουμε μαζί να βάλουμε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια πραγματικά πράσινη ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία στα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης.

Όμως, θα μας απασχολήσουν και ζητήματα που αφορούν τη διμερή μας συνεργασία, την οικονομική μας συνεργασία. Όπως είπα και πριν μια νέα κυβέρνηση επιχειρεί -και ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής- για το πως η χώρα μας θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Και σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις, τη γαλλική επιχειρηματικότητα να είναι συμμέτοχες και θέλω να απευθύνω και εδώ από το Παρίσι πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα μας, να γίνουν και αυτές συμμέτοχες στις πολλές, νέες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας.

Είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος για τις συζητήσεις μας. Mας ενώνουν, εξάλλου, πολλά με τον Πρόεδρο Μακρόν. Αλλά, το ισχυρότερο που μας ενώνει είναι τα ισχυρά θεμέλια της φιλίας μας, της φιλίας των δύο λαών, της φιλίας μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλίας στο παρελθόν. Αυτά είναι τα ισχυρότερα εχέγγυα για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης συνεργασίας στο παρόν και στο μέλλον.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, κυρία Προέδρου, ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ γι’ αυτή την εξαιρετικά θερμή υποδοχή, εδώ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...