345
|

Aπάτη μεγατόνων: Πώς τρία e-shop «έφαγαν» ΦΠΑ 15.000.000 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 16:23

Aπάτη μεγατόνων: Πώς τρία e-shop «έφαγαν» ΦΠΑ 15.000.000 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 16:23

Στην αποκάλυψη απάτης πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τρία e-shop έφθασαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, με τη  συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε ποσό άνω των 15.000.000 ευρώ.

Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής διενήργησε ελέγχους σε e-shop που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εμπόριο ειδών τεχνολογίας (κινητά τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών, tablet, laptop κτλ) .

Κατά  τους ελέγχους διαπιστώθηκε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων (εξετάστηκε επίσης η νομιμότητα εφαρμογής του άρθρου 67 του Ν.4484/2017, όπως προστέθηκε στο άρθρο 39 Α του Ν.2859/2000 /Κώδικας Φ.Π.Α.), και κατ’ επέκταση υποτιμολόγηση στις πωλήσεις.

Ο έλεγχος έγινε σε τρία νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), καθώς και στις επιχειρήσεις που τα προμήθευαν.

Μέσω του λεγόμενου συστήματος carousel, το κύκλωμα που είχε στηθεί, είχε προχωρήσει στην ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών, οι οφειλόμενοι φόροι από τις πωλήσεις μέσω των e-shop συμψηφίζονταν και στην ουσία δεν αποδίδονταν ποτέ.

Με τον τρόπο αυτό, οι υπεύθυνοι των εν λόγω επιχειρήσεων διαμόρφωναν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αφού γλιτώνοντας τους σχετικούς φόρους, είχαν τη δυνατότητα να πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους.

Η  ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ για τα έτη 2018 και 2019, ξεπερνά τα 8,5 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική ζημία για το  Δημόσιο ανέρχεται σε ποσό άνω των 15 εκατ. ευρώ.

Οι έρευνες για τη  συμμετοχή και άλλων επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις εταιρείες-φαντάσματα οι οποίες εξέδιδαν τα εικονικά τιμολόγια, συνεχίζονται, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν αρμοδίως οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τον καταλογισμό των διαφυγόντων φόρων.

Εκτός από τους διαχειριστές-εκπροσώπους των εν λόγω e-shop και των προμηθευτών τους, ερευνάται ο ρόλος άλλων τριών προσώπων -όλοι Ελληνες- στο κύκλωμα.

Η σχετική δικογραφία προωθήθηκε ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το ΣΔΟΕ απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του Διαδικτύου στην πώληση προϊόντων και, σε κάθε περίπτωση, να ζητούν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...