519
Η Κέιτι Κόρφιλντ (δεξιά) και η αδελφή της, Μόλι-Τζέιν φωτογραφήθηκαν από τον Ρίτσαρντ Στάντον για τους Sunday Times |

Αυτή είναι η νεότερη γυναίκα στον κόσμο που «νίκησε» την πρόωρη εμμηνόπαυση

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 12:39
Η Κέιτι Κόρφιλντ (δεξιά) και η αδελφή της, Μόλι-Τζέιν φωτογραφήθηκαν από τον Ρίτσαρντ Στάντον για τους Sunday Times
|

Αυτή είναι η νεότερη γυναίκα στον κόσμο που «νίκησε» την πρόωρη εμμηνόπαυση

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 12:39

Η 22χρονη Κέιτι Κόρφιλντ είναι η νεότερη γυναίκα στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μία καινούργια επαναστατική επέμβαση, η οποία καθυστερεί την εμμηνόπαυση.

Μιλώντας για πρώτη φορά δημοσίως, ένα μήνα μετά την επέμβαση, η Κόρφιλντ την χαρακτηρίζει «εκπληκτική».

Οι γιατροί αφαίρεσαν ένα μικρό τμήμα των ωοθηκών της σε μία επέμβαση που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ο ωοθηκικός ιστός της κατεψύχθη στους -150 βαθμούς Κελσίου και θα παραμείνει κατεψυγμένος μέχρι τη στιγμή που θα εκδηλώσει εμμηνόπαυση. Τότε, θα αποψυχθεί και θα μεταμοσχευθεί πίσω στο σώμα της.  Ετσι, ο οργανισμός θα αρχίσει να παράγει πάλι τις ορμόνες που φυσιολογικά χάνουν οι γυναίκες όταν μπουν στην κλιμακτήριο, θα καθυστερήσει την εμμηνόπαυση και θα διατηρήσει τη γονιμότητά της, καθώς ο συγκεκριμένος ιστός περιέχει χιλιάδες ωάρια.

Είναι μία από τις εννέα γυναίκες, ηλικίας 22-36 ετών, που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη επαναστατική επέμβαση, η οποία γίνεται σε εξειδικευμένη κλινική στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.

Οι γιατροί είπαν στην 22χρονη γυναίκα από την Ουαλία, ότι λόγω των προβλημάτων υγείας που είχε στη ζωή της, βρισκόταν σε ομάδα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση εμμηνόπαυσης σε πολύ μικρότερη ηλικία από τον μέσο όρο των γυναικών. Της είπαν μάλιστα, ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και στο ξεκίνημα της δεκαετίας των 30.

Οταν ήταν πέντε χρονών, η Κέιτι διαγνώσθηκε με λευχαιμία και μετά από έναν ιδιαίτερα επιθετικό κύκλο χημειοθεραπειών, υπέφερε από επιπλοκές και αναγκάστηκε να κάνει μία σοβαρή εγχείρηση. Τελικά, όλα πήγαν καλά και για πολλά χρόνια, η Κόρφιλντ δεν παρουσίασε προβλήματα υγείας. Μετά την εφηβεία όμως, διαγνώσθηκε με ενδομητρίωση, μία ιδιαίτερα επίπονη πάθηση, κατά την οποία το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης, αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Συνήθως προσκολλάται σε όργανα της πυελικής περιοχής, όπως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή πίσω από τη μήτρα, ενώ κάποιες φορές επεκτείνεται στο έντερο και την ουροδόχο κύστη.

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης προκάλεσε στην Κέιτι, την εκδήλωση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όταν ήταν ακόμα στο πανεπιστήμιο. «Οι εξάψεις και οι απότομες εναλλαγές στη διάθεση ήταν αφόρητες», είπε χαρακτηριστικά η ίδια στους Sunday Times.

«Ηταν δύσκολο να βρεθώ με τις παρέες μου, να παρακολουθήσω μαθήματα, έπρεπε ξαφνικά να σηκωθώ να φύγω από όπου και να ήμουν, όταν άρχιζαν τα συμπτώματα. Ημουν 21 χρόνων και δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή για να τα περνάω όλα αυτά.

Η Κόρφιλντ είναι ευγνώμων στον «υπέροχο» χειρούργο της, τον Γιούσρι Αφίφι, γυναικολόγο στο Νοσοκομείο Γυναικών στο Μπέρμιγχαμ, που ήταν μέλος της ομάδας γιατρών οι οποίοι ανέπτυξαν την μέθοδο. «Μου έδωσε την δυνατότητα να ξαναζήσω».

Από αριστερά: Αρι Κουμαρασάμι, Κριστιάνι Αμοριμ, Γιούσρι Αφίφι και Σάιμον Φίσελ, οι γιατροί που επινόησαν τη μέθοδο

«Αν έχω την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τον ιστό, θα καθυστερήσω την εμμηνόπαυση όσο γίνεται για να αφοσιωθώ στη δουλειά μου, να κάνω οικογένεια και να έχω μία ζωή όσο γίνεται πιο φυσιολογική, όπως οι περισσότερες γυναίκες. Να περάσω την εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία. Βλέπω τον κατεψυγμένο ιστό ως δίχτυ ασφαλείας», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κέιτι άρχισε να εργάζεται στην πρώτη της δουλειά, ως θεραπεύτρια στο τμήμα αποκατάστασης στο νοσοκομείο του Ρέξχαμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...