734
Σχηματίζοντας προστατευτικό κλοιό γύρω από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, οι συνυποψήφιοί της στις εκλογές για την Κεντροαριστερά έδωσαν το σύνθημα για την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο Θεοδωράκη | INTIMEnews

«Ουφ» ανακούφισης στο ΚΙΝΑΛ – Βλέμματα στην αριστερή όχθη του Ποταμιού από Κουμουνδούρου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2018, 16:13
Σχηματίζοντας προστατευτικό κλοιό γύρω από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, οι συνυποψήφιοί της στις εκλογές για την Κεντροαριστερά έδωσαν το σύνθημα για την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο Θεοδωράκη
|INTIMEnews

«Ουφ» ανακούφισης στο ΚΙΝΑΛ – Βλέμματα στην αριστερή όχθη του Ποταμιού από Κουμουνδούρου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2018, 16:13

Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ, λέει το γνωστό λαϊκό άσμα. Στο ΚΙΝΑΛ πάντως η αποχώρηση Θεοδωράκη πέρασε μάλλον ως ανακούφιση, καθώς, όπως λένε, «ο Σταύρος δεν χώνεψε ποτέ ότι η Φώφη αναδείχθηκε αρχηγός» (και μάλιστα με τις ψήφους χιλιάδων πολιτών).

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν άλλωστε και η αντίδραση του Γιώργου Καμίνη για την έξοδο του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής.

Από τη συχνότητα του ραδιοσταθμού «ΘΕΜΑ 104.6FM», ο δήμαρχος Αθηναίων έστειλε μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης των υπόλοιπων δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ, εκφράζοντας τη στήριξή του στο πρόσωπο της κυρίας Γεννηματά.

Ανακουφισμένος εμφανίστηκε και ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Από το να έχουμε καβγαδάκια, καλύτερα να χωρίσουμε» δήλωσε σε συνέντευξή του o κ. Θεοδωράκης και εκτίμησε πως ήταν η καλύτερη απόφαση και για τις δύο πλευρές.

«Πρόεδρο έχουμε και ψηφίστηκε από μια μεγάλη πλειοψηφία, από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε: «Οποιος συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία, πρέπει να αποδέχεται το αποτέλεσμα. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατική ηθική και ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση -αλλά και τη γενικότερη στάση- του Σταύρου Θεοδωράκη, ο κ. Καμίνης αρκέστηκε να πει ότι «πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο για ποιο λόγο αποφάσισε έξι μήνες μετά τις εκλογές να φύγει το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής», ενώ αναφορικά με τη συζήτηση περί εκλογικών συνεργασιών απάντησε: «Οι συνεργασίες γίνονται βάσει προγραμμάτων. Μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα που τα κόμματα συζητούν, όταν έρθει η ώρα θα το δούμε» είπε.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η τοποθέτηση του (επίσης τέως υποψηφίου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ) βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανιάτη. Συνεχίζουμε, τόνισε, με όσους θέλουν και μπορούν. «Οι 210.000 συνιδρυτές μας θέλουν καθαρό πολιτικό μήνυμα χωρίς αμφισημίες. Σύνθεση και ενότητα για να ανατρέψουμε τους σημερινούς θλιβερούς πολιτικούς συσχετισμούς. Κανένας να μη λειτουργήσει ως δεξαμενή του Αλ. Τσίπρα» σχολίασε με νόημα ο πρώην υπουργός.

Για το τελικό στάδιο μίας προαποφασισμένης και προσχεδιασμένης (από τον Σταύρο Θεοδωράκη) ενέργειας έκανε λόγο από την πλευρά του ο Μανώλης Οθωνας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά,

«Ηταν φανερό αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου, υπήρχε εξαρχής μια άρνηση αποδοχής του αποτελέσματος που δημιουργούσε δεύτερες σκέψεις και αμφιθυμίες. Για έξι μήνες ήταν το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω. Ηταν, λοιπόν, θέμα χρόνου και δικαιολογίας το πότε θα συμβεί αυτό που συνέβη» υποστήριξε για την αποχώρηση του Ποταμιού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6FM».

Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη της κυρίας Γεννηματά, το πλαίσιο λειτουργίας του Κινήματος Αλλαγής ήταν ευρύχωρο και γενναιόδωρο για το κόμμα του κ. Θεοδωράκη: «Σε όλα τα συλλογικά όργανα και προσυνεδριακά και στο συνέδριο και μετά, με υπερδιπλάσια εκπροσώπηση από την αναλογία του ποσοστού που κατέγραψε ο κ. Θεοδωράκης τον Νοέμβριο. Επίσης, μια σειρά διαδικαστικά ζητήματα για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου έγιναν δεκτά γιατί έγινε μία προσπάθεια πάρα πολύ μεγάλη, με κόστος, με υπερβάσεις, ώστε να δημιουργηθούν όροι συμπόρευσης και συνύπαρξης για να μην υπάρχουν ακριβώς οι εύκολες δικαιολογίες, τις οποίες κάποιοι σήμερα εκ των υστέρων προσχηματικά επικαλούνται».

Το πρόβλημα, εκτίμησε στις δηλώσεις του ο κ. Οθωνας, «ήταν πολύ λιγότερο θέματα διαφωνιών με το Κίνημα Αλλαγής και περισσότερο -συμπτωματικά, δεν ξέρω, ή όχι – συμφωνιών με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα».

«Είναι δηλαδή πολλές οι συμπτώσεις απόψεων με μία σειρά κυβερνητικών αποφάσεων και συνεχείς οι αντιρρήσεις σε όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση» παρατήρησε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον κ. Θεοδωράκη περί σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά από θέματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Το παλιό δεν ανασυγκροτήθηκε

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις ανακατατάξεις στην Κεντροαριστερά, αλλά και (κυρίως) τις επιμέρους τοποθετήσεις των βουλευτών του Ποταμιού.

Με προμετωπίδα τη διαπίστωση (για το «διαζύγιο» Θεοδωράκη – Γεννηματά) ότι «έπεσε στο κενό η προσπάθεια ανασυγκρότησης του παλιού», στον ΣΥΡΙΖΑ βολιδοσκοπούν προθέσεις και αναμένουν.

Και αυτό με δεδομένο ότι το τελικό αποτέλεσμα της κυριακάτικης ψηφοφορίας στο Ποτάμι (97 υπέρ της εισήγησης Θεοδωράκη, 16 κατά, 5 λευκά) δεν δείχνει -όπως πολλοί προεξοφλούσαν- να διασφαλίζει την εσωκομματική ηρεμία στη Σεβαστουπόλεως.

Πέραν του Παναγιώτη Καρκατσούλη που έμεινε ΚΙΝΑΛ και του Παναγιώτη Βλάχου που μειοψήφησε με αποτέλεσμα η κίνηση «Μπροστά», στην οποία είναι επικεφαλής, να φύγει από το Ποτάμι, οι διαφορετικές κατευθύνσεις που έχουν στο μυαλό τους όσοι έμειναν υπερψηφίζοντας την εισήγηση Θεοδωράκη δίνουν τροφή σε ποικίλες συζητήσεις και ερμηνείες.

Ο Σπύρος Δανέλλης, που άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο διάλυσης του Ποταμιού, και ο Μιλτιάδης Κύρκος επιμένουν να αναζητούν τη νέα Αριστερά, σε αντίθεση με τον Γιώργο Αμυρά που κοιτά προς τις δυνάμεις του φιλελεύθερου χώρου, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι κάθε στέλεχος των Μεταρρυθμιστών έχει πλέον την ευθύνη της επιλογής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...