784
Ο Οσκαρ Γκαρθία κρατά το πρόσωπό του. Πόσο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός του | ΙΝΤΙΜΕSports

Αντιπαραθέσεις ιατροδικαστών για τον τραυματισμό του Γκαρθία

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 11:05
Ο Οσκαρ Γκαρθία κρατά το πρόσωπό του. Πόσο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός του
|ΙΝΤΙΜΕSports

Αντιπαραθέσεις ιατροδικαστών για τον τραυματισμό του Γκαρθία

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 11:05

Από τη στιγμή που ο Οσκαρ Γκαρθία τραυματίστηκε λίγες στιγμές πριν από την έναρξη του ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και αυτός ο τραυματισμός οδήγησε στη ματαίωση του ματς και στην απειλή βαριάς τιμωρίας στον (πρωτοπόρο του πρωταθλήματος) Δικέφαλο του Βορρά, το συμβάν μετεξελίχθηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ, όχι μόνο συλλόγων, αλλά και γιατρών. Ηταν τόσο σοβαρός ο τραυματισμός, από το χτύπημα που δέχτηκε από ταινία ταμειακής μηχανής, ώστε να μην μπορεί να καθήσει στον πάγκο των ερυθρολεύκων και να διεξαχθεί ο αγώνας; Ο τραυματισμός ήταν στο άνω χείλος, όχι κάτι σοβαρό, αλλά ο ίδιος ο ισπανός προπονητής επικαλέστηκε ζάλη. Ηταν πραγματική ή μια βολική ασθένεια που τον οδήγησε στο νοσοκομείο και θα προσφέρει στην ομάδα του τη νίκη στα χαρτιά;

Η υπόθεση συνεχίζει να απασχολεί την (αθλητική) κοινή γνώμη στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με εντολή από την Yποδιεύθυνση Aθλητικής Bίας της Aσφάλειας Θεσσαλονίκης, που κάνει την προανάκριση για την υπόθεση του τραυματισμού του Γκαρθία, υπήρξε και τρίτη γνώμη (μετά τις γνωματεύσεις του γιατρού του Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου και του γιατρού του αγώνα) για την κατάσταση του προπονητή του Ολυμπιακού.

Ετσι, η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγκελίδου επισκέφτηκε στις 8 π.μ. της Δευτέρας τον ισπανό τεχνικό στο «Διαβαλκανικό» και τον εξέτασε, περιμένοντας, πλέον, μόνο τα αποτελέσματα μιας αξονικής για να «κλείσει» το φάκελο με το πόρισμά της.

Η κυρία Ζαγκελίδου μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» όπου αποκάλυψε τη γνωμάτευσή της για τον Γκαρθία, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, αυτή που είχε ήδη κάνει ο γιατρός του «Διαβαλκανικού».

«Οι δύο γνωματεύσεις των συναδέλφων μου περιγράφουν, ουσιαστικά, την ίδια κάκωση. Ενδεχομένως ο ένας με περισσότερες λεπτομέρειες (σ.σ.: ο γιατρός του Διαβαλκανικού), αλλά παρ’ όλα αυτά η κάκωση αφορά πραγματικά τη στοματική κοιλότητα του θύματος. Αφορά ένα τραύμα μικρό στον βλεννογόνο του άνω χείλους αριστερά, το οποίο συνοδεύεται από κάποια εξοίδηση τοπική, από ένα οίδημα τοπικό. Δεν απέχουν ουσιαστικά οι δύο γνωματεύσεις που είχαν ήδη γίνει για τον κ. Γκαρθία. Ταυτόχρονα υπήρχε και ένα υποκειμενικό αίσθημα κεφαλαλγίας, το οποίο δεν μπορεί να μετρηθεί και ένα αίσθημα ζάλης και αυχεναλγίας, η οποία σχετίζεται με μία αντίδραση του αυχένα. Είναι πολύ σύνηθες στις κακώσεις της κεφαλής, ειδικά μετά από μία ρίψη αντικειμένου, η οποία δεν συνοδεύεται από άλλα μείζονα ιατρικά ευρήματα. Συν ένα ήπιο άλγος στην αριστερή κροταφογναθική άρθρωση, εκεί ακριβώς που ανοιγοκλείνει το στόμα, το οποίο έχει να κάνει με την πρόσκρουση του αντικειμένου στο άνω χείλος. Δεν πρόκειται για κάποια βαρύτατη σωματική βλάβη, αλλά παραμένει σωματική βλάβη…».

Για την υποκειμενική κεφαλαλγία που αισθανόταν ο Οσκαρ Γκαρθία –αυτό δηλαδή που δήλωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού και το οποίο δεν γίνεται να γνωματεύσει ο γιατρός– η κυρία Ζαγκελίδου απάντησε: «Οταν ένας ασθενής λέει πως πονάει το κεφάλι του ή ο αυχένας του, σαφέστατα αυτό έχει ένα υποκειμενικό αίσθημα πόνου, το οποίο για κάποιους είναι μείζον, για άλλους όχι. Παρ’ όλα αυτά, αποτελούν ευρήματα που συνάδουν με όλες τις κακώσεις της κεφαλής».

Για το αν θα μπορούσε ο Γκαρθία να παραμείνει στο γήπεδο και να εκτελέσει τα καθήκοντά του, η ιατροδικαστής απάντησε: «Αυτή είναι καθαρά μία απόφαση που παίρνουν οι ιθύνοντες του αγώνα, φαντάζομαι… Καθαρά ιατρικά, αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι πως για να συμμετέχει κάποιος σε μία διαδικασία θα πρέπει να είναι και σε τέτοια φυσική κατάσταση που να του επιτρέπεται να κάνει το έργο του. Αν αισθάνεται πως δεν μπορεί, προφανώς δεν θα συνεχίσει».

Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ωστόσο φιλοξενήθηκε και ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Ματθαίος Τσούνγκας, ο οποίος έδωσε τη δική του εκδοχή για τα πράγματα, απορρίπτοντας τα περί ζάλης και πόνων στον αυχένα. Βέβαια εν αντιθέσει με την κυρία Ζαγκελίδου, ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν έχει εξετάσει τον Οσκαρ Γκαρθία και μίλησε καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο.

«Είναι ένα χάρτινο αντικείμενο, τον χτυπάει στον άνω αριστερό χείλος και δεν μπορώ να κατανοήσω πως επέφερε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Γκαρθία, κάκωση στην κροταφογναθική χώρα η οποία του προκαλούσε το άλγος. Τον χτυπάει στο άνω χείλος του στόματος. Καμία σχέση δεν έχει αυτή η περιοχή με την περιοχή πάνω από το αριστερό αυτί. Πώς έχει αυχεναλγία; Για να έχει πρέπει η κεφαλή να μετακινηθεί προς τα πίσω ή να μετακινηθεί η κεφαλή επί του άξονα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με ένα αντικείμενο που έχει φορά από πάνω προς τα κάτω. Με μία γροθιά που μπορεί να δεχθείς, πιθανότατα να υπάρξει αυχεναλγία, αλλά τέτοιου είδους αντικείμενο, με τέτοια δύναμη, που έδρασε από πάνω προς τα κάτω, δεν μπορεί. Πώς είναι δυνατόν να μετακινηθεί κατά κάποιο τρόπο ο εγκέφαλος, να έχουμε εγκεφαλική διάσειση, τα οποία αιτιάται ο Γκαρθία; Έχει δικαίωμα να λέει πως πονάει, αλλά αυτά δεν δένουν από το είδος της ασκούμενης δυνάμεως στο άνω χείλος του στόματος. Εγώ δεν τον εξέτασα, φυσικά. Μιλάω καθαρά από άποψη δυναμικής κακώσεως, πώς προκλήθηκε το τραύμα», είπε χαρακτηριστικά στον «αέρα» της εκπομπής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...