245
|

Ερχονται μέσα στο 2018 οι νέες βιομετρικές ταυτότητες

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 14:50

Ερχονται μέσα στο 2018 οι νέες βιομετρικές ταυτότητες

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 14:50

Την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με νέες, με βιομετρικά χαρακτηριστικά, προδιαγραφές ασφαλείας και τσιπάκι, δρομολογεί μέσα στο 2018 το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της ΕΕ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει ότι το κείμενο της προκήρυξης θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες, όταν και οι αρμόδιοι θα διαπραγματευθούν και θα κατατεθούν προσφορές από επτά με οκτώ μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το οικονομικό σκέλος έχουν ήδη καθοριστεί.

Οι νέες ταυτότητες θα είναι παρόμοιες με εκείνες των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ.

Το νέο έγγραφο θα είναι πλαστικό και θα περιέχει μικροτσίπ με αποθηκευμένα τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου. Στις ταυτότητες θα εμφανίζεται η φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου, αλλά όχι και το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Κάθε νέο έγγραφο θα κοστίζει 8 έως 10 ευρώ και το αντίτιμο θα το πληρώνει ο πολίτης.

Η έκδοση των νέων εγγράφων θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική, ενώ πρόθεση των επιτελών της αστυνομίας είναι οι πρώτες βιομετρικές ταυτότητες να έχουν εκδοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Το κόστος αντικατάστασης των παλιών ταυτοτήτων υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη που πρόκειται να εκδοθεί αφορά και την έκδοση των ήδη βιομετρικών διαβατηρίων, με το συνολικό κόστος του έργου να φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ!.

Σημειώνεται ακόμη ότι η χρηματοδότηση της διαδικασίας θα γίνει από τα απόρρητα κονδύλια (!) του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου, σύμφωνα με μια εκδοχή, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά ασφαλείας της νέας ταυτότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...