341
O Γιάννης Δραγασάκης επιτέθηκε στο Ταμείο για τη στάση του αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες | SOOC

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση με το αίτημα του ΔΝΤ για τις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2017, 11:11
O Γιάννης Δραγασάκης επιτέθηκε στο Ταμείο για τη στάση του αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες
|SOOC

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση με το αίτημα του ΔΝΤ για τις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2017, 11:11

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -όχι για τυχόν νέες μεταρρυθμίσεις, αλλά για το ακανθώδες θέμα των τραπεζών- εισέρχεται η κυβέρνηση, ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί τόσο στην αγορά όσο και στο οικονομικό επιτελείο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αιχμή του δόρατος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση του ΔΝΤ που απαίτησε τη διενέργεια νέων τεστ αντοχής αλλά και αξιολόγησης ενεργητικού στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά και κατάρρευση των μετοχών τους την Τρίτη.

Μιλώντας στην Ελληνική Ραδιοφωνία, ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε το Ταμείο ότι έχει προκαλέσει σύγχυση με τη στάση του, ενώ παράλληλα κάλεσε όλους τους αρμόδιους θεσμούς και Αρχές να «αποκρούσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Τα αιτήματα του ΔΝΤ έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, προκαλώντας μεγάλη αποδυνάμωση των μετοχών τους, όμως ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι οι τράπεζες ανaκεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία φθινόπωρο του 2015, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Τόνισε ότι έκτοτε οι εξελίξεις για την οικονομία είναι θετικές, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει τα δέοντα ώστε τα ιδρύματα να ανακτήσουν τον ρόλο που χρειάζεται η οικονομία.

Σύμφωνα ωστόσο με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεχτεί το αίτημα του ΔΝΤ για τη διενέργεια τεστ αντοχής σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να ολοκληρωθούν με ταχείς ρυθμούς, έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αγνωστο δε, παραμένει εάν θα πραγματοποιηθεί και έλεγχος ενεργητικού, ο οποίος έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες στην Αθήνα.

Το θέμα εκτός από οικονομικό είναι και πολιτικό. Αν διαπιστωθεί ότι λόγω «κόκκινων δανείων» οι τράπεζες χρειάζονται και νέα ανακεφαλαιοποίηση τότε αυτή, όπως προειδοποιούν αναλυτές, είναι δύσκολο να γίνει χωρίς τη συνδρομή bail in. Πώς μπορεί να δρομολογήσει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να απορροφήσει τους κραδασμούς συνεχίζοντας την πορεία της στην εξουσία ως το 2019;

Αναφερόμενος πάντως στην επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη» για την έγκαιρη ολοκλήρωση, κάλεσε όμως και τους πιστωτές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...