761
Κινέζοι τουρίστες ποζάρουν για μία αναμνηστική φωτογραφία στο σύνορα με την Βόρεια Κορέα. Ο κάποτε πιστός σύμμαχος του Πεκίνου έχει πια καταστεί ένας απρόβλεπτος και «άβολος» εταίρος | REUTERS/Sue-Lin Wong

Οταν οι Κινέζοι συνωμοτούσαν κατά του Κιμ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2017, 18:14
Κινέζοι τουρίστες ποζάρουν για μία αναμνηστική φωτογραφία στο σύνορα με την Βόρεια Κορέα. Ο κάποτε πιστός σύμμαχος του Πεκίνου έχει πια καταστεί ένας απρόβλεπτος και «άβολος» εταίρος
|REUTERS/Sue-Lin Wong

Οταν οι Κινέζοι συνωμοτούσαν κατά του Κιμ

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2017, 18:14

Για δεκαετίες οι Κινέζοι έλεγαν ότι η σχέση της χώρας τους με τη Βόρεια Κορέα είναι τόσο στενή όσο εκείνη ανάμεσα στα ανθρώπινα χείλη: «αν τα επάνω χείλη απομακρυνθούν από τα κάτω τότε το σώμα κρυώνει». Αλλά από την περίοδο που στον κόκκινο «θρόνο» της Πιονγκγιάνγκ ανέβηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ένας κρύος άνεμος φύσηξε και πάγωσε τις ως τότε αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο καθεστώτων.

Η ιστορία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Corriere della Sera», αρχίζει με μία αποτυχημένη συνωμοσία για την ανατροπή του Κιμ και φτάνει – πρόσφατα – ως το σημείο στο οποίο η τηλεκάμερα ενός βορειοκορεατικού πυραύλου μεταδίδει εικόνα του κινεζικού εδάφους.

Στις 21 Αυγούστου του 2012 ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, «νούμερο δύο» της Βόρειας Κορέας και θείος του Κιμ, ο οποίος ήταν μόνο λίγους μήνες στην εξουσία, ταξίδεψε στο Πεκίνο για μία συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της χώρας Χου Ζιντάο. Ο θείος Γιανγκ έκανε μία πρόταση στους Κινέζους: να καθαιρέσει τον αναξιόπιστο ανιψιό του Κιμ Γιονγκ Ουν και να τον αντικαταστήσει με τον ετεροθαλή αδελφό του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Ενα «ανακτορικό» πραξικόπημα παλαιάς κοπής με την ευλογία του Πεκίνου. Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο μεγαλύτερος γιος του πρώην προέδρου της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγλ Ιλ ζούσε τότε εξόριστος- καθότι είχε ήδη περιπέσει σε δυσμένεια – μεταξύ Μακάο και Πεκίνου. Ηταν κάτι σαν… ρεζέρβα ασφάλειας των Κινέζων σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε όπως επιθυμούσαν στη Βόρεια Κορέα.

YONHAPREUTERS
Ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ κατά τη διάρκεια της δίκης του, η οποία κατέληξε με την καταδίκη του σε θάνατο | YONHAP/REUTERS

Ηταν μια περίοδος αλλαγών στην Κίνα λίγο πριν από το 18 Συνέδριο του ΚΚΚ, το οποίο επρόκειτο να ενθρονίσει τον νυν ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Τη συνομιλία μεταξύ του Χου Ζιντάο και του Γιανγκ Σονγκ Ταέκ υπέκλεψε ο Ζου Γονγκ Κανγκ, ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Ο Ζου που ήταν επίσης υπεύθυνος των σχέσεων του Πεκίνου με την Πιονγκγιάνγκ και είχε προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη γειτονική χώρα ειδοποίησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τη συνομιλία. Η επιχείρηση ναυάγησε αλλά λίγους μήνες αργότερα τελείωσε και η καριέρα του κινέζου αξιωματούχου: με εντολή του Σι Τζινπίνγκ συνελήφθη και εν συνεχεία καταδικάστηκε σε ισόβια για διαφθορά και «αποκάλυψη κρατικών μυστικών».

PROD-Kim-Jong-Nam
Ο ΚΙμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλής αδελφός του βορειοκορεάτη ηγέτη, δολοφονήθηκε με δηλητήριο τον περασμένο Φεβρουάριο |Reuters

Λίγο μετά τελείωσε η καριέρα –και η ζωή– του θείου Γιανγκ Σονγκ Ταέκ. Συνελήφθη και εκτελέστηκε. Ο ετεροθαλής αδελφός Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε με κινηματογραφικό τρόπο τον περασμένο Φεβρουάριο με χημικό δηλητήριο που του έριξαν στο πρόσωπο στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι μυστικές υπηρεσίες του Κιμ είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Ναμ ήδη από το 2012 -την περίοδο δηλαδή που έγινε γνωστό το σχέδιο ανατροπής του- και είχαν και παλαιότερα προσπαθήσει να τον δολοφονήσουν, καθώς τον θεωρούσαν πια ως έναν εν δυνάμει σύμμαχο κάθε σχεδίου ανατροπής του Κιμ από το Πεκίνο, το Τόκιο ή την Ουάσιγκτον.

Επιστροφή στο παρόν. Το 2017 η Βόρεια Κορέα εκτέλεσε τρεις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις  που όλως τυχαίως συνέπεσαν με τις ημερομηνίες τριών σημαντικών διεθνών συναντήσεων της Κίνας.

Τον Μάρτιο ενώ ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντούσε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Τον Μάιο εκτόξευσαν ένα ακόμα πύραυλο ενώ ο Σι φιλοξενούσε ηγέτες και υπουργούς από όλο τον κόσμο. Και το περασμένο Σάββατο ο Κιμ έκανε τη δοκιμή της νέας του πυρηνικής βόμβας την ώρα που ο Σι ανακοίνωνε την έναρξη την Συνόδου των Brics (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Ρωσία και Νότιος Αφρική.  Πρόκειται για απλές συμπτώσεις; Δύσκολο να το αποδεχτεί κανείς, ενώ υπάρχει και ένα ακόμα ενδιαφέρον δεδομένο. Στον πύραυλο που ο Κιμ εκτόξευσε στις 21 Μαΐου υπήρχε μία τηλεκάμερα η οποία μετέδιδε εικόνες. Οι αναλυτές για πρώτη φορά παρατήρησαν ότι επί μεγάλο διάστημα η κάμερα τραβούσε βίντεο από τα εδάφη της Κίνας – αν εκείνη την ημέρα δεν είχε συννεφιά θα διακρινόταν και το Πεκίνο.

Κινέζοι ειδικοί μιλώντας στην Corriere della Sera δεν έχουν αμφιβολίες. Ο Κιμ στέλνει μήνυμα στο Πεκίνο και απειλεί ευθέως ακόμα και τον Σι Τζινπίνγκ, οδηγώντας την κρίση σε άλλα επίπεδα. Ο Σι Γινχόνγκ, κινέζος ειδικός από το πανεπιστήμιο του Ρενμίν και σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης ανέφερε στην Corriere ότι καθώς τα περιστατικά που δείχνουν την εχθρότητα του βορειοκορεατικού καθεστώτος απέναντι στην Κίνα αυξάνονται «είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η Πιονγκγιάνγκ να καταστεί ένας μόνιμος και επικίνδυνος εχθρό στα σύνορα της Κίνας».

Καθώς είναι βέβαιο το Πεκίνο δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο πολλοί ήδη αναρωτιούνται μήπως το σχέδιο του θείου Γιανγκ «αναστηθεί». Αν υποθέσουμε ότι θάφτηκε ποτέ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...