665
|

Οι Financial Times για την υπόθεση Κοτζιά εναντίον «Athens Review of Books»

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2017, 12:05

Οι Financial Times για την υπόθεση Κοτζιά εναντίον «Athens Review of Books»

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2017, 12:05

Μετά τις βολές τους για την υπόθεση των διώξεων κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, οι Financial Times στρέφουν την προσοχή τους σε μία άλλη υπόθεση απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα μας – με στόχο αυτή τη φορά όχι έναν δημόσιο λειτουργό που ενοχλούσε την κυβέρνηση, αλλά ένα έντυπο. Οι FT ασχολούνται αυτή τη φορά με τη γνωστή δικαστική διαμάχη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τη λογοτεχνική επιθεώρηση «Athens Review of Books».

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα», σχολιάζει ότι η δικαστική απόφαση υπέρ του κ. Κοτζιά για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της εκδότριας του περιοδικού Μαρίας Βασιλάκη έγινε με αφορμή δημοσιευθείσα επιστολή αναγνώστη που χαρακτήριζε τον υπουργό Εξωτερικών «φανατικό» σταλινιστή.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόφαση έχει επικριθεί από ακαδημαϊκούς και άτομα της δημόσιας σφαίρας ως παραβίαση του νόμου της Εϋρωπαϊκής Ενωσης περί ελευθερίας της έκφρασης. «Υπογραμμίζει επίσης την ευρύτερη ανησυχία για αυτό που γίνεται αντιληπτό ως παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει το δημοσίευμα των FT.

kotzias-ftuntitled

Oι Financial Times κάνουν ακόμα μία αναφορά στις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου και συνδέεται η ανησυχία για την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης με την αντίστοιχη κατάσταση στην Πολωνία και στην Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα οι Μαρία και Μανώλης Βασιλάκης καταδικάστηκαν από τον Αρειο Πάγο για δυσφήμηση του υπουργού και κλήθηκαν να καταβάλλουν αποζημίωση περίπου 22.000 ευρώ. Στη συνέχεια δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του περιοδικού.

Σχολιάζεται ότι η τελευταία κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις διότι είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στην Ελλάδα ο ενάγων για υπόθεση δυσφήμησης να προσπαθεί να κερδίσει αποζημίωση αφού το δικαστήριο έχει αποκαταστήσει τη φήμη του.

Ο κ. Βασιλάκης κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι «θέλει να κλείσει» το περιοδικό και προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι FT επισημαίνουν ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν τελικά ομόφωνη, αφού όμως ένα από τα μέλη του Αρείου Πάγου άλλαξε γνώμη χωρίς αιτιολόγηση αφού αρχικά το 2016 είχε υποστηρίξει ότι η αγωγή του κ. Κοτζιά «παραβίαζε τα ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό σύνταγμα». Η εφημερίδα επικαλείται κορυφαίο Έλληνα δικαστή που σχολιάζει ότι «είναι πρωτοφανές για ένα μέλος του Αρείου Πάγου να αλλάζει στάση κατ’ αυτό τον τρόπο χωρίς ισχυρό νομικό επιχείρημα».

Ο ίδιος ο κ. Βασιλάκης δηλώνει ότι η υπόθεση αντανακλά την «προβληματική κατάσταση» του ελληνικού δικαστικού συστήματος ότι ξεφεύγει από τα όρια της προσωπικής διένεξης. «Ο πραγματικός εχθρός είναι αυτή η κυβέρνηση που δεν πιστεύει σε ένα δημοκρατικό σύστημα ελέγχων και εξισορρόπησης», δηλώνει ο εκδότης.

Υπουργείο Εξωτερικών: «Ανυπόστατο δημοσίευμα»

Σχετικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μιλά για «ανυπόστατο δημοσίευμα» το οποίο «αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική Κυβέρνηση».

Προσθέτει ακόμη το υπουργείο: «Ανάμεσα στα άλλα ψέματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα:

» Α. Το άρθρο παρουσιάζει, χωρίς καμία επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται, μια αναληθή ιστορία με στόχο τη συκοφάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

» Β. Η εφημερίδα ψεύδεται λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα σχόλιο επί του κειμένου που επρόκειτο να δημοσιεύσει. H αλήθεια είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, η κα Hope έλαβε, στις 30 Ιουλίου, σχετική επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά, κ. Ιωάννη Μαντζουράνη. Η ψευδής αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

» Γ. Γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κινδύνου που διατρέχει αυτή από την κυβέρνηση, όταν η συντάκτρια εξυπηρετώντας προφανώς άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετεί όλα τα «επιχειρήματα» των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, τη στιγμή που αυτά κατέπεσαν παταγωδώς στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων. Περιφρονεί δε τις αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης επειδή δεν της αρέσουν και απευθύνει πολιτικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη κατά του κ. Νίκου Κοτζιά υιοθετώντας ακροδεξιά φρασεολογία».

Το υπουργείο δημοσιεύει ακόμη την επιστολή που απέστειλε στην συντάκτρια του άρθρου Κέριν Χόουπ και σημειώνει ότι το αποδεικτικό της γραπτής επιβεβαίωσης εκ μέρους της κυρίας Χόοουπ ότι έλαβε την ανωτέρω επιστολή βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...