806
Η εικόνα του Κουράμ Σαζάν Μπατ την εποχή που εργαζόταν στο Μετρό του Λονδίνου το 2016 | Guardian

Οι Βρετανοί αντιμέτωποι με τον «τζιχαντιστή της διπλανής πόρτας»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2017, 12:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/06/2017, 14:24
Η εικόνα του Κουράμ Σαζάν Μπατ την εποχή που εργαζόταν στο Μετρό του Λονδίνου το 2016
|Guardian

Οι Βρετανοί αντιμέτωποι με τον «τζιχαντιστή της διπλανής πόρτας»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2017, 12:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/06/2017, 14:24

Ηταν ο «τζιχαντιστής της διπλανής πόρτας». Αλλά τον αγνόησαν. Ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο το Σαββατόβραδο στο Λονδινο ήταν γνωστός για τις εξτρεμιστικές απόψεις του τόσο στις βρετανικές διωκτικές αρχές όσο και στη μουσουλμανική κοινότητα. Και τώρα, η μια μετά την άλλη, φωτογραφίες του Κουράμ Σαζάντ Μπατ βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Τη Δευτέρα δημοσιοποιήθηκε αυτή μαζί με τον δεύτερο δράστη (από τους τρεις), τον Ρασίντ Ρεντουάν, τον ζαχαροπλάστη από το Μαρόκο (ή τη Λιβύη) που ζούσε στο Δουβλίνο – θα ακολουθούσε η συμπληρωματική του παζλ εικόνα του Μαροκινού Γιουσέφ Ζαγκμπά.

london3
O Κουράμ Σαζάντ Μπατ (αριστερά), ο Ρασίντ Ρεντουάν και ο Γιούσεφ Ζαγκμπά, οι οποίοι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου στο Λονδίνο

Την Τρίτη δημοσιοποιήθηκε και νέα φωτογραφία του Μπατ, όταν εργαζόταν ως εκπαιδευόμενος στο Μετρό του Λονδίνου το 2016. Ενας κατά τα άλλα συνηθισμένος νεαρός μουσουλμάνος του υποβαθμισμένου ανατολικού Λονδίνου: οπαδός της Αρσεναλ, πατέρας αλλά και με θέσεις που δυστυχώς γίνονταν όλο και πιο ακραίες, σε βαθμό που να ανησυχήσουν κάποιοι. Προφανώς όχι αρκετά…

butt-768

Ενας συνάδελφός του είπε ότι μέρος της εξάμηνης εκπαίδευσής του στο Μετρό ήταν και εργασία στον σταθμό της Γέφυρας του Λονδίνου, όπου έγινε μία από τις επιθέσεις το βράδυ του Σαββάτου.

Η Σκότλαντ Γιαρντ τον ήξερε, όπως και η ΜΙ5, η διαβόητη υπηρεσία της βρετανικής αντικατασκοπείας. Αλλά διέφυγε της προσοχής τους. «Δεν υπήρχε πληροφόρηση που να οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι σχεδίαζε επίθεση και έτσι δόθηκαν οι σχετικές προτεραιότητες» ήταν η δήλωση των αστυνομικών αρχών που τώρα δέχονται τις επικρίσεις των πολιτικών – άλλωστε πρόκειται για το τρίτο τρομοκρατικό χτύπημα επί βρετανικού εδάφους από τον περασμένο Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ η βρετανική αστυνομία δημοσίευσε πληροφορίες για τον τρίτο δράστη της επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου. Πρόκειται για τον Γιουσέφ Ζαγκμπά, 22 ετών, ιταλό πολίτη με καταγωγή από το Μαρόκο. Ο Ζάγκμπα δεν είχε απασχολήσει τις αρχές. Περισσότερες πληροφορίες για τον δράστη δίνει ρεπορτάζ της Corriere della Sera που σημειώνει ότι τον Μάρτιο του 2016 τον σταμάτησαν στη Μπολόνια ενώ προσπαθούσε να μεταβεί αεροπορικώς στην Τουρκία και από εκεί στη Συρία. Οι ιταλικές αρχές μάλιστα είχαν ενημερώσει τις αρχές του Μαρόκου και της Βρετανίας για τα συχνά -και μάλλον ύποπτα- ταξίδια του Ζάγκμπα. Πάλι κενό ασφαλείας…

Πυρά από Σαντίκ Καν και Τζόνσον

«Αυτά τα ερωτήματα εγείρονται πολύ λογικά. Είμαι βέβαιος ότι η αστυνομία θα εξετάσει τι γνώριζε, τι θα μπορούσε να κάνει, τι έκανε τελικά και αν μπορούσε να πράξει διαφορετικά» σχολίασε το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν στο BBC.

Ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον: «Η ΜΙ5 και η αστυνομία πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τον Κουράμ Σαζάντ Μπατ. Ο κόσμος θα κοιτάξει τα εξώφυλλα σήμερα και θα αναρωτηθεί “πώς στο καλό αφήσαμε αυτό τον τύπο, ή πιθανόν και άλλους, να διαφύγουν;”» τόνισε για να συμπληρώσει υπενθυμίζοντας ότι ο τρομοκράτης ήταν γνωστός σε όλους: «Τι συνέβη, πώς είναι δυνατόν (ο Μπατ) να βρίσκεται σε ντοκιμαντέρ του Channel 4 και να διαπράττει φρικαλεότητες όπως αυτή; Αυτή η ερώτηση πρέπει να απαντηθεί από τη MI5, από την αστυνομία, όσο είναι σε εξέλιξη η έρευνα».

Ο 27χρονος τρομοκράτης, πατέρας δύο παιδιών, είχε γεννηθεί στο Πακιστάν και ήλθε στη Βρετανία με την οικογένειά του στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Χρησιμοποιούσε συχνά το ψευδώνυμο «Αμπου Ζαιτούν». Σύμφωνα με τον Guardian, η ριζοσπαστικοποίησή του είχε προκαλέσει ανησυχία στο περιβάλλον του, καθώς είχε διασυνδεθεί με την απαγορευμένη ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουχατζιρούν, η οποία έχει στρατολογήσει πάνω από 100 υπόπτους για σύνδεση με την τρομοκρατία.

Στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας στο ανατολικό Λονδίνο που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της Αλ Μουχατζιρούν και των εξτρεμιστικών ομάδων που τη διαδέχθηκαν, δήλωσαν στον Guardian ότι είχαν απαγορεύσει στον Μπατ κάθε δραστηριότητα στο τέμενος του Ανατολικού Λονδίνου μετά από ανησυχίες για τη συμπεριφορά του. Κάποιος δήλωσε ανωνύμως ότι αφότου προκηρύχθηκαν από την Τερέζα Μέι οι βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Πέμπτης, ο 27χρονος διένειμε φυλλάδια προτρέποντας τους μουσουλμάνους να μην ψηφίσουν και να μη συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες. Το ίδιο είχε συμβεί και στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ οπότε του ζητήθηκε να μην εισέλθει στο τζαμί της κοινότητας.

Επίσης, εκδιώχθηκε και από τέμενος του Μπάρκινγκ, αφού παρά τις αντιδράσεις επέμενε να διακόπτει τον ιμάμη φωνάζοντας «μόνο ο Αλλάχ ηγείται». Πιστεύεται ότι και σε αυτό το τζαμί παρότρυνε τους Μουσουλμάνους προσκυνητές να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τα το Brexit. Eκείνη την εποχή, ο Μπατ υπέπεσε στην αντίληψη της Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο 27χρονος συμμετείχε πέρυσι σε ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4 σχετικά με τους ισλαμιστές, στο οποίο μάλιστα έχει μαγνητοσκοπηθεί και συμπλοκή με την αστυνομία μετά από την επίδειξη της σημαίας του ISIS στην πλατεία Ρίτζεντ στο Λονδίνο. Tίτλος του ντοκιμαντέρ τραγικά επίκαιρος: «The Jihadis Next Door»…

butt-1481

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...