412
Σκηνές λίγο μετά την επίθεση. Το φορτηγό έπεσε με δύναμη στο πλήθος | REUTERS/Fabrizio Bensch

Η τεχνολογία του φορτηγού γλίτωσε το Βερολίνο από τα χειρότερα

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 15:21
Σκηνές λίγο μετά την επίθεση. Το φορτηγό έπεσε με δύναμη στο πλήθος | REUTERS/Fabrizio Bensch

Η τεχνολογία του φορτηγού γλίτωσε το Βερολίνο από τα χειρότερα

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 15:21

Στο συμπέρασμα ότι Ανίς Αμρί, ο Τυνήσιος που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα, είχε τουλάχιστον έναν συνεργό, καταλήγουν οι γερμανικές Αρχές, ενώ παράλληλα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι αρμόδιοι είχαν υποβαθμίσει δραματικά τον κίνδυνο που αποτελούσε ο δράστης.

Οπως ανέφερε η Suddeutsche Zeitung την Πέμπτη, το γερμανικό κέντρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχε ασχοληθεί με την περίπτωση του Ανίς Αμρί πολλές φορές το 2016, αλλά είχε εκτιμήσει ότι δεν ήταν πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει επίθεση…

Η εφημερίδα υπογραμμίζει μάλιστα ότι υπήρχε αναφορά για τον Ανίς Αμρί με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά που προκάλεσε 12 θανάτους! Οι Αρχές ήξεραν πως ο Τυνήσιος –ο οποίος τελικά σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μιλάνο σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς–, είχε στενούς δεσμούς με τους γερμανικούς τζιχαντιστικούς κύκλους και είχε χαρακτηριστεί από την αστυνομία του Ντόρτμουντ «συμπαθών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

Κατά την Suddeutsche Zeitung, οι ερευνητές είχαν επίσης ενημερωθεί πως ο Ανίς Αμρί είχε τουλάχιστον μία φορά αναζητήσει στο Internet πληροφορίες για την κατασκευή μιας βόμβας με σωλήνα και, σε μια διαδικτυακή συνομιλία, είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του ως καμικάζι, πιθανόν σε ένα μέλος του ISIS!

Εξάλλου, οι ειδικοί του κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είπαν πως ο Τυνήσιος διέθετε οκτώ γνωστές ταυτότητες, κυκλοφορούσε ελεύθερα και σταθερά στη γερμανική επικράτεια και είχε επισκεφθεί πολλές φορές μια ισλαμική σχολή του Ντόρτμουντ που φέρεται να προετοιμάζει όσους θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.

Σε μια άλλη αποκάλυψη, η Suddeutsche Zeitung επικαλέστηκε πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι ο Αμρί, μερικά λεπτά προτού ρίξει το φορτηγό πάνω στο πλήθος  είχε στείλει ένα SMS στο οποίο έλεγε: «Ο αδελφός μου προσεύχεται, όλα πάνε καλά δόξα των Αλλάχ, είμαι μέσα στο όχημα, προσευχηθείτε για μένα». Η αποστολή του μηνύματος ενισχύει τη θέση πως υπήρχε ένας συνεργός, τουλάχιστον παθητικός. Ο παραλήπτης του μηνύματος πιθανολογείται πως ήταν ένας τυνήσιος πολίτης ηλικίας 40 ετών ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Δέκα μέρες μετά το μακελειό, τα γερμανικά ΜΜΕ στέκονται και σε ένα άλλο σημείο της τραγωδίας. Τονίζουν πως ο απολογισμός θα ήταν κατά πολύ βαρύτερος αν το σύστημα αυτόματης πέδησης για την αποφυγή σύγκρουσης με το οποίο ήταν εξοπλισμένο το φορτηγό δεν ανέκοπτε την κίνησή του ύστερα από 80 μέτρα. Το σύστημα φρενάρει αυτομάτως το όχημα μόλις αυτό χτυπήσει σε εμπόδιο. «Αυτή η τεχνολογία έσωσε ζωές», ανέφερε γερμανός αξιωματούχος, όπως γράφει η Suddeutsche Zeitung. Οι νεκροί λοιπόν ίσως να ήταν δεκάδες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...