310
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προς νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων;

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 11:25

Προς νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων;

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 11:25

Μειώσεις στους μισθούς τους, από 2 έως και 83 ευρώ, θα δουν από τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου».

Οι απώλειες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα είναι ακόμα μεγαλύτερες για λειτουργούς του Δημοσίου και όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, καθώς έχουν και υψηλότερες αποδοχές.

Οι μειώσεις θα προκύψουν λόγω των αλλαγών που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του ερχόμενου έτους στον υπολογισμό των εισφορών για την κύρια σύνταξη, καθώς θα επιβάλλεται κράτηση 6,67% στο σύνολο των αποδοχών αλλά και στα επιδόματα θέσης και ανθυγιεινής εργασίας.

Αντίθετα, δεν θα επιβάλλεται κράτηση στις υπερωρίες και τις έκτακτες απολαβές, όπως συμμετοχή σε επιτροπές.

Οι νέες κρατήσεις δεν θα χρεωθούν στις 27 Δεκεμβρίου, γιατί οι αποδοχές των υπαλλήλων έχουν ήδη εκκαθαριστεί με βάση τις παλιές εισφορές. Ωστόσο, οι κρατήσεις στους μισθούς του Ιανουαρίου θα χρεωθούν αναδρομικά με τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως μέσα στον Ιανουάριο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές δύο μηνών.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν έμμεσες μειώσεις μισθών γιατί ανεβαίνουν οι ασφαλιστικές τους κρατήσεις. Με το νέο σύστημα προκύπτουν οι ακόλουθες μεταβολές:

● Μειώσεις αποδοχών από 14 έως 23 ευρώ το μήνα θα έχουν οι πτυχιούχοι Π.Ε. και Τ.Ε. κατηγορίας με 26 έως 38 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς επίδομα θέσης και ανθυγιεινό.

● «Ψαλίδι» έως 46 ευρώ το μήνα θα έχουν όσοι παίρνουν και τα επιδόματα θέσης, που είναι 290 ευρώ για τους τμηματάρχες, 350 ευρώ για τους προϊστάμενους υποδιευθύνσεων, 450 ευρώ για τους προϊστάμενους διευθύνσεων.

● Μειώσεις έως 83 ευρώ από τις μηνιαίες αποδοχές τους θα έχουν οι γενικοί διευθυντές που λαμβάνουν και το υψηλότερο επίδομα θέσης των 1.000 ευρώ.

● Οριακές αυξήσεις έως 4 ευρώ κατά μέσο όρο θα έχουν οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι χωρίς πτυχίο (Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), χωρίς ανθυγιεινό επίδομα. Οσοι λαμβάνουν και το μεγαλύτερο ποσό από το ανθυγιεινό επίδομα, δηλαδή τα 150 ευρώ, θα έχουν απώλειες στις αποδοχές τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...