600
«Δολοφονικά αμαξίδια»: Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων, που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μαφία | youtube.com

Χρυσός Αλέξανδρος στα «Δολοφονικά Αμαξίδια»

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2016, 22:19
«Δολοφονικά αμαξίδια»: Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων, που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μαφία
|youtube.com

Χρυσός Αλέξανδρος στα «Δολοφονικά Αμαξίδια»

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2016, 22:19

Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η τελετή των βραβείων για το 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο «Χρυσός Αλέξανδρος»- Θόδωρος Αγγελόπουλος απονεμήθηκε στην ταινία με τίτλο «Δολοφονικά αμαξίδια» του 45χρονου ούγγρου σκηνοθέτη Ατίλα Τιλ.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μαφία. Δεν πρωταγωνιστούν επαγγελματίες ηθοποιοί, ωστόσο απέσπασαν βραβείο ανδρικής ερμηνείας.

Την έναξη της τελετής ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Η χορεύτρια» παρουσία της σκηνοθέτιδας αλλά και της πρωταγωνίστριάς της, Στεφανί ντι Τζουστό και Σοκό. Η ταινία είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία της Λόι Φούλερ, μιας χωρικής που γεννήθηκε στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, προσγειώθηκε στα ευρωπαϊκά σαλόνια της Μπελ Επόκ, κατέκτησε την Παρισινή Οπερα και έγινε η μούσα του Ροντέν, του Τουλούζ Λωτρέκ και των αδελφών Λυμιέρ. Την τελετή λήξης παρουσίασε ο ηθοποιός Ταξιάρχης Χάνος. Η πρόεδρος του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης ανέφεραν ότι περίπου 80.000 θεατές παρακολούθησαν φέτος τις ταινίες του Φεστιβάλ (10% περισσότεροι από πέρυσι).

Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα αποτελείτο από τους Αμίρ Ναντερί, Σοφιάν Ελ Φανί, Φρεντερίκ Μορώ, Πίτερ Σκάρλετ και Εύα Στεφανή.

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία «Η Πέτρα της Καρδιάς» (Ισλανδία).

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία «Ο Σπορέας» του Γιόσουκε Τακέουσι.

kills11
«Δολοφονικά Αμαξίδια» του Ατίλα Τιλ

Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στους: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Ανταμ Φέκετε για τις ερμηνείες τους στην ταινία «Δολοφονικά Αμαξίδια».

Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας στις: Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου και στη Σουζούνο Τακενάκα για την ερμηνεία της στην ταινία «Ο Σπορέας».

Το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης δόθηκε στην ταινία «Αφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου.

Ειδική μνεία έγινε στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι για την ερμηνεία του στην ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη, καθώς και στον Χάρη Φραγκούλη για την ερμηνεία του στο «Αφτερλωβ».

lady_macbeth_03
«Λαίδη Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Ολντροϊντ

Η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Αλεξάντερ Χούζερ (Νορβηγία), Αχμέτ Γκιουρατά (Τουρκία) και Ιφιγένεια Καλαντζή (Ελλάδα) απένειμε το βραβείο της για το διαγωνιστικό τμήμα στην ταινία «Λαίδη Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Ολντροϊντ.

Για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016, το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη.

Η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το Μέλλον», τελευταία ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Κώστα Δήμο, Αρη Φατούρο και Βασίλη Δούβλη, απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Το Αίμα των Σάμι» της Αμάντα Κέρνελ.

park1
«Park» της Σοφίας Εξάρχου

H ΕΡΤ, με κριτική επιτροπή τους Γιώργο Μπότσο, Νίκο Βεζυργιάννη και Μένο Δελιοτζάκη, απένειμε βραβείο αξίας 3.000 ευρώ στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου.

Βραβεία Νεότητας

Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και απένειμε δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016:

Καλύτερη Ταινία: «Eτερος Εγώ», Σωτήρης Τσαφούλιας

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «Πλατεία Αμερικής», Γιάννης Σακαρίδης

Βραβεία Κοινού FISHCER

Το βραβείο για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία «Στην Ηλικία Μου Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω» της Ριάνα (Αλγερία).

Το βραβείο Eλληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης απονεμήθηκε στην ταινία «Ετερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια.

Το βραβείο για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια δόθηκε στην ταινία «Ράουφ» των Μπαρίς Καγιά και Σονέρ Τζενέρ (Τουρκία).

Το βραβείο για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες απονεμήθηκε στην ταινία «Ο Επιφανής Πολίτης» των Γκαστόν Ντουπράτ και Μαριάνο Κον από την Αργεντινή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...