591
Ο δύτης του καλλιτέχνη, στερεωμένος σε σκαλωσιές, βουτά στα νερά του Ατλαντικού | (JR/ Instagram)

Οι γιγάντιοι αθλητές του Ρίο ντε Τζανέιρο

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2016, 14:09
Ο δύτης του καλλιτέχνη, στερεωμένος σε σκαλωσιές, βουτά στα νερά του Ατλαντικού
|(JR/ Instagram)

Οι γιγάντιοι αθλητές του Ρίο ντε Τζανέιρο

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2016, 14:09

Ενας γιγάντιος αθλητής στίβου (όχι άγνωστος) που κάνει άλμα εις ύψος πάνω από ένα πολυώροφο κτίριο. Ενας γιγάντιος δύτης που βουτά στα νερά του Ρίο ντε Τζανέιρο. Τα γλυπτά στερεώνονται σε σκαλωσιές οικοδομής! Πολύ ασυνήθιστο ακόμη και για τον καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί πρωτότυπες τεχνικές για να προκαλέσει το κοινό του. Αλλά από το υλικό των φιγούρων, ασπρόμαυρη φωτογραφία σε πανί, είναι εμφανές. Πρόκειται για τον γάλλο καλλιτέχνη JR.

Τον άνθρωπο που άρχισε ως καλλιτέχνης του δρόμου κάνοντας παράνομα γκράφιτι, παραμένει εξίσου ζωηρός και καυστικός στα μηνύματα που εκπέμπει, αλλά πλέον θεωρείται από τους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες στον κόσμο.

Αυτή τη φορά δοκίμασε μία νέα τεχνοτροπία στην πόλη όπου θα είναι στραμμένη η προσοχή όλου του κόσμου για τους επόμενους δύο μήνες, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αφού το θέμα είναι ο αθλητισμός, ο καλλιτέχνης που αυτήν την περίοδο εκτελεί έργα «inside out», έφερε δύο γιγάντιους αθλητές στο αστικό τοπίο της βραζιλιάνικης παραθαλάσσιας πόλης.

ριο4
Αναπαράσταση του σουδανού αθλητή με άλμα εις ύψος πάνω από μία πολυκατοικία (JR/ Instagram)

Ο Αλτης

Τα πόδια του είναι σταθερά τοποθετημένα σε μεταλλικές βάσεις αλλά το υπόλοιπο σώμα είναι στον αέρα, ενώ το πρόσωπό του προεξέχει έξω από το κτίριο στους τρεις τελευταίους ορόφους.

Δεν είναι τυχαίος αθλητής. Είναι ο 27χρονος σουδανός άλτης Μοχάμεντ Γιουνές Ιντρίς. Ζει και προπονείται στην Κολονία της Γερμανίας. Προπονήθηκε πολύ σκληρά τους τελευταίους μήνες αλλά δεν κατάφερε να επιλεγεί στην ολυμπιακή ομάδα της χώρας του. Τώρα, όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης, ήδη βρίσκεται και αγωνίζεται στο Ρίο.

ριο5
Την ώρα που απλώνεται το πέπλο πάνω στις σκαλωσιές (JR/ Instagram)

Ο Δύτης

Το δεύτερο γλυπτό βρίσκεται στη γειτονιά Μπάρα. Ιπταται. Τα πόδια είναι κολλημένα, οι πατούσες του σε απόλυτη αρμονία, τα χέρια είναι τεντωμένα σαν φτερά, με τις παλάμες ελαφρώς υψωμένες να μαρτυρούν την ένταση των άκρων.

Είναι ένας δύτης την ώρα που βουτάει στον ωκεανό του Ατλαντικού.

ριο1
Τραβώντας το ασπρόμαυρο κάλυμμα που δημιουργεί τα πέλματα του δύτη (JR/ Instagram)
ριο6
Χρειάστηκαν πολλοί εργάτες για να στερεωθούν οι σκαλωσιές και οι φιγούρες (JR/ Instagram)

Ο καλλιτέχνης

Ο JR προτιμά τους δρόμους. Από τις φαβέλες του Ρίο μέχρι τη νήσο Ελις και τα όρια του Ισραήλ με την Παλαιστίνη, ο γάλλος καλλιτέχνης συνδυάζει την Τέχνη με την επικαιρότητα για να περάσει ένα μήνυμα, για να σοκάρει ή απλώς για να προκαλέσει χαμόγελα.

Πρόσφατα προειδοποίησε τους κατοίκους του Παρισιού: «Θα εξαφανίσω την πυραμίδα του Λούβρου!». Το έκανε. Κάλυψε την πυραμίδα του Ι. Μ. Πέι με ένα χάρτινο πέπλο που αναπαριστούσε το κτίριο του μουσείου, δημιουργώντας μία οπτική ψευδαίσθηση. Από τη σωστή οπτική γωνία, ο περαστικός έβλεπε την εικόνα ευθυγραμμισμένη με το κτίριο του μουσείου και όχι την ίδια την πυραμίδα. Πιο πριν, ως μέρος του πρότζεκτ «inside out» έφερε χιλιάδες ασπρόμαυρα πρόσωπα στο ιστορικό Πάνθεον του Παρισιού.

Αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Ενα μισοφέγγαρο που στέκεται στην ταράτσα του Ρίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...