850
H φωτογραφία από τη συνάντηση των τεσσάρων (Βενιζέλου, Ζανιά, Ασμουσεν και Σόιμπλε) στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2011 | ΑΡΧΕΙΟ

Οταν ο Σόιμπλε συμφώνησε για το χρέος

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 13 Απριλίου 2016, 07:22
H φωτογραφία από τη συνάντηση των τεσσάρων (Βενιζέλου, Ζανιά, Ασμουσεν και Σόιμπλε) στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2011
|ΑΡΧΕΙΟ

Οταν ο Σόιμπλε συμφώνησε για το χρέος

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 13 Απριλίου 2016, 07:22

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη σχετικά με τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, προχώρησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση του κύκλου ιδεών e-kyklos, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στις 6 Ιουλίου το 2011, είχε συμφωνήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο για την αναγκαιότητα να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ο οποίος είχε αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου εκείνο το δραματικό καλοκαίρι – η συζήτηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών έγινε τον Ιούλιο του 2011 παρουσία των συνεργατών τους, Γιεργκ Ασμουσεν και Γιώργου Ζαννιά, σε μοντέρνο ιαπωνικό εστιατόριο της γερμανικής πρωτεύουσας!

Στην εκδήλωση με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος» που φιλοξενήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Βενιζέλος υπερασπιζόμενος το PSI, που συμφωνήθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2011 με το δεύτερο Μνημόνιο, επεσήμανε ότι εκείνη η συμφωνία, στο εστιατόριο του Βερολίνου, ήταν η απαρχή για την ονομαστική και λογιστική περικοπή του χρέους η οποία ανήλθε στο 53,5% του συνόλου του ενώ η χώρα συνολικά ωφελήθηκε κατα 200 δις, μαζί με τις παράπλευρες απομειώσεις.

Από το γραφείο του κ. Βενιζέλου δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα και μια εικόνα-ντοκουμέντο της συνάντησης των τεσσάρων: του ιδίου, του κ. Ζανιά, του κ. Σόιμπλε και του κ. Ασμουσεν στο ιαπωνικό ρεστοράν του Βερολίνου.

4533da95-4d5b-4f35-9f57-f6c1dc54d8bd

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση του e-kyklos ανέφερε: «Πώς φτάσαμε σε αυτό το δεύτερο πρόγραμμα και στην επέμβαση στο χρέος; Υπήρξαν δυο φάσεις ωρίμανσης. Η πρώτη είναι πριν τις 16 Ιουνίου 2011, υπό καθεστώς άρνησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποδεχτεί κούρεμα, αλλά προσέξτε, και υπό καθεστώς άρνησης του ΔΝΤ να αποδεχτεί κούρεμα» είπε και συνέχισε για «τη δεύτερη φάση… Μετά τον Ιούνιο του 2011, όπου έχω αναφερθεί κατά καιρούς, αλλά νομίζω ότι σήμερα πρέπει να το κάνω πιο επίσημα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου των κ.κ. Σόιμπλε και Σαπέν, ότι στη συνάντησή μας του Βερολίνου στις 6 Ιουλίου 2011 με τον κ. Σόιμπλε, πράγματι, παρουσία μόνο δυο ανθρώπων, του κ. Άσμουσεν από τη γερμανική πλευρά και του κ. Ζανιά από την ελληνική πλευρά, συμφωνήσαμε οι δυο υπουργοί ότι η Γερμανία θα ενθαρρύνει την επέμβαση, τη ριζική επέμβαση, την ονομαστική επέμβαση, το κούρεμα στο ελληνικό δημόσιο χρέος, σε δυο φάσεις: Μια αρχική που θα συνιστά το άνοιγμα του δρόμου αυτού και μια τελική, όπως και ακριβώς έγινε. Αυτό πράγματι συμφωνήθηκε στις 6 Ιουλίου του 2011 σε ένα μεταμοντέρνο ιαπωνικό εστιατόριο του Βερολίνου και εφαρμόστηκε, γιατί χωρίς συμφωνία της Γερμανίας και χωρίς την απόλυτη σύμπραξη Γερμανίας και ΔΝΤ, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στο δεύτερο πρόγραμμα και το κούρεμα του χρέους».

Σε εκείνη τη συνάντηση, είπε ο κ. Βενιζέλος, συμφωνήθηκε πως η Γερμανία θα ενθάρυνε τη σημαντική παρέμβαση στο χρέος. Στο ενδιάμεσο, εξελίχθηκε ένα χρηματοοικονομικό θρίλερ όταν απαιτήθηκε για να ολοκληρωθεί το PSI η συμμετοχή του 95% των ομολόγων που βρισκόταν στην αγορά. «Ελάχιστοι πίστευαν ότι θα πετύχαινε. Θυμάμαι την εκκωφαντική σιωπή στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όταν τους ανακοίνωσα ότι ξεπεράσαμε το 95%», διηγήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Κατά την εκδήλωση ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε, όπως είχε κάνει και στη Βουλή, ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται το PSI σε δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, παρότι σο εσωτερικό το κατακρίνει συνεχώς.

Ο κ. Βενιζέλος κλείνοντας την παρέμβασή του υπογράμμισε ότι το σημαντικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος αλλά το πολιτικό και θεσμικό  έλλειμα αυτογνωσίας και συλλογικής αλήθειας έναντι του εύκολου ψεύδους.

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έγιναν από τον γάλλο καθηγητή Ντανιέλ Κοέν, ο οποιος ανέλυσε τη διαχρονική εξέλιξη του χρέους  και τον επικεφαλής του επενδυτικού οίκου Japonica, Πολ Καζαριάν, ο οποίος με τεχνοκρατική ανάλυση και βασει των διεθνών λογιστικών προτύπων αποδόμησε την άποψη ότι  το χρέος  δεν είναι βιώσιμο τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία.

Εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος. Πριν και μετά το PSI / OSI» από τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, ekyklos.gr στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, 12 Απριλίου 2016.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος. Πριν και μετά το PSI / OSI» στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Αιόλου (Alexandros Michailidis / SOOC)

Αναλυτικά στοιχεία  για την πορεία εξέλιξης του χρέους παρουσίασε ο συνεργάτης του Protagon Γιώργος Στρατόπουλος.

Την εκδήλωση στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Αιόλου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο προκάτοχός του, Γιώργος Προβόπουλος, ανώτερα τραπεζικά στελέχη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πολιτικοί φίλοι του κ. Βενιζέλου καθώς και στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος. Πριν και μετά το PSI / OSI» από τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, ekyklos.gr στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, 12 Απριλίου 2016.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Κώστας Σημίτης και η σύζυγος του κ. Βενιζέλου, Λίλα (Alexandros Michailidis / SOOC)

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...