270
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών τότε, στο Eurogroup που έγινε στις 27 Ιουνίου 2015 στις Βρυξέλλες | Aris Oikonomou / SOOC

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Βαρουφάκης ηχογραφημένες συνεδριάσεις του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2020, 14:50
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών τότε, στο Eurogroup που έγινε στις 27 Ιουνίου 2015 στις Βρυξέλλες
|Aris Oikonomou / SOOC

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Βαρουφάκης ηχογραφημένες συνεδριάσεις του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2020, 14:50

Οι πλήρεις απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις που γίνονταν στο Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015, με πρωταγωνιστές τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη βαρουφάκη και τους ομολόγους του, ιδίως τον γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του MεΡΑ25.

Ηδη έχουν δημοσιοποιηθεί βασικά σημεία συζητήσεων που δίνουν τον τόνο, αλλά και την ένταση που επικρατούσε στις συνεδριάσεις.

Ο ίδιος ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σε βίντεο που ανάρτησε εξήγησε την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συζητήσεις τονίζοντας ότι «χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει δημοκρατία».

Σημείωσε ότι ο λόγος για τον οποίο ηχογράφησε τις συζητήσεις οφείλεται στο γεγονός ότι το Eurogroup δεν τηρεί πρακτικά για να επικρατεί το δίκιο του ισχυρού.

Προσέθεσε ότι, ενώ κατέθεσε πλήρεις προτάσεις, ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ ακούγεται να λέει ότι δεν διαπραγματεύεται, ενώ σε διαρροές που έκαναν προς τα ΜΜΕ ισχυρίζονταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε προτάσεις. Υπάρχει επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο εκβιασμός ότι ή θα δεχόταν η ελληνική πλευρά τις προτάσεις του Eurogroup ή κλείνουν ή τράπεζες, ενώ σημειώνει και τις διαφωνίες μεταξύ υπουργών διαφόρων χωρών.

Στις ηχογραφήσεις που ήδη έχουν αναρτηθεί ακούγονται αρνητικά σχόλια για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και, όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης, το κοινό θα μπορέσει από μόνο του να κρίνει «ποιοι ήταν διαλλακτικοί, διπλωματικοί, καλά προετοιμασμένοι, ευγενείς και έτοιμοι για έναν έντιμο ευρωπαϊκό συμβιβασμό και ποιοι ήταν κυνικοί και απαιτούσαν την άμεση συνθηκολόγηση της χώρας μας».

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «η δημοσιοποίηση των συνομιλιών αυτών δεν είναι μόνο ηθική, αλλά και αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό καθήκον. Είναι το μόνο που μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων γενικότερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...