504
|

Φροντίστε το έντερό σας όπως οι… γαστρεντερολόγοι

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 15:35

Φροντίστε το έντερό σας όπως οι… γαστρεντερολόγοι

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 15:35

Η δρ Ολουφέμι Κασίμ, γαστρεντερολόγος του Loyola Medicine στο Ιλινόι, γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η υγεία του εντέρου για τη γενικότερη ευεξία μας.

Η Χάνα Σίο, ιατρική συντάκτρια των New York Times, μίλησε μαζί της και δημοσιεύει τα βήματα που ακολουθεί η ίδια η δρ Κασίμ για να διατηρήσει το γαστρεντερικό της σύστημα ευχαριστημένο και υγιές. Ιδού:

Παίρνει συμπληρώματα διατροφής φυτικών ινών

Οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας στις ΗΠΑ συνιστούν οι περισσότεροι ενήλικες να λαμβάνουν περίπου 20-35 γρ. διαιτητικών ινών καθημερινά. Αν το κάνετε, μπορείτε να διατηρήσετε τις κινήσεις του εντέρου σας κανονικές και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, αλλά και το αίσθημα της πείνας, υπό έλεγχο.

Ομως λίγοι άνθρωποι επιτυγχάνουν πραγματικά αυτόν τον στόχο. «Ακόμη κι εγώ δεν λαμβάνω τη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών από φυσικές πηγές», είπε η δρ Κασίμ, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το κάνετε αν είστε απασχολημένοι.

Ενώ προσπαθεί να παίρνει όσο περισσότερες φυτικές ίνες μπορεί από τα γεύματά της, παίρνει επίσης τρία ή τέσσερα συμπληρώματα φυτικών ινών (μισό γραμμάριο το καθένα) κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τρώει μικρότερα γεύματα πιο συχνά

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δυσπεψία ή φούσκωμα, λέει η δρ Κασίμ. Επομένως, εάν είστε επιρρεπείς σε τέτοια συμπτώματα, το να τρώτε μικρότερα γεύματα, πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι πιο εύκολο για το έντερό σας.

Η αμερικανίδα γαστρεντερολόγος επιλέγει τρία μικρότερα γεύματα, μαζί με μερικά υγιεινά σνακ ενδιάμεσα, όταν πεινάει.

Φροντίζει να είναι ενυδατωμένη

«Οταν τα έντερά σας λιπαίνονται καλά, αυτό βοηθάει τα πράγματα να ρέουν και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα», είπε η δρ Κασίμ.

Το να θυμάται, βέβαια, κανείς να πίνει νερό όλη την ημέρα μπορεί να είναι «δύσκολο», πρόσθεσε, οπότε φροντίστε να έχετε ένα μπουκάλι γεμάτο με νερό πάντα κοντά σας.

Ασκείται τακτικά

«Εάν μένετε πολύ ακίνητοι, η κίνηση στο γαστρεντερικό σας σύστημα επιβραδύνεται», πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, επισήμανε η δρ Κασίμ και τόνισε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το είδος της ή το πόσο έντονη είναι, μπορεί να βοηθήσει το παχύ έντερο να λειτουργεί σωστά.

Η ίδια προτιμά τη γιόγκα και τις προπονήσεις χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα, από δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία. «Προσπαθώ να περπατάω, να κάνω τις δουλειές μου ή να βλέπω κόσμο», είπε.

Αποφεύγει τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP

Η δρ Κασίμ είναι ευαίσθητη σε ορισμένους τύπους υδατανθράκων που ονομάζονται FODMAPs, οι οποίοι βρίσκονται σε πολλά λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά. Μπορούν να επιδεινώσουν πεπτικά προβλήματα όπως κράμπες, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, σημείωσε. «Δεν είναι όλοι ευαίσθητοι στα FODMAPs», πρόσθεσε η γαστρεντερολόγος,  αλλά αν είστε, η αποφυγή τους μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα συμπτώματα.

Μένει όρθια μετά το φαγητό

Εάν ξαπλώσετε αμέσως μετά το φαγητό, το φαγητό θα καθίσει στο στομάχι σας και θα δυσκολευτεί να κατέβει προς τα έντερα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει καούρα και παλινδρόμηση οξέος.

Για να αποφευχθεί αυτό, η δρ Κασίμ περιμένει περίπου μία ώρα μετά το γεύμα για να ξαπλώσει ή να κάνει άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη σωστή πέψη του φαγητού, όπως το κολύμπι ή τα άλματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...