239
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ | EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του προέδρου

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 20:45
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ
|EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του προέδρου

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 20:45

Ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα αποχωρήσει στις 8 Οκτωβρίου, μετά από δύο πενταετείς θητείες ως διευθύνων σύμβουλος και η απόφαση για τον διάδοχό του θα ληφθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 23 Μαΐου -και θα επιβεβαιωθεί αργότερα τον Ιούνιο. Το Eurogroup δεν θα διεξαγάγει επίσημη ψηφοφορία και στόχος του είναι να διορίσει κάποιον κοινά αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προθεσμία υποβολής υποψηφίου λήγει τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Καμία χώρα δεν έχει προτείνει ακόμη επίσημα υποψήφιο, ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας σκέφτονται να παρουσιάσουν υποψηφίους για να ηγηθούν του Ταμείου Διάσωσης της Ζώνης του Ενιαίου Νομίσματος, όπως δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο POLITICO.

Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμενιά έχει, ήδη, εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για να αναλάβει τη θέση. Ο Γκραμενιά είχε κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια να ηγηθεί του Eurogroup το 2020, ενώ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών το 2021.

Η Ιταλία ενδέχεται επίσης να παρουσιάσει έναν υποψήφιο, αν και θα αποτελούσε μεγάλη ανατροπή αν κάποιος Ιταλός αναλάμβανε τη θέση αυτή, δεδομένης της αποστροφής της Ρώμης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αντλήσει πόρους από το Ταμείο Στήριξης, θεωρώντας το «πολιτικά τοξικό».

Στην κούρσα διαδοχής θα μπουν, επίσης, η Πορτογαλία και η Ολλανδία, οι οποίες θα παρουσιάσουν υποψήφιους, σύμφωνα με διπλωμάτες. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ιδρύθηκε το 2012, ως λύση στην κρίση του ευρώ με μια διακυβερνητική συνθήκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...